Sturen we binnenkort geen sms’jes meer?
Hoeveel sms’jes sturen we nog op een dag? Als je erover nadenkt, blijken dat er eigenlijk niet zo heel veel te zijn. We grijpen sneller naar berichtenapps zoals Messenger en WhatsApp. Daar wil Google nu handig op inspelen.
Als wifi of mobiele data ons in de steek laat en we dringend iets moeten melden aan ons lief of onze beste vriendin, dan sturen we nog een sms’je. En wij zijn niet alleen. Vorig jaar stuurde 55 % van de Vlamingen dagelijks minstens één sms’je, maar vaak omdat ze op dat moment geen toegang hadden tot het internet.
Het is dan ook geen geheim dat we vaker online communiceren. We hebben bijna non-stop toegang tot Messenger, WhatsApp en andere apps, waardoor online een boodschap overbrengen steeds populairder wordt. Vooral iPhone-gebruikers versturen berichtjes online, omdat zij gebruik kunnen maken van iMessage. Android-gebruikers kunnen dat niet.
Chat
Omdat er wereldwijd meer mensen Android gebruiken dan iPhone, staat Google in de perfecte positie om een nieuwe manier van sms’en op de markt te brengen. En dat zullen ze ook doen. Na eerdere (tevergeefse) pogingen om een eigen berichtenapp van de grond te krijgen, lijken ze nu de oplossing te hebben gevonden.
Ze willen binnenkort ‘Chat’ lanceren, een berichtenapp die een beetje werkt zoals WhatsApp. Je kan er ook foto’s en video’s mee versturen, groepschats mee maken en je zou leesbevestigingen kunnen ontvangen. Wanneer de app precies beschikbaar is, is nog niet helemaal duidelijk, maar in ons land worden al gesprekken gevoerd met de verschillende operatoren.
Waarschuwing
Al zijn er nu al zorgen om de bescherming van privacy bij ‘Chat’. In tegenstelling tot WhatsApp zal ‘Chat’ geen ‘end-to-end encryptie’ krijgen. End-to-end encryptie zorgt ervoor dat alleen jij en de ontvanger(s) toegang hebben tot de berichten van de app. Zelfs WhatsApp zelf kan de berichten niet lezen.
Daarom waarschuwt Amnesty International voor de ‘gevaren’ van de app: ‘Google toont geen enkele poging om de privacy van Android-gebruikers te beschermen. Zo krijgen cybercriminelen vrij spel en makkelijker toegang tot gegevens van de gebruikers.’
Lees ook:
- VLOG: redactrice Charlotte deed het een week zonder mobiele data en sociale media
- Scherm laten herstellen? Dan werkt je iPhone binnenkort niet meer
- AHA: zo stel je een veilig wachtwoord samen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier