Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Sophia Kunkel via Unsplash

Laat je niet verleiden door die puppy-oogjes en wees kritisch!

Wil je binnenkort een hondje aanschaffen? Zo herken je een broodfokker

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Je hebt er héél lang over geslapen en bent helemaal zeker van je stuk: je wil een puppy in huis halen. Het is altijd een goed idee om eens te kijken of je geen viervoeter uit het asiel kan adopteren, maar als dat niet het geval is, moet je op zoek naar een geschikt nestje. Wat je absoluut wil vermijden, is een pupje bij een broodfokker kopen, maar hoe herken je zo’n malafide fokker? Wij zetten de grootste red flags op een rijtje.


Er is niets zo fijn als een nieuw speelkameraadje in huis halen, maar onthoud: een hond vraagt om heel veel aandacht. Ben je bereid om jouw kostbare tijd toch aan een puppy te besteden? Dan is het belangrijk dat je weet waar hij/zij vandaan komt en je niet bij de eerste de beste fokker aanbelt, want jammer genoeg hebben niet alle fokkers het beste voor met hun honden. Hoe je kan vermijden dat je bij een broodfokker terechtkomt? Door onderstaande aandachtspuntjes goed te onthouden!

De verkoper biedt veel rassen aan.


Ben je van plan om een golden retriever in huis te halen, maar heeft de fokker nog een heleboel andere rassen in de aanbieding? Trek dan meteen aan de alarmbel. Als er puppy’tjes van twee verschillende rassen rondlopen, hoef je nog niet meteen te panikeren, maar als de fokker meer dan twee verschillende rassen verkoopt, moet je toch zeker twee keer nadenken voordat je overweegt om er eentje bij hem/haar aan te schaffen.

Je stelt je vragen bij de leefomgeving van de dieren.


Hebben de honden voldoende ruimte, kunnen ze van de buitenlucht genieten en komen ze in contact met (familie van) de fokker? Dan kan je er vrij zeker van zijn dat je niet met een malafide fokker te maken hebt. Controleer voor de zekerheid of er voldoende eetbakjes staan en of er altijd water voorzien is voor de honden. Zitten de puppy’s in een veel te kleine box en ver weg van huis? Dan is er vaak meer aan de hand...

De ouders zijn niet aanwezig.


Zijn zowel de mama als de papa van de kleintjes aanwezig? Dan is dat een heel goed teken en mag je er ook vrij zeker van zijn dat de puppy’s gelukkig zijn. Is enkel de mama aanwezig of krijg je geen enkele ouder te zien en zijn de puppy’s volledig op zichzelf aangewezen? Dan moet je heel goed op je hoede zijn. Het is voor de ontwikkeling van de puppy’s heel belangrijk dat op z’n minst de mama altijd in de buurt is tot ze het nest mogen verlaten. Kijk ook zeker of de mama er gezond en gelukkig uitziet.

De fokker stelt zelf amper vragen.


Laat hij/zij je bij de puppy’s zonder begeleiding en verkopen ze de beestjes zonder vragen te stellen? Dat betekent niet veel goeds. Een goede fokker vraagt op z’n minst in welk gezin de puppy terecht zal komen, of er een tuin aanwezig is en of je nog andere huisdieren hebt. Hij/zij is erg begaan met het beestje en vindt het heel belangrijk dat het in een gouden mandje terechtkomt.

De verkoper heeft een grote voorraad aan jonge puppy’s.


Zie je op de website/Facebookpagina van de fokker dat hij/zij constant pups op voorraad heeft en dat het nooit nodig is om op een wachtlijst te staan of er eentje te reserveren? Dan kan dat misschien betekenen dat je met een broodfokker te maken hebt. Kom je wel op een wachtlijst te staan en wordt de moederhond niet élk jaar gedekt, dan kan je in de meeste gevallen met een gerust hart een puppy reserveren.

De puppy’s zien er klein uit en zijn onvoldoende verzorgd.


Oké, die kleine Max of Nala ziet er wel heel schattig uit, maar probeer je emoties tijdens het bezoek toch even opzij te zetten. Controleer of de oren niet ontstoken zijn, de kussentjes aan de onderkant van de poten proper zijn, de ogen mooi schitteren, het neusje netjes is en de vacht mooi blinkt. Vraag ook zeker of de puppy al z’n vaccinaties gekregen heeft en welke dierenarts op visite komt om de pupjes te controleren. Daarnaast is het ook een goed idee om op het paspoort van de pup te controleren of ie niet geïmporteerd is.

Je krijgt de puppy meteen mee naar huis en/of kan ‘m zelfs thuis laten bezorgen.


Krijg je de puppy meteen mee naar huis of kan je ‘m online aankopen én thuis laten leveren? Dan mag je de fokker niet voor de volle 100 % vertrouwen. Een betrouwbare fokker laat je eerst meerdere keren op bezoek komen en de puppy beter leren kennen alvorens je ‘m mee naar huis kan nemen. Wees er ook heel zeker van dat het beestje minstens 7 weken oud is.

Ben je er na het bekijken van dit lijstje bijna zeker van dat je een betrouwbare fokker hebt uitgekozen? Check dan voor de zekerheid ook nog deze aandachtspunten van GAIA. De dierenwelzijnsorganisatie schrijft op haar website trouwens ook wat je kan doen om broodfok de wereld uit te helpen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '