Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
stemmen
© Edmond Dantès via Pexels

Check op voorhand al welk stemsysteem er geldt in jouw gemeente.

Stem jij elektronisch of op papier? Met deze tips weet je hoe dat moet

De redactie

In ons land bestaan er twee stemsystemen. Hoe stem je elektronisch en hoe stem je op papier?

Tekst: Ewald Pironet voor Knack

Er zijn twee verschillende methodes om je stem uit te brengen. Ten eerste is er het elektronisch stembiljet in heel wat Vlaamse gemeenten, het Brussels Gewest en de Duitstalige Gemeenschap. Ten tweede is er het papieren stembiljet in enkele Vlaamse gemeenten en in Wallonië. Op de site Verkiezingen.fgov.be kan je nagaan of er in jouw gemeente elektronisch of op papier wordt gestemd.

Hoe stem je elektronisch?

Als je elektronisch stemt, krijg je van de voorzitter van het kiesbureau een chipkaart. Om je stem uit te brengen, steek je eerst de chipkaart in de kaartlezer van de stemmachine. In de gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in de Duitstalige gemeenten en in sommige gemeenten met taalfaciliteiten, kan je eerst de taal van de stemprocedure kiezen. Die taalkeuze moet je dan bevestigen. 

En dan verschijnen op het beeldscherm de volgnummers en letterwoorden van alle kandidatenlijsten. Je duidt met je vinger de lijst naar keuze aan en brengt dan een stem uit of voor een lijst, of voor één of meerdere kandidaten op dezelfde lijst. Je kan ook blanco stemmen. 

Daarna word je verzocht om de uitgebrachte stem te bevestigen, dat wil zeggen dat je ermee akkoord gaat. Zolang je die stem niet bevestigt, kan je jouw stemgedrag nog wijzigen en een andere lijst met kandidaten kiezen. 

Dus als je een fout maakt of van gedacht verandert, dan biedt de stemcomputer je de mogelijkheid om terug te keren. Je kan dan van voor af aan opnieuw beginnen en je stem uitbrengen. Dit kan je doen zolang je de stem niet hebt bevestigd. 

Zodra de stem is bevestigd, drukt de stemcomputer een stembiljet af. Dat is een papieren bewijsstuk van de stem die je hebt uitgebracht, zowel in de vorm van een barcode als in getypte vorm. Zo kan je controleren of de stem juist werd opgenomen.

Je neemt dan de chipkaart terug en vóór je het stemhokje verlaat, vouw je jouw stembiljet dubbel met de bedrukte kant naar binnen, zodat niemand de stem kan zien. Dan geef je de chipkaart terug aan de voorzitter en scan je de barcode op het stembiljet aan de elektronische stembus, waarna je het stembiljet in de gleuf steekt. Voilà, je hebt elektronisch gestemd. 

Hoe stem je op een papieren stembiljet?

Dat is nog eenvoudiger dan elektronisch stemmen. Bij stemmen in een stembureau zonder stemcomputer breng je een stem uit met een rood potlood op een papieren stembiljet. Na de stemming vouw je het stembiljet dicht volgens de aanwijzingen en dus met de gedrukte tekst naar binnen en steek je het stembiljet in de stembus.​​​​

Vanzelfsprekend gelden voor het elektronisch stemmen en het stemmen op papier dezelfde regels om geldig te stemmen. Maar bij het stemmen op papier is het belangrijk om niets op het stembiljet te schrijven, als je geldig wil stemmen. Op het stembiljet mogen alleen de vakjes ingekleurd worden met een rood potlood. 

Als er op het stembiljet geschreven of getekend is, wordt de stem als ongeldig beschouwd. Als je geen enkel vakje hebt ingekleurd, dan stem je blanco.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '