Money, money, money!
TikTok-budgetmethode ‘cash stuffing’ onder de loep: wat zijn de voor- en nadelen?
Vaak zitten budgettips in kleine en voor de hand liggende dingen. Denk maar aan promojagen, dingen invriezen of de auto laten staan wanneer je naar de bakker gaat. Maar soms stoten we nog eens op zo’n budgettip waar we niet meteen aan dachten. ‘Cash stuffing’ is er zo eentje, en TikTok-fanaten zagen die manier van budgetteren ongetwijfeld al eens passeren. Maar is die ook zo effectief?
‘Cash stuffing’ is niet per se nieuw op TikTok, maar wel een van de eerste en meest voorkomende manieren om je budget te beheren als je ‘t in de zoekbalk intypt. De financiële trend mag dan wel zo populair zijn, is ie ook effectief?
Wat is ‘cash stuffing’?
Bij ‘cash stuffing’ verdeel je je budget in contant geld over verschillende categorieën (denk boodschappen, horeca, entertainment,…) in aparte enveloppen. De methode ziet er niet alleen leuk uit, het zou er ook voor moeten zorgen dat je je veel bewuster bent van wat je uitgeeft en je écht aan een bepaald budget houdt.
Wanneer je je loon gestort krijgt, ga je cash een bepaald bedrag afhalen waarmee je de maand denkt rond te komen. Als je dan bijvoorbeeld boodschappen doet of op café gaat met je vriend(inn)en, gebruik je het geld dat je daarvoor had voorzien. Is het geld in je envelopje bijna op? Dan weet je dat je eigenlijk te veel hebt uitgegeven aan die bepaalde categorie – maar de eerste maanden is het natuurlijk nog even zoeken hoe je die bedragen wil verdelen.
@cdngirlcashstuffer Cash stuffing my wallet #cashstuffing #cashstuffingenvelopes #budgeting #cashbudget #budgetbinder #canadiancashstuffing ♬ original sound – Sasha | CDN Girl Cash Stuffer
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Voordelen van ‘cash stuffing’
De budgetmethode bleek al voor heel wat TikTokkers effectief te zijn. Er hangen dan ook een aantal duidelijke voordelen aan vast:
- Motiverende factor: voor sommige mensen kan het dagelijks zien van een portemonnee gevuld met geld een motiverende factor zijn. Het kan hen inspireren om harder te werken en hun financiële doelen na te streven.
- Creatieve bezigheid: we kunnen het niet ontkennen: ‘cash stuffing’ heeft iets aesthetically pleasing. Zeker als je dan nog zo’n toffe roze map vol enveloppen hebt waarop je met glitterpennen de rubrieken aangeeft – we want!
- Financieel overzicht: je hebt veel meer zelf in de hand hoeveel geld je uitgeeft aan bepaalde zaken. Je maakt per categorie eigenlijk een heel visueel overzicht van je budget, wat zorgt dat je al sneller aanvoelt waarop je misschien beter zou besparen.
- Minder makkelijk uitgeven: een bankkaart haal je al sneller boven dan een envelopje cash geld.
- Gevoel van rijkdom: het visuele aspect van ‘cash stuffing’ kan daarbij dan ook nog eens maken dat mensen veel meer het gevoel hebben dat ze effectief geld in handen hebben. Eerlijk, zo’n mapje vol cash, feeling rich already?
Nadelen van ‘cash stuffing’
Maar uiteraard zitten er ook addertjes onder het gras. Zo komt het vaak voor dat mensen eigenlijk een veel te krap budget opstellen, waardoor ze telkens hun grenzen moeten verleggen en altijd opnieuw het gevoel krijgen dat ze zich niet aan hun budget kunnen houden. Dat is geen leuk gevoel en zou voor onzekerheid kunnen zorgen. Daarbij is het ook niet even handig én veilig om met envelopjes cash rond te lopen.
‘Cash stuffing’ kan dus wel degelijk effectief zijn, maar hou goed in je achterhoofd dat je jouw budget niet kan vergelijken met dat van anderen (TikTokkers bijvoorbeeld) en dat je realistische doelen mag opstellen. Het gaat niet om zo min mogelijk geld uitgeven, maar om je geld beter te beheren.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier