Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
single parents
© Pexels

Meer dan de helft van de alleenstaande ouders komt maar moeilijk rond met het beschikbare gezinsinkomen.

Dit zijn de grootste struggles waar single parents mee worstelen

De redactie

6,6 op tien. Dat is de gemiddelde geluksscore die single parents zichzelf geven volgens het onderzoek van schoenenlabel Bristol naar het single ouderschap. Geslaagd, maar niet cum laude. Dit zijn hun struggles.

Single parenthood heeft ook moeilijke punten. Zo bestaan er volgens 42 % van de single ouders vandaag nog altijd vooroordelen ten opzichte van het alleenstaand ouderschap. Dat is een van de de grootste struggles waar single ouders vandaag mee kampen. Psycholoog en gezinstherapeut Tim Verleyzen legt ook de andere pijnpuntjes voor ons bloot.

‘Voor 75 % van de single ouders is het geen bewuste keuze. Vaak is het een gevolg van een relatiebreuk of het verlies van een partner. Hoewel een breuk of scheiding als een opluchting kan voelen en heel wat mensen denken dat ze daarna van een zorg af zullen zijn, is dat in werkelijkheid niet altijd zo. Er zijn redenen waarom je uit elkaar ging en dat vraagt om een helingsproces. Ook bij verlies van een partner ga je vanzelfsprekend door een moeilijk rouwproces. En zelfs het bewust ­alleenstaand ouderschap gaat niet altijd over rozen.’

Gezinsmanager, chef-kok en knuffelbeer

Als single ouder moet je veel verschillende rollen op je nemen, die anders verdeeld werden over twee ouders. Je bent dan manager van het gezin, aankoper, financieel manager, scheidsrechter, chef-kok, knuffelbeer, psycholoog... Bovendien kan je als single niet overleggen met een sparringpartner, en je moet vaak alleen beslissen over allerlei kleine en grote zaken. Dat vraagt veel mentale energie en draagkracht. Je mag het gezegde niet vergeten: it takes a village to raise a child. Mijn advies: laat je zo veel mogelijk bijstaan door steun­figuren en hulpbronnen in je omgeving, zoals familie, vrienden, ouders van vriendjes, buren...’

Misschien toch, ooit...

Op termijn kan je je als alleenstaande ook eenzaam voelen en geconfronteerd worden met erg tegengestelde en verwarrende emoties’, gaat Tim Verleyzen verder. ‘Misschien ben je toch op zoek en verlang je naar liefde? De mens is tenslotte een sociaal dier en over het algemeen niet gemaakt om alleen te blijven.’

De struggles op een rij

Naast de vooroordelen waar ze weleens mee te kampen krijgen, gaven de single parents in het onderzoek ook aan dat volgende zaken het soms verdomd uitdagend kunnen maken:

Relatie met ex-partner

De relatie met de ex-partner verloopt niet altijd van een leien dakje, bijna de helft (45 %) geeft aan dat dit moeilijk verloopt. Bij één op de vijf (21 %) verloopt deze relatie zelfs zeer moeilijk.

Ervaring ouderschap

De impact van de relatie met de ex-partner speelt een grote rol op de ervaring van het ouderschap. Bij alleenstaanden die een (eerder) moeilijke relatie hebben met de ex-partner ervaart slechts 47 % het ouderschap als makkelijk. Is er een goede verstandhouding is met de ex-partner, dan stijgt dat percentage naar 67 %.

Gezinsinkomen

Meer dan de helft van de alleenstaande ouders (58 %) komt maar moeilijk rond met het beschikbare gezinsinkomen. Bij singles die een (eerder) moeilijke relatie hebben met hun ex komt maar liefst drie op de vier (73 %) moeilijk rond.

Waarden en normen

37% van de respondenten vindt dat kinderen van alleenstaande ouders duidelijke waarden en normen meekrijgen.

Tekst: Elien Geboers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '