Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
spullen weggooien
© Annie Spratt via Unsplash+

Van de één-jaarregel tot een 'misschien'-doos.

Kan je moeilijk spullen weggooien? Met deze tips lukt dat toch iets beter

Dewy De Leeneer

Je kast puilt uit, de zolder staat vol en toch kan je maar moeilijk spullen weggooien. Geen zorgen, you are not alone. Of je nu een emotionele waarde hecht aan sommige dingen, denkt dat je ze in de toekomst nog wel eens nodig zou kunnen hebben of gewoon een prullemie bent: hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om tóch die kuis door je spullen te houden.

Begin klein.

Een van de grootste drempels die je over moet, is eraan beginnen. Doe dat daarom niet meteen met je hele inboedel maar begin met een klein project zoals een lade of een plank. Door het opruimen op te verdelen in kleinere stukken, voelt het misschien al minder intimiderend aan.

Stel doelen.

Door op voorhand al te bepalen wat je wil bereiken, werk je naar iets toe en dat geeft veel meer motivatie dan holderdebolder ergens aan te beginnen. Wil je bijvoorbeeld een bepaalde kamer volledig doorspit hebben? Of twee schappen in je kleerkast schrappen? Door doelen te stellen, zie je veel beter de vooruitgang die je al boekte.

Gebruik de één-jaarregel.

Een handige vuistregel bij het opruimen en weggooien van spullen, is de ‘één-jaarregel’: als je iets al een jaar niet hebt gebruikt, is de kans groot dat je het ook in de toekomst niet nodig zal hebben. Deze regel écht volgen, kan je helpen om sneller beslissingen te nemen tijdens je grote kuis.

Maak één ‘misschien’-doos.

Voor items waar je twijfels over hebt, kan je een ‘misschien’-doos maken. EENTJE! Want anders komt alles in die doos terecht. Zet ze ergens apart en als je na zes maanden of een jaar de doos niet hebt geopend, is dat een teken dat je die spullen kan weggooien zonder ze te missen.

Vraag hulp.

Soms is het makkelijker om samen met iemand anders op te ruimen. Een vriend(in), je partner of een familielid kan je helpen objectief te blijven en je aanmoedigen om door te zetten. En zeg nu eerlijk: muziekje erbij en we maken er een sip & clean van, toch?

Denk aan de voordelen.

Meer ruimte, minder stress én een gevoel van voldoening. Concentreer je dus, in plaats van wat je mogelijks zal missen, op wat je er als voordeel uit zal halen.

Doneer je spullen.

Het idee dat je spullen een tweede leven krijgen bij iemand anders, maakt het misschien makkelijker om ze los te laten. Overweeg dus zeker om je spullen te doneren aan een kringwinkel of een goed doel. Een poepsimpele manier om anderen te helpen als je ‘t ons vraagt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '