Geraak je in december niet in één van de zeven Balls & Glory-vestigingen? Dan kan je het toetje gewoon zelf thuis maken!
RECEPT: deze Nutella Tiramisu Ball is het dessert van onze zoetste dromen
Wim Ballieu, chef en eigenaar van Balls & Glory, heeft in samenwerking met Nutella voor de feestdagen het recept van onze zoetste dromen gecreëerd. De Nutella Tiramisu Ball wordt jouw nieuwe verslaving.
Gedurende de volledige maand december kan je bij maar liefst zeven Balls & Glory-vestigingen de Nutella Tiramisu Ball proberen. Geraak je volgende maand niet in Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven, Sint-Niklaas, Mechelen of Oostende? Dan kan je het zeemzoete dessert gewoon thuis maken!
Wat heb je nodig?
Sphere (bol)
- 200 g witte chocolade
- siliconen matten
- Bollen met een diameter van 6 cm
Vulling (het beslag)
- 25 cl volle room (+40% vetgehalte)
- 75 g suiker
- 500 g mascarpone
- 1 kop warme koffie
- 3 blaadjes gelatine (4,5 g)
Bodem (de biscuit)
- (100 g) 1 ei
- 60 g suiker
- 3 g vanillesuiker
- 40 g bloem
- 15 g maizena
- 1 el Amaretto
- bakpapier
Afwerking
- 55 g crumble van hazelnoten
- 55 g donkere chocolade
- 90 g Nutella (voor de 6 servings)
Hoe maak je het?
Sphere
1. Smelt de witte chocolade au bain-marie (zorg dat het water niet kookt, anders verbrandt de chocolade) of in de microgolf (2 minuten op 300 watt en om de 20 seconden even roeren).
2. Neem een siliconevorm met halve bollen met een diameter van 6 cm.
3. Smeer de binnenkant in met de gesmolten witte chocolade.
4. Zorg dat alles mooi bedekt is.
5. Laat een halfuur tot een uur in de koelkast tot de chocolade mooi opgesteven is.
Vulling
1. Neem de mengbeker van de keukenmachine en schenk daarin de volle room (slagroom). Meng op volle kracht, tot het half opgeklopt is.
2. Voeg er de kristalsuiker bij.
3. Klop het mengsel op tot een smeuïge luchtige slagroom.
4. Voeg de mascarpone toe aan de slagroom, zet de machine op een lage draaistand en laat alles goed mengen. Je mag geen klontertjes meer zien.
5. Laat de gelatine weken in koud water. Los op in een kop warme koffie. Laat lichtjes afkoelen.
6. Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mascarponemengsel en blijf nog even mengen.
7. Vul de spheres met het tiramisu-mengsel tot aan de rand (de rest van het beslag dient voor op de biscuit). Laat afkoelen in de koelkast (of diepvries) gedurende 1 uur.
Bodem
1. Klop de eieren op, samen met de suiker en de vanillesuiker.
2. Klop tot je een stijf en luchtig geheel hebt, voeg de (gezeefde) maizena en de bloem toe.
3. Giet het geheel in een bakvorm met bakpapier, zodat je een laagje van 1 cm dik hebt.
4. Bak het geheel op 200° in de oven, ongeveer 6 à 8 minuten tot je een bruin laagje aan de bovenzijde krijgt.
5. Eenmaal de klassieke biscuit gaar is, steek je rondjes en bestrijk je ze met Amaretto.
Afwerking
1. Smelt de donkere chocolade en bestrijk de sphere met de chocolade.
2. Rol door de crumble van hazelnoten, laat afkoelen.
3. Bestrijk de onderzijde van de bal met een koffielepel Nutella.
4. Spuit een deeltje van het mascarponebeslag bovenop de biscuit.
5. Dresseer de sphere (de bal) hier bovenop.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier