Wist je dat de naalden van je kerstboom giftig kunnen zijn voor je lieve viervoeter?
6 tips om de kerstperiode te overleven met een dier in huis
Niet enkel jij vindt Kerstmis geweldig, ook je huisdier is er dol op. Helaas wel om verkeerde redenen: dure kerstdecoratie is heerlijk speelgoed en die kerstboom is een zalige klimpaal. Zucht... Wij geven je enkele tips om de feestperiode zowel voor jou als voor je viervoeter(s) aangenaam te maken.
Iedereen met een kat of hond is deze en komende maand extra op zijn hoede. Je beestje kan tijdens de feestperiode sneller overprikkeld raken, en daar zitten niet alleen die naalden van de kerstboom voor iets tussen. Er komen meer mensen over de vloer dan anders, de muziek staat op 24 december net iets harder, het huis ruikt dagen aan stuk naar lekkers, iedereen wil Max en Fifi aaien... Kortom: je hebt misschien wel een aantal tips nodig om je beestje rustig te houden. Wij lijsten de belangrijkste op!
Kies voor een valse kerstboom.
Een mooie sparrenboom is een must-have in zo goed als elk huis tijdens de feestdagen. Je living is in één klap een pak gezelliger. Toch kiezen baasjes beter voor een vals exemplaar, want oliën die in een echte boom zitten kunnen giftig zijn voor dieren. Toch liever the real deal? Veeg de naalden die op de grond vallen dan zeker regelmatig op.
Hang de lichtslingers en kerstballen tactisch op.
Een kerstboom zonder lichtjes is als frietjes zonder mayonaise, ondenkbaar dus. Voor honden en katten werken die flikkerende dingetjes wel als een rode lap op een stier. Ze vinden het heerlijk om er mee te spelen, dus hang die slingers hoog genoeg in je boom en doof ze zeker als je zelf niet thuis bent. Hetzelfde geldt voor de ornamenten in je boom: hang ze zeker hoog genoeg zodat je liever viervoeter(s) ze niet als speeltjes gaan gebruiken. Kies eventueel voor kerstballen van plastic of hout om te voorkomen dat ze zich niet bezeren aan scherven. Opgelet: ook kunstmatige sneeuw kan giftig zijn, dus die gebruik je liever niet.
Extra tip: versier het huis geleidelijk aan zodat je dier(en) kan wennen aan de veranderingen in huis.
Zorg voor een rustig plekje.
Je living is tijdens de feestdagen een iets drukker bezette plaats dan normaal. Elke vierkante meter is gevuld met een familielid. Onze beestjes kunnen niet altijd zo goed tegen die drukte, dus zorg ervoor dat ze een aparte ruimte hebben waar ze kunnen rusten zonder al het lawaai van zatte nonkels of tantes die Mariah Carey (proberen) meezingen. Geef hen enkele kauwspeeltjes waarmee ze kunnen ontprikkelen en vergeet zeker niet om hen elk halfuur te checken en ook wat aandacht te geven. Het is tenslotte voor iedereen feest.
Maak op voorhand afspraken met je gasten
Wil je frustraties vermijden, maak dan op voorhand duidelijke afspraken met je gasten. Vraag hen bijvoorbeeld om je hond geen eten te geven onder tafel, geen bevelen te geven aan je dieren en zeg dat enkel jíj de baas bent. Zo vermijd je verwarring en overprikkeling bij je trouwe viervoeters.
Beveilig de feestmaaltijd
Tijdens de feestdagen halen we de bourgondiër in onszelf naar boven en laten we ons allemaal eens goed gaan aan de eettafel. Al dat lekkers ruikt ook bijzonder goed voor je huisdier, dus zorg ervoor dat je alles in de keuken goed afdekt. Zo voorkom je dat ze in verleiding komen en jouw uren koken tenietdoen door met de kalkoen aan de haal te gaan en zorg je ervoor dat ze niet kunnen stikken in de kleine stukjes been die in het vlees zitten.
Geef je huisdier(en) ook een kerstcadeautje
Pakjestijd? Voorzie ook een klein geschenkje voor je beestjes zodat ze zich niet buitengesloten voelen – en bijgevolg uit frustratie met de nieuwe pennenzak van je nichtje aan de haal gaan. Je hond of kat een klein geschenkje geven kan volgens de experten van Tom & Co jullie band trouwens versterken. Kies eventueel voor een speeltje waar ze voor de rest van de avond zoet mee zijn.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier