Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
liegen cv
© George Milton via Pexels

Er is niets mis met je beste beentje te willen voorzetten, maar liegen is nooit een goed idee.

Over deze 4 zaken mag je nóóit liegen tijdens een sollicitatiegesprek

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist


Eerlijkheid duurt het langst, en dat geldt zéker op je cv of tijdens je sollicitatiegesprek. Er is niets mis met je beste beentje te willen voorzetten, maar over deze vier zaken wees je maar beter goudeerlijk wanneer je potentiële werkgever ernaar vraagt.

‘Ja, hoor! Ik woon hier in de buurt.’

Als je een ander adres hebt gebruikt op je cv, aangepast aan de locatie van de job, lieg er dan niet over wanneer het ter sprake komt in het interview. Wanneer je potentiële werkgever je vraagt waar je woont, zeg dan waar je momenteel woont maar maak duidelijk dat je bereid bent om te verhuizen voor de job. Als dat het geval is natuurlijk. Anders is het best de job in kwestie te laten schieten.

Wees eerlijk over je huidige woonplaats, maar maak duidelijk dat je bereid bent om te verhuizen voor de job.

Het probleem met deze leugen is dat er misschien verschillende sollicitatierondes zijn en dat je dus vaker op gesprek moet komen. Als ze denken dat je in de buurt woont, zullen ze je misschien maar een dag op voorhand verwittigen en dat is niet zo handig als je in Hasselt woont, maar de job van je dromen in Kortrijk ligt.

‘Ik verdien momenteel € 1900 netto.’ (terwijl je eigenlijk maar € 1500 verdient)

Als je interviewer vraagt hoeveel je verdient op je huidige of laatste job, lijkt het je misschien een goed idee om het bedrag wat op te krikken. Maar sommige werkgevers durven soms een kopie op te vragen van je loonbrief, wat je dus wel eens in nauwe schoentjes zou kunnen brengen.

Sommige werkgevers durven soms een kopie te vragen van je loonbrief, wat je wel eens in nauwe schoenen zou kunnen brengen.

Als je geen zin hebt om een bedrag te noemen, maak dan duidelijk dat je van mening bent dat het niet ter zake doet en zeg gewoon het gemiddelde loon van iemand met jouw anciënniteit in de sector in kwestie. Indien je toch onder druk wordt gezet om te zeggen hoeveel je verdient, vertel je interviewer dan dat je niks aanneemt onder de xxx euro.

‘Yep, ik heb een master én een postgraduaat.’

Liegen over je diploma(’s) is zowat het domste wat je kan doen. Vaak moet je een kopie van je diploma(’s) voorleggen voordat je ergens begint, dus de kans dat je door de mand valt, is véél te groot om het erop te wagen.

Vaak moet je een kopie van je diploma(’s) voorleggen voordat je ergens begint, dus de kans dat je door de mand valt, is groot.

Voel je je onzeker over je kansen? Don’t be. In deze economie heeft iemand met een bachelordiploma en enkele jaren ervaring vaak meer kans om een job binnen te halen dan iemand met drie masters op zak.

‘Nee, ik werd niet ontslagen op mijn laatste job.’

Talloze weknemers werden de afgelopen jaren ontslagen omwille van besparingen of herstructureringen, dus je hoeft je niet te schamen om te zeggen dat je op je laatste job je C4 kreeg. Probeer niet te veel in detail te gaan, zeker niet als je enige wrok koestert tegenover je vorige baas, maar leg de interviewer gewoon kort uit wat er is gebeurd en wat je eruit hebt geleerd.

Leg de interviewer gewoon kort uit wat er is gebeurd en wat je eruit hebt geleerd.

Onthoud de algemene regel: wees altijd eerlijk tijdens je sollicitatiegesprek. Wanneer je vragen krijgt waar je je niet comfortabel bij voelt, kan je altijd beleefd weigeren om te antwoorden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '