En dat heeft natuurlijk een impact op ons mentaal welzijn…
AHA: 40 % van de jongere werkende Vlamingen heeft financiële kopzorgen
We kunnen er al lang niet meer omheen: het leven is duur. Het wordt alsmaar moeilijker om een eigen woning te financieren, spaartips waren nog nooit zo populair en budgetteren hoort zowat bij onze dagelijkse routine.
Een recent onderzoek van iVOX naar aanleiding van het boek ‘Freedom Unlocked’ van Kim De Graeve bevestigt nog maar eens wat een impact dat geldgebrek heeft op ons mentaal welzijn: maar liefst 4 op de 10 Vlamingen tussen 18 en 49 jaar hebben financiële zorgen. Bovendien blijkt dat 31 % van de ondervraagden in de nabije toekomst financiële moeilijkheden verwacht.
Dat is serieus, want wakker liggen door geldzorgen heeft uiteraard een impact op ons welzijn. Het belemmert daarbij ook nog eens de persoonlijke groei van Vlamingen. Zo’n 58 % van de respondenten voelt geldgebrek aan als een hindernis om hun dromen na te streven. Jammer, toch?
Financiële vrijheid
Zoals Kim De Graeve aangeeft in haar boek ‘Freedom Unlocked’ en ook finfluencer Charlotte Van Brabander ons al eerder vertelde in een interview, kan investeren in een passief inkomen als een belegging of het verhuren van een pand daarom interessant zijn. Uit de gegevens van de enquête blijkt dat Vlamingen die al stappen hebben ondernomen richting die financiële vrijheid minder het gevoel hebben dat geldgebrek hen tegenhoudt om te doen wat ze écht willen.
Ook aan de financiële educatie in ons land mag volgens de respondenten iets gedaan worden. Ondanks dat maar 14 % van hen aangeeft professionele hulp te hebben gezocht voor financieel beheer, is maar liefst 75 % van de respondenten van mening dat er in België onvoldoende aandacht wordt besteed aan financiële educatie in het onderwijs.
Vlaamse werkethiek
64 % van de respondenten gelooft dat je niet rijk kan worden zonder hard te werken, maar daar zijn finfluencers als Charlotte en Kim het niet mee eens. In amper twee jaar tijd is Kim zelf financieel vrij geworden en dat ging verrassend makkelijk, ook met twee kleine kinderen. Het uitbouwen van een passief inkomen is volgens haar de sleutel. Ze reist nu de wereld rond, doet alleen nog wat ze graag doet en geniet van de belangrijke dingen des levens.
Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat die passieve inkomens en financiële vrijheid wel door het hoofd van de werkende Vlamingen spoken, maar dat ze niet genoeg kennis hebben om die stap te zetten of te hard geloven in de ‘Vlaamse werkethiek’ waarbij je extreem hard moet werken om geld te verdienen. Zowel Kim De Graeve met haar boek ‘Freedom Unlocked’ als Charlotte Van Brabander met haar boek ‘Fire’ begeleiden je in de zoektocht naar die controle.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier