Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Anki Wijnen

Maak kennis met Sunflare, Bokeh en Schrijven met licht!

#INSTAPROOF: 3 technieken om meer creativiteit in je foto’s te steken

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Wil jij je fotografieskills naar een ander niveau tillen en wat meer creativiteit in je foto’s steken? Dat kan met drie technieken die je jezelf heel gemakkelijk aanleert. Maak kennis met Sunflare, Bokeh en Schrijven met licht!

1. Sunflare


Als je met je camera tegen de zon in fotografeert, kunnen er vlekken of strepen in je foto’s verschijnen. Soms zijn ze gekleurd, soms wit, soms lijken ze op regenbogen. Dit verschijnsel heet sunflare of lensflare. Het is de reflectie van de zon in de lens van je camera. Veel fotografen balen ervan, maar je kunt het ook opzoeken en creatief gebruiken. Zo zie je op de foto hiernaast dat de sunflare een lichtbal vormt. Op de foto hieronder is de sunflare een regenboog. Elke lens heeft een andere vorm en kleur flare.

Zo doe je het:

  • Wacht tot de zon wat lager staat.
  • Haal een eventuele zonnekap van je lens.
  • Richt je camera op de zon en kantel ’m wat totdat je de sunflare in de zoeker of op je schermpje kunt zien.


Wanneer je camera moeite heeft met automatisch scherpstellen vanwege het tegenlicht, kun je handmatig scherpstellen. Bij spiegelreflexcamera’s doe je dit meestal met een knopje op de lens of aan de voorkant van de body van je camera.

Tip: je kunt tijdens het scherpstellen ook je hand een stukje voor de lens houden zodat er even wat minder licht naar binnen valt. Stel scherp, haar je hand weg en maak snel een foto.

2. Bokeh


Bokeh komt van het Japanse woord boke, dat onscherpte betekent. Als een foto mooie bokeh heeft, wil dit zeggen dat de kwaliteit van de onscherpe (wazige) delen van de foto goed is. Mooie bokeh kan een foto echt wat extra’s geven. Daarnaast kun je met bokeh leuke dingen doen. Zo kun je de vorm van lampjes bijvoorbeeld veranderen in een hartje of een ster. Wat je nodig hebt is een camera met een lichtsterke lens, stevig zwart papier, een pen of potlood, schaar en plakband. Gebruik bij voorkeur masking tape, die laat makkelijk en zonder sporen los.

Zo doe je het:

  • Zet de lens met het glas naar beneden op het zwarte papier en trek er met een potlood een cirkel omheen. Knip de cirkel uit en maak er drie ‘flappen’ aan, zoals op het plaatje hiernaast. Met die flappen kun je de cirkel straks aan je lens vastplakken.
  • Maak nu in het midden van de cirkel een vormpje. Zorg ervoor dat de doorsnede van je vormpje niet groter is dan twee centimeter. Als je zelf tekent, gebruik dan een nagelschaartje of mesje om het vormpje uit te knippen of snijden.


  • Zet je camera op handmatig scherpstellen. Bij spiegelreflexcamera’s kun je dit doen met een knopje op de lens of op de voorkant van de body van je camera. Kies bij je instellingen een zo groot mogelijk diafragma. Het kan nodig zijn om je camera op een statief te zetten, dit geldt vooral als je foto’s wilt maken wanneer het wat donkerder is.
  • Omdat het vormpje de enige plek is waar licht in je lens naar binnen kan, werkt het als het ware als je nieuwe diafragma. Daarom zie je het vormpje pas wanneer je door de lens kijkt en de camera op de lichtbron richt. Kerstlichtjes werken het beste, maar je kunt in principe elke lichtbron gebruiken zolang er duidelijke lichtpunten te zien zijn.
  • Draai aan de scherpstelring totdat de lichtbron zo onscherp mogelijk is. Nu is de bokeh op z’n best. In plaats van de normale, ronde lichtbron zie je nu het vormpje dat je hebt uitgeknipt en kun je aan de slag met fotograferen.


Tips:

  • Experimenteer met de afstand tot de grootte van de lichtcirkels is zoals jij wilt.
  • Zie je het vormpje niet, ook niet als je verder of dichterbij gaat staan? Dan is je vorm waarschijnlijk te groot en moet je het kleiner maken.
  • Gebruik een lichtsterke lens met een brandpuntafstand vanaf 50 mm. Hoe kleiner de brandpuntafstand, hoe groter de kans op zwarte randen om je foto.


Op de eerste foto zijn de lichtcirkels van de kerstlampjes veranderd in hartjes. Zoals je ziet is er weinig scherpte in deze foto. Als je wel graag scherpte wilt kun je dat doen door een object op de voorgrond te plaatsen en daarop scherp te stellen. De lampjes op de achtergrond worden dan vanzelf onscherp.

3. Schrijven met licht


Een foto van schrijven in de lucht met sterretjes of lampjes is leuk als aandenken aan oud en nieuw, feestjes of tijdens een romantische loveshoot en is veel makkelijker te maken dan je denkt. Wat je ervoor nodig hebt is een camera waarvan je de sluitertijd en het diafragma kunt instellen en eventueel een statief. Heb je geen statief? Gebruik dan een muurtje, tafel of iets anders waarop je de camera kunt zetten zonder dat ’ie beweegt.

Zo doe je het:

  • Zet je camera op het statief en stel een lange sluitertijd in. Hoelang precies is afhankelijk van de vorm of het woord dat je wilt maken. Als je met meerdere mensen een woord of vorm maakt met sterretjes, is 3 seconden meestal voldoende. Hoe langer de sluiter openstaat, hoe langer je de tijd hebt om te schrijven of tekenen. Als je niet precies weet hoeveel tijd je nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om de camera op ‘bulb’ te zetten. Dit houdt in dat de sluiter open blijft staan zolang jij de sluiterknop indrukt. Een nadeel van de bulb-functie is dat de trillingen van je vinger heel snel een bewogen foto geven.
  • Zorg dat je fotografeert met een klein diafragma (met een groot diafragmagetal als 16 of 18) zodat zoveel mogelijk op je foto scherp is. Hou je ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen.


Tip: als je tegenover de camera staat, komt je woord in spiegelbeeld op de foto. Schrijf in spiegelbeeld of spiegel je foto achteraf in een fotobewerkingsprogramma.

Bron: ‘Shoot!’ van Anki Wijnen, Snor – € 19,99


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '