Sommige zijn voor de hand liggend, maar handig om te weten.
Slechte verliezer? Met deze 7 tips kan je er beter tegen
Uit onderzoek van spellengigant Asmodee België bij duizend personen blijkt dat 1 op de 5 Belgen een slechte verliezer is. En bij meer dan de helft van hen leidt het zelfs tot een discussie. Kan jij ook niet tegen je verlies of heb je iemand in de familie die een slechte verliezer is? Met deze tips maak je het voor iedereen aangenaam spelen!
Speel een coöperatief spel.
Met coöperatieve spellen speel én verlies (of win) je als team. Je speelt dus niet tegen, maar gezellig met elkaar. Dan komt verlies ook minder hard aan, aangezien je als team bent verloren en niet in je eentje. Bij het volgende potje spelen, kunnen jullie ook overleggen hoe jullie het anders gaan aanpakken. Goeie voorbeelden van zulke spellen zijn ‘So Clover’, ‘Pandemic’ en ‘Codenamen’.
Kies een spel waar je goed in bent.
Jawel, zo simpel (en tegelijk ook sneaky) is het. Kan jij heel slecht tegen je verlies? Speel dan alleen spellen waarvan je weet dat je veel kans maakt om te winnen. Ben jij bijvoorbeeld goed in ‘Azul’? Gooi dat spel dan op tafel. Of kies voor een klassiekers zoals ‘Jungle Speed’ of ‘Vier op een rij’.
Durf te verliezen.
Alles went, en dus ook verliezen. Niet alles kan meteen goed gaan en als je dan toch wint is het gevoel dat je achteraf hebt nog stukken beter. Want als je altijd maar wint, is dat toch helemaal niet meer leuk?
Stap uit je comfortzone.
Ook al ben je heel goed in iets, durf ook afwisselen tussen spellen. Zo leer je alleen maar bij. Ben jij bijvoorbeeld heel slecht in ‘Mastermind’ of ‘Schaken’? Daag jezelf dan uit om er steeds beter in te worden tot je zelfs een ronde wint!
Zie willen winnen niet als iets slecht.
Oké toegegeven: de fun is er snel af als iemand boos wordt omdat ie verloren is. Maar het getuigt wel alleen maar van ambitie! Zie het dus als iets positief dat jij graag wil winnen of dat je vriend(in) zo gedreven is.
Ontdek waarom je een slechte verliezer bent.
Heb jij een broer/zus en was het altijd een competitie tussen jullie twee? Of koppel je het winnen van een spel aan je eigenwaarde, zoals slimheid? Ontdek de reden achter waarom je een slechte verliezer bent. Dan kan je er misschien ook beter mee omgaan.
Geef niet op.
Als slechte verliezer kan je al snel je interesse verliezen in een spel als je merkt dat je absoluut niet aan het winnen bent. Geef niet op en laat het net een motivatie zijn om extra je best te doen zodat je alsnog wint! En zo niet, weet je dat je je best hebt gedaan.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier