‘Mijn strategie? Ik nam me voor om pas vanaf de tweede helft van mijn zwangerschap actief na te denken over babyspullen.’
Flaircolumniste en kersverse mama Laura geeft tips voor een duurzame babyuitzet
Je hoort het van veel ouders in spe: papa of mama worden, dat is vooral catalogi van babyspullen doorploegen en het huis volstouwen met spullen. Maar kan dat ook duurzaam en budgetvriendelijk? Kersverse mama en Flaircolumniste Laura ging de uitdaging aan en verzamelde al haar tips om van zwangerschap tot bevalling bewuste keuzes te maken.
Een knuffel met ingebouwde lichtbron, camera én witteruisfunctie, dure designersneakers voor de mini of een babybadje op poten? Als ik Instagram mag geloven, zijn het stuk voor stuk essentials voor mijn babyuitzet. Maar heb je al die spullen ook echt nodig? Honderden generaties baby’s hebben het ook prima gered zonder al die dure gadgets. Enter mijn nieuwe missie: duurzaam ouderschap!
Zwanger, en nu?
De spullengekte begint eigenlijk al zodra je die positieve zwangerschapstest in handen hebt, ondervond ik zelf. Plots bleek mijn recent ontwikkelde moederbrein toch gevoeliger dan verwacht voor al die etalages vol snoezige babykleertjes en zogenaamde babymust-haves.
Een gemiddeld gezin geeft ongeveer 6500 euro uit aan kinderspullen bij een eerste kind. Da’s veel geld én een gigantische hoop afval.
Een gemiddeld gezin geeft ongeveer 6500 euro uit aan kinderspullen bij een eerste kind, lees ik op de website voor tweedehandsgeboortelijsten Mic Mac Minuscule. Ik viel bijna van mijn stoel bij het zien van dat waanzinnige bedrag. Niet alleen moet de afvalhoop van jonge gezinnen wel gigantisch zijn, bovendien ontgroeien baby’s de meeste spullen in sneltempo. Mijn strategie? Ik daagde mezelf uit tot een no shop-periode van vier maanden en nam me voor om pas vanaf de tweede helft van mijn zwangerschap actief na te denken over welke babyspulletjes ik in huis wilde halen. Dat gaf me alvast de kans om mijn eerste koopimpulsen te onderdrukken en geduldig af te wachten tot de verlossende structurele echo.
Wil je je toch al een beetje voorbereiden op de komst van je kleintje op een duurzame manier in die eerste maanden? Zet dan het ontvriezen van je diepvries(vak) op de agenda. Naar het einde van de zwangerschap toe begon ik mijn vriezer steeds vaker te vullen met vers gemaakte maaltijden die later dankbaar dienstdeden als kraamkost. Elke twee millimeter aan ijs zorgt voor een stijging van ongeveer 10 % in energieverbruik. Het ideale klusje dus voor die buik in de weg begint te zitten!
Tweedehands hoeft lang niet altijd gelijk te staan aan schreeuwerig plastic speelgoed in afgrijselijke kleuren.
We love pre-loved
Vanaf de tweede helft van mijn zwangerschap begon ik met de selectie van mijn babyuitzet. Eerst klopte ik aan bij vrienden en familie, die vaak nog heel wat babyspullen op zolder hadden staan en met plezier doneerden. De rest van mijn lijst wilde ik vooral tweedehands aankopen, al merkte ik al snel dat er heel wat tijd kruipt in de zoektocht naar leuke tweedehandsspulletjes. Gelukkig bestaan er voor drukbezette ouders ook alternatieven en zijn er ondernemingen die een handje helpen met het opstellen van een tweedehandsgeboortelijst.
Extra fijn: vaak worden ze gerund door mensen met een passie voor babyspullen en wordt er dus ook rekening gehouden met de esthetiek van je babyuitzet. Tweedehands hoeft dus lang niet altijd gelijk te staan aan schreeuwerig plastic speelgoed in afgrijselijke kleuren.
Hier kan je alvast terecht voor een mooie tweedehandsgeboortelijst:
- Mona van Moetie (regio Gent) hielp mij aan mijn gedroomde babyuitzet
- Mic Mac Minuscule (heel Vlaanderen)
- GeboorteNEST (regio Gent)
- Culla (West-Vlaanderen)
- Op Pakske.be en Yesbaby.be kan je zelf nieuwe en tweedehandsitems combineren tot één geboortelijst
Verder organiseert de Gezinsbond ook regelmatig tweedehandsbeurzen voor babyspullen en kan je op rommelmarkten leuke items scoren – ideaal als activiteit tijdens je zwangerschap of als familie-uitstapje voor de andere kinderen. Tip: geef je kleuter een rommelmarktcentje. Ze mogen zelf kiezen wat ze ermee kopen, maar op is op.
Slim gehuurd
Uiteraard hoef je niet al je spullen te kopen. Voor grotere aankopen zoals een kinderwagen, babybed, reisbed, park, triptrap of luiertafel zijn er ook initiatieven die deze spullen te huur aanbieden. Zodra je ze niet meer gebruikt, hoef je ze dus ook niet te stockeren in kasten of op zolder.
Zo is er het platform Something Green, bedacht door twee mama’s, waar je terechtkan om babyspullen te huren. Voor het onderhoud en de logistiek doet het bedrijf een beroep op een maatwerkbedrijf en bovendien zien de spullen er prachtig uit. Reden te meer om leasing een kans te geven.
Grotere spullen zoals een kinderwagen, babybed, reisbed, park, triptrap of luiertafel kan je ook huren. Handig, want dan hoef je ze later ook niet te stockeren.
Verder zijn er in heel wat grootsteden in België ook babytheken waar je babyspullen kan uitlenen. Op de website Babytheek vind je een overzicht van alle babytheken in Vlaanderen. De babytheek is een initiatief van De Transformisten, een organisatie die zich inzet voor een duurzamere samenleving. Zeker het checken waard dus! Sinds kort hebben ze ook een nieuw initiatief genaamd ‘Op wielekes’. Als lid betaal je jaarlijks een kleine som en daarmee heb je onbeperkt toegang tot een goede kinderfiets. Fiets te klein? Dan wordt die ingeruild voor een groter exemplaar. Sociaal én duurzaam.
Duurzaam gekocht
Uiteraard is het ook helemaal oké om af en toe te bezwijken voor die koopdrang. Een deel van de magie van zwanger zijn is ook het plezier om die kinderkamer onder handen te nemen en uren op Pinterest door te brengen, toch? Zo wandel ik al jaren voorbij een kinderwinkel op weg naar het werk en was het heerlijk om daar eindelijk een zacht, groot knuffelkonijn te kopen om de komst van ons kleintje te vieren.
Kies ik ervoor om iets nieuws te kopen, dan probeer ik dat bij een lokale handelaar te doen en enkel het product aan te schaffen dat ik echt wil. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk in dit tijdperk van online shoppen. Mijn advies: twijfel je of je het gaat gebruiken, wacht dan nog even met je aankoop. Koop enkel wat je zeker nodig hebt in de eerste weken na de geboorte van je kleintje. Een dure kolf is bijvoorbeeld niet nodig als de borstvoeding vlot loopt, en weet dat je bij de geboorte van je kleintje ook overstelpt zal worden met spullen die je misschien al in huis haalde.
Koop enkel wat je meteen nodig hebt: bij de geboorte van je kleintje zal je anders overstelpt worden met cadeaus die je misschien al zelf had gekocht.
Nog een tip: kijk naar de levensduur van je aankopen. Zo koos ik ervoor om geen goedkoop ververskussen met hoes aan te schaffen, maar te investeren in een kussen in gegoten pur van Leander Matty. Zo hoef ik geen hoezen te wassen en het kussen kan ik nadien weggeven gezien het veel langer in omloop kan blijven dan een goedkoper model. Op de webshop van Blabloom, een duurzame conceptstore in Genk, vind je de fijnste spullen en tips.
Voor mijn kinderwagen koos ik een model van het merk Joolz. Zij werken met een overdraagbare garantie. Heb jij je kinderwagen niet meer nodig en geef je hem weg? Dan kunnen de nieuwe eigenaars opnieuw aanspraak maken op een garantie van tien jaar door zich te registreren op de website. Bovendien werkt het merk met gerecycleerd plastic en plant het bedrijf bomen per verkochte kinderwagen.
Ook voor speelgoed kan je duurzame keuzes maken door te kiezen voor open-ended speelgoed. Open-ended play is een vorm van spelen zonder regels waarbij kinderen zelf hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Dat is niet enkel goed voor je kind, vaak gaat dat type speelgoed ook langer mee omdat het nooit gaat vervelen. Check de website van Studiotosti.be eens, een Belgisch bedrijf waar ze open-ended sprookjesboeken verkopen. Kinderboeken die dus nooit gaan vervelen.
Je kan zelfs een subsidie krijgen voor wasbare luiers. Reden te meer om te kiezen voor herbruikbare luiers en billendoekjes!
Let’s talk fashion
Een gemiddelde baby verbruikt in drie jaar tijd zo’n 6000 luiers. Een vrachtlading vol dus. Wegwerpluiers kosten handenvol geld en nemen bovendien heel wat plek in op de afvalberg. Wasbare luiers hebben veel minder impact op het milieu, zelfs als je het wassen meetelt. Mijn keuze was dus snel gemaakt om herbruikbare luiers een kans te geven. Twijfel je of het jouw ding is? Er zijn heel wat winkels en initiatieven die infosessies geven of startpakketten aanbieden.
Ook babykleren hebben een gigantische ecologische voetafdruk. Vaak passen kleintjes slechts enkele maanden in dat schattige pakje voor je opnieuw naar de winkel moet. Gelukkig zijn er in België heel wat leuke initiatieven en winkels waar je terechtkan voor pre-loved mode voor de kleinsten:
- Mies en Muis: een prachtige winkel in Oostende waar je ook terechtkan voor tweedehands geboortelijsten en de huur van open-ended speelgoed.
- Terra Cotta, Pauw met Strik en Zusse: leuke tweedehandswinkels in Gent en Oost-Vlaanderen voor kleren en speelgoed. Bij Terra Cotta kan je ook terecht voor advies over herbruikbare luiers.
- Scharrelvos: circulaire babywinkel in Antwerpen waar je ook tweedehandsgeboortelijsten kan opstellen en bepaalde babyspullen kan huren.
- Liv-Rose: Limburgs adresje voor tweedehands babykleren en speelgoed met advies op maat.
- Funkymonkey.be: webshop waar je terechtkan voor pre-loved kleren en speelgoed en waar je ook zelf jouw spullen eenvoudig kan verkopen.Wist je trouwens dat je een beroep kan doen op een subsidie als je kiest voor wasbare luiers? Reden te meer om te kiezen voor herbruikbare luiers en billendoekjes!
Bakfietsouders
Ik probeer bij mijn aankopen langetermijnkeuzes te maken. Zo bestaan er moduleerbare babybedjes die meegroeien met je kind en gaat een stevige Tripp Trapp ook jaren mee. Vaak zijn deze aankopen wat duurder bij de start, waardoor het kiezen is waar je budget naartoe gaat.
Een absolute must voor elke zichzelf respecterende eco-ouder is natuurlijk een bakfiets. Die groeit ook mee op maat van het gezin en is een investering voor de lange termijn. Investeer je meteen in een goede bakfiets? Dan laat je ook vaker de auto staan. Win-win dus. Ik kocht mijn bakfiets bij Lucien (vestigingen over heel Vlaanderen), zij specialiseren zich in bakfietsen met een lange levensduur en geven in hun filialen advies op maat afhankelijk van je gezinssamenstelling. In de winkels kan je de bakfietsen uitvoerig testen en bovendien staan ze ook in voor het onderhoud van de fietsen. Zo verleng je de levensduur van je stalen ros.
Cadeaus voor kersverse ouders
Dat tweedehands niet suf hoeft te zijn, bewijst de babyuitzet die in mijn huis pronkt. Ook Aster is helemaal in haar nopjes in haar pre-loved outfit.
Ik schreef op mijn geboortekaartje alvast dat ik in mijn babyuitzet resoluut voor tweedehands kies. Zo spoor ik wie een cadeautje wil geven zoveel mogelijk aan om eerst een kijkje te nemen op mijn geboortelijst. Ik hoop dat ik daarmee de aankoop van nieuwe spullen wat kan beperken. Of die strategie ook effectief werkt, zal de tijd uitwijzen.
Buiten cadeaus zijn er trouwens nog heel wat andere manieren om kersverse ouders te feliciteren. Geef je liever geen materieel geschenk? Dan kunnen deze cadeaus alvast als inspiratie dienen:
- Lekkere kraamkost, altijd welkom!
- Een bezoekje aan een babyspa voor de nieuwe spruit.
- Een zwangerschapsmassage voor de kersverse mama. Check bijvoorbeeld Coconmassage.be.
- Een fotoshoot. Elisa van Frankieandfish biedt bijvoorbeeld fotoshoots aan waarbij ze kleintjes binnen de 48 uur op foto vastlegt zodat je nooit vergeet hoe klein jullie mini was. Ook Biestbeeld of Flairfotografe Irmy Photography zijn een geweldige keuze.
- Een workshop rond zelfstandig slapen. Soms is wat hulp van een expert goud waard.
Dat tweedehands niet suf hoeft te zijn, bewijst de babyuitzet die momenteel in mijn huis pronkt. Ook mijn dochter is helemaal in haar nopjes in haar pre-loved outfit. En straks, als Aster haar spullen ontgroeid is, gaan ze naar de volgende en is de cirkel weer rond.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier