Ook al voel je je machteloos: we kunnen allemaal iets betekenen.
#standwithukraine: zo kan jij helpen
Op de radio, het televisienieuws, in de kranten en op nieuwsapps zien we de laatste weken maar één ding: de vreselijke gebeurtenissen in Oekraïne. De tragische beelden wekken bij veel mensen gevoelens van angst en machteloosheid op. De situatie eigenhandig verbeteren is niet mogelijk, maar er zijn wel een heleboel initiatieven op poten gezet om de mensen die getroffen worden door de oorlog te helpen. Dit is hoe jij hen kan steunen.
Doe een gift
De eerste manier waar iedereen vast al aan gedacht heeft, is geld doneren. Op dit moment zijn er een heleboel initiatieven die geld inzamelen om mensen uit Oekraïne te helpen. Omdat je toch altijd een beetje moet uitkijken met waar je je geld naartoe stuurt, zochten wij een paar manieren waarop jij je financiële steentje kan bijdragen en waarvan je er zeker van kan zijn dat het terechtkomt bij zij die het het hardst nodig hebben.
Oekraïne 12-12: Consortium 12-12 verenigt zeven hulporganisaties (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International België, Rode Kruis-Vlaanderen, Croix-Rouge de Belgique en Unicef België) die ter plaatse en in de buurlanden van Oekraïne actief zijn. Je kan steunen door rechtstreeks een gift te doen op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212, of door te storten via de website.
SOS Kinderdorpen: SOS kinderdorpen ondersteunt al twintig jaar kinderen en families in moeilijkheden in Oekraïne. Via de website kan je een gift doen die de teams ter plekke meteen kunnen gebruiken om levensmiddelen te kopen voor de gezinnen of kinderen te evacueren. Daarnaast wordt er met de giften ook begeleiding en psychosociale ondersteuning voorzien voor Oekraïense kinderen en families in België.
UNHCR: de VN-Vluchtelingenorganisatie werkt al sinds 1994 in Oekraïne en voert op tal van plaatsen beschermings-, hulp- en huisvestingsprogramma’s uit. Nu de situatie daar zodanig geëscaleerd is, is elke gift meer dan welkom. Op hun website kan je terecht voor een eenmalige donatie of een maandelijkse bijdrage. Voor elke geschonken euro gaat 84 cent rechtstreeks naar mensen in nood in het veld.
Stel je huis open
Als je heel actief wil helpen, kan je altijd je huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen. Dat kan door deel te nemen aan de campagne #PlekVrij die eind vorige maand in het leven werd geroepen door Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi. Wil jij zelf je huis openzetten voor een familie die het nodig heeft, dan kan je contact opnemen met je gemeente. Laat duidelijk weten hoeveel plaats je hebt en om welke accommodatie het precies gaat. De gemeente zal deze info centraliseren en bezorgen aan het Nationaal Crisiscentrum. Daarna zal contact met je opgenomen worden vanaf er mensen zijn die bij jou een veilig onderdak zullen vinden.
Word vrijwilliger of buddy
Als je geen geld of kamers op overschot hebt, kan je nog steeds helpen! Je kan je namelijk aanmelden als buddy of vrijwilliger om vluchtelingen te helpen door hen bijvoorbeeld de taal te leren, te helpen met integreren in ons land of een handje toe te steken wanneer het op administratie aankomt. Sommige vrijwilligers gaan ook sporten met de vluchtelingen, zodat ook zij even kunnen ontspannen. Ontdek de buddy-initiatieven in jouw buurt via Buddies With Refugees.
Doneer spullen
Over het hele land worden acties op poten gezet om spullen in te zamelen voor vluchtelingen en mensen in Oekraïne.
Op dit moment heb je nog twee dagen de tijd om essentiële hulpgoederen binnen te brengen in de postkantoren van bpost. 22 april is de laatste dag voor deze inzameling. Bpost is op zoek naar voeding (bijvoorbeeld ingeblikt, ontbijtgranen of gedroogd fruit), lichaamsverzorging (bijvoorbeeld shampoo, zeep, maandverbanden) en dierenvoeding. Meer informatie vind je op de website.
Ook in je eigen gemeente kan je op zoek gaan naar inzamelpunten. Tik gerust in google ‘spullen doneren Oekraïne + je gemeente’ in, en kijk waar jij terechtkan.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier