Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Gebruik jij de kip-zonder-kop-techniek? Niet doen.

7 studietips die volgens de wetenschap écht werken

Ben jij één van die kippetjes die een zin van de cursus leest, haar hoofd opheft en dezelfde zin in zichzelf herhaalt tot ze ‘m vanbuiten kent? En tegen dat je aan de tiende zin komt, ben je de eerste alweer vergeten én ben je veel te veel tijd kwijt, right? Laat die kip-zonder-kop-techniek vallen en probeer deze trucjes eens. Wetenschappers zullen wel weten wat werkt, zeker?

1. Wissel af van plaats.


Ken je dat gevoel dat je op een examen een vraag leest over een stuk leerstof en je nog exact weet waar je was of wat er gezegd werd op de radio wanneer je het las, maar je het antwoord niet kan vinden? Dat komt omdat je associaties legt tussen de leerstof en de plaats en tijd van het studeren. Als je dezelfde leerstof op verschillende plaatsen studeert, maak je meer en meer associaties en wordt de herinnering sterker. Probeer dus een keer bij je thuis, dan weer in de bib, bij een vriendin of je oma of in een koffiehuisje te leren.

2. Zeg het luidop.


Deze is niet voor in de bibliotheek – obviously – maar bij je thuis kan je best je leerstof luidop lezen. Zo sla je de informatie op twee manieren op: door ze te zien en door ze te horen.

3. Maak er een verhaaltje van.


Je kan het verhaal van een film perfect navertellen nadat je ‘m één keer zag. Waarom kan je je les biologie dan niet navertellen nadat ze één keer hebt gelezen? Omdat wij verhaallijnen makkelijker onthouden. Giet je leerstof daarom in een leuk verhaaltje. Moet je bijvoorbeeld het periodiek systeem der elementen – oftewel de tabel van Mendeljev – vanbuiten leren? Doe het zo: ‘Hugo Heeft Liefst Bekers Bier en Cola...’ en ga zo verder.

4. Studeer wanneer je slaperig bent.


We hebben altijd geleerd dat je altijd even iets anders dan studeren moet doen voor je gaat slapen. Maar volgens een bepaalde wetenschappelijke theorie versterkt slaap je herinneringen, waardoor het zou kunnen helpen om net voor je gaat slapen iets te studeren waar je ‘t moeilijk mee hebt. Opgepast: je kan best nog niet in je bed gaan liggen om te leren, want daardoor zou je weleens slecht kunnen slapen.

5. Schrijf het op.


De kip-zonder-kop-techniek – een zin lezen, je hoofd opheffen en de zin herhalen tot je denkt ‘m te kennen – is misschien makkelijk omdat je ‘r niets voor nodig hebt behalve je hoofd, maar je verliest er ook makkelijk je concentratie bij. Als je schrijft tijdens het leren, blijf je bezig en zal je minder snel afgeleid zijn. Bovendien toont onderzoek aan dat we meer onthouden als we het opschrijven, meer dan wanneer we het typen bijvoorbeeld. Misschien is het een goed idee om die verkreukelde notities die je onderaan je rugzak vond eens opnieuw te schrijven?

6. Speel leerling én leerkracht.


Twee technieken die je heel erg zullen helpen om je leerstof te onthouden, zijn jezelf vragen stellen en je les aan iemand anders leren. Test je kennis door jezelf vragen te stellen over dingen die je al studeerde, bijvoorbeeld wanneer ze vermeld worden in een later hoofdstuk. Moet je terug gaan kijken om het antwoord te weten? Dat is zelfs goed nieuws, want hoe moeilijker het is om een stukje info te onthouden tijdens het oefenen, hoe groter de kans dat je ‘t uiteindelijk wel zal opslaan. Door leerkracht te spelen en je les aan iemand anders te geven, test je of je de leerstof écht begrijpt. Als je geen vrijwilliger vindt die naar de geschiedenis van de Romeinen wil luisteren, kan je ‘t voor een fictief publiek doen.

7. Teken.


Veel te kleine zwarte lettertjes op een witte achtergrond zijn super saai om naar te kijken. Tekeningetjes en kleurtjes prikkelen onze hersenen veel meer en helpen bij het memoriseren. Haal je creatieve kant boven en maak een vrolijke samenvatting of maak gewoon tekeningetjes naast je cursustekst.

Meer studietips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '