5. Leer ruim van te voren voor een toets
Slecht in wiskunde? Met deze 8 tips word jij er beter in
Ugh. Er is soms niets zo vervelend als weten dat je het volgende uur wiskunde hebt. Hoe kan het dat sommige mensen negen en tienen halen zonder er ook maar iets voor te doen? Hoewel je er voor een deel aanleg voor moet hebben, zijn er gelukkig ook een aantal tips die je kunnen helpen om beter te worden in wiskunde.
1. Ga naar ál je lessen en let ook op
We hopen natuurlijk dat je dit al doet, ook al kan het soms heel verleidelijk lijken om je ziek te melden als je wiskunde hebt. Hoewel het overbodig lijkt om op te letten tijdens de les als je er toch niets van snapt, kan dat net de reden voor je lage cijfers zijn. Uiteraard kun je thuis ook oefenen en leren voor wiskunde, maar het wordt dan met elke les die je mist moeilijker. Zie het als een ladder die je moet klimmen waarvan de treden met elke gemiste les ervan af vallen. Kan je er dan nog mee omhoog klimmen?
2. Stel vragen aan de leraren
Als de leraar klaar is met het uitleggen van één onderwerp en je snapt een aantal dingen nog steeds niet, stel er dan meteen vragen over. Wanneer je, zonder de stof van het vorige onderwerp te begrijpen, meteen overstapt naar een andere, maak je het jezelf alleen moeilijker. Zorg dat alles duidelijk is en wees niet bang om de les op te houden, want waarschijnlijk zijn er meer studenten die dezelfde vraag hebben.
3. Sla je huiswerk niet over
In plaats van je druk te maken over wat je gaat zeggen omdat je je huiswerk niet bij je hebt, kan je het ook daadwerkelijk maken! Hoe kan je weten of je iets niet begrijpt, als je het nooit geprobeerd hebt?
4. Maak een lijst met dingen die je allemaal geleerd hebt en hoe je ze toepast
Maak een lijstje waarin je allerlei soorten problemen en wiskundige termen onder elkaar opschrijft. Schrijf er een uitleg bij, maar kopieer het niet uit je lesboek. Schrijf het op een manier dat jij het begrijpt, ook als je het na een paar maanden weer herleest.
5. Leer ruim van te voren voor een toets
Hoe vaak heb je dit wel niet gehoord van je leraren? Echt, ze zeggen het niet om je sociale leven te ruïneren door je constant aan het leren te zetten. Beloon jezelf na het leren met een leuke activiteit of snack, zodat je het leren leuker gaat zien. Vergeet niet om na elk uur een pauze in te lassen – van niet langer dan een kwartier, uiteraard.
Terwijl je leert kun je ook oefenen met het maken van sommen onder tijdsdruk. Dit is niet makkelijk, maar helaas moet je er tijdens een wiskundetoets ook aan geloven. Te weinig tijd is voor veel leerlingen één van de belangrijkste redenen dat ze een onvoldoende halen.
6. Kijk online
Op YouTube zijn er talloze (Nederlandstalige) filmpjes van wiskundeleraren die moeilijke sommen uitleggen. Daarnaast kan je ook wiskundespelletjes spelen om het allemaal wat makkelijker te maken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Math Playground. Zo is het leren toch veel makkelijker?
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
7. Maak wiskunde een deel van je leven
Waarschijnlijk is wiskunde het laatste waar je aan denkt – of wil denken – als je klaar bent met school, maar het kan nuttig zijn om het in je leven te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan shoppen. Je ziet een trui van € 22 in de winkel hangen en je krijgt er nog 45% korting op. Het werkt ook als je ingrediënten nodig hebt voor een recept. Hoeveel gram meel heb je nodig voor 6 cupcakes, als er op de verpakking een uitleg voor 8 cupcakes staat?
8. Vraag om hulp wanneer je dat nodig hebt
Je bent echt niet ‘dom’ als je er gewoon echt niet uitkomt en hulp wil vragen. Na de les hebben veel leraren nog tijd om te praten over het vak en zijn ze meer dan bereid om je te helpen. Wat is nu erger: vragen of je meer uitleg kan krijgen, of een lager cijfer krijgen omdat je dat niet deed?
Lees meer:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier