Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
duurzame levensstijl
© Nik via Unsplash

Alle beetjes helpen!

GO GREEN: 5 tips en tricks om nu een duurzame levensstijl aan te leren (én aan te houden)

De maand mei staat op Flair helemaal in het teken van het milieu en duurzaamheid. Maar we beseffen ook maar al te goed dat een ecologischere manier van leven er niet op één, twee, drie is. Met deze vijf tips bouw jij jouw duurzame levensstijl rustig op én behoud je ‘m!

Tijdens de Happy Planet-maand willen we bij Flair focussen op onze ecologische voetafdruk. Maar daar aan beginnen kan soms erg overweldigend zijn. Met deze tips & tricks bouw jij je duurzame levensstijl rustig op. En misschien nog wel belangrijker: kan je ‘m ook aanhouden.

Maak kennis met een ecologische levensstijl

Zint eer ge begint. In het wilde weg beginnen, is nooit een goed idee. Maar het feit dat je dit artikel leest, is wel al een eerste stap in de goede richting! Je bent bereid om een duurzame levensstijl aan te leren en daar moet je iets voor over hebben. Wil je het meteen goed doen? Dan zijn er een aantal handige tools die je daarbij kunnen helpen. Wij zetten ze speciaal voor jou op een rijtje.

  • Lees boeken! En neen, dat moeten heus geen theoretische hoogvliegers zijn, wel toffe exemplaren die je zin geven om er meteen in te vliegen. Wij tippen alvast enkele boeken die ideaal zijn wanneer je van 0 wil beginnen.
  • Luister naar interessante podcasts. Podcasts zijn hipper dan ooit tevoren en zijn niet alleen ontspannend, maar ook leerrijk. Leg je in je tuinzetel of zet je hoofdtelefoon op tijdens het koken en luister naar inspirerende duurzame tips van experts en ervaringsdeskundigen. Wedden dat je er sowieso meteen zelf aan wil beginnen? Welke podcasts je zeker aan je playlist moet toevoegen? ‘Green Dreamer‘ en ‘Sustainababble‘.
  • Als er één ding is dat je met de nakende waarheid confronteert, dan is het wel een doodeerlijke documentaire. En geloof het of niet, maar die documentaires zijn al lang niet saai en schools meer. Integendeel, Netflix staat bomvol interessante documentaires die je doen inzien dat er wel degelijk werk aan de winkel is en dat jouw kleine steentje daarbij kan helpen.

Leer organiseren

Organiseren, het is niet voor iedereen weggelegd. Toch is het de eerste stap richting een ecologischere levensstijl. Geen idee hoe je eraan moet beginnen? Bekijk de kamers in je huis of appartement één voor één. Wat kan je daar veranderen om duurzamer te leven? Denk aan herbruikbare alternatieven zoals stoffen wattenschijfjes in je badkamer of ecologisch afbreekbaar afwasmiddel in de keuken. Heb je min of meer een overzicht van welke punten je kan verbeteren? Ga dan een gesprek aan met je huisgenoten om te zien hoe en waar jullie verbeteringen willen maken. Zo kunnen jullie geleidelijk aan samen een ecologischer huishouden samenstellen en uitproberen wat het beste werkt voor jullie! Spreek bijvoorbeeld af welke merken je niet meer gaat kopen of hoe jullie omgaan met elektriciteit- en waterverbruik. Alle beetjes helpen écht.

Go local

Volledig plasticvrij shoppen is anno 2024 mogelijk, maar het vraagt wel veel tijd en opzoekingswerk. En zoals we eerder al aanhaalden, is het heus niet de bedoeling om meteen all the way te gaan. Duurzaam shoppen is moeilijk, maar niet onmogelijk. De gouden regel? Winkel zo lokaal mogelijk. Je steunt er niet alleen de lokale handelaars mee, maar maakt je voetafdruk ook meteen een pak kleiner. Je tomaatjes, aardbeien en sla moeten geen ellenlange weg afleggen voor ze op je bord belanden en hebben dus ook een minder grote negatieve impact op ons milieu. Wil je nog een stapje verder gaan? Breng dan eens een bezoekje aan één van deze plasticvrije winkels. PS vergeet ook zeker niet je eigen boodschappentas en/of potjes mee te nemen naar de boerderij of kruidenierswinkel!

Ga zelf aan de slag

Niets zo leuk als zelf je handen uit de mouwen te steken! Ben je klaar voor de volgende stap in je duurzame levensstijl? Experimenteer zelf eens met je eigen kuisproducten maken, ga aan de slag in je eigen moestuin of thrift erop los in de kringloopwinkel, in plaats van alles nieuw te kopen.

  • Maak je eigen kuisproducten. Welke basisingrediënten je daarvoor nodig hebt? Water, citroenen, baking soda, azijn, etherische olie en bruine (of neutrale vloeibare) zeep. Zo maak je je eigen antikalkmiddel met enkel azijn, water en een paar druppels etherische olie. Zelf ruitenreiniger maken, doe je dan weer met warm water, een scheutje azijn, een eetlepel vloeibare zeep en een paar druppels etherische olie.
  • Leer enkele ecologische webshops kennen. Het is op 15 mei Eco-Wednesday, waarbij meer dan 130 webshops die duurzaamheid hoog in het vaandel houden kortingen geven op hun websites. Dé ideale plek om kennis te maken met een hoop producten, waarvan je het waarschijnlijk niet eens wist dat ze ecologisch zijn.
  • Upcycle je oude spullen. Een oud kastje? Geef ‘m een likje verf en een nieuw handvat en zet je zelfgepimpte nieuwe kast in je interieur. Wedden dat je er veel meer complimentjes over zal krijgen dan als je er een nieuwe koopt in bij een gekende grote handelaar?
  • Doneer oude spullen aan de kringloopwinkel. Het heeft geen nut om al je ‘slechte’ spullen weg te gooien, als ze eigenlijk nog gebruikt kunnen worden. Door ze weg te schenken of te verkopen via een tweedehandsplatform schenk je ze een tweede leven en hou je de afvalberg kleiner.

Maak de eco-switch

Je bent er bijna! Een van de laatste stappen naar een duurzamer leven, is ook effectief overstappen naar een ecologischere levensstijl. Natuurlijk hoef je niet per se alles te veranderen aan jezelf, maar als je enkele duurzame gewoontes kan aanleren en voor altijd blijft behouden maak je al een wereld van verschil. Eet jij vanaf nu twee keer per week vegetarisch? Geweldig! Laat jij plasticverpakkingen steevast staan en winkel je enkel nog lokaal, mét eigen potjes? Top! Ook deze gewoontes kan je gemakkelijk aanpassen.

  • Schakel over naar een duurzamere zoekmachine. Laat Google achterwege en voer vanaf nu je zoekopdrachten in Ecosia! Voor elke zoekopdracht die jij uitvoert, planten zij een boom voor jou!
  • Kan je het niet laten om verre reizen te maken? Daar is absoluut niets mis mee, maar denk er dan eens over na om je CO2-uitstoot te compenseren met het planten van bomen. Ook wanneer je bij Zalando een pakketje bestelt, kan je een heel klein bedrag betalen om de uitstoot van je pakje te compenseren.
  • Schakel over naar een zo groen mogelijke energieleverancier.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '