Nummer 6? Vertrouw je eigen moederinstinct.
Deze 9 tips zijn een gamechanger voor kersverse mama’s
Wanneer je op het punt staat een kleine spruit te verwelkomen in de familie, is je omgeving er nogal op gesteld om je – tot vervelends toe – ongevraagd advies te geven over wat je wel en niet mag doen met je baby. Hoewel dat met de beste bedoelingen gebeurt, kan het soms wat verstikkend zijn. Maar van alle tips en adviezen selecteerde redactrice en mama Gwendoline de negen beste die écht behulpzaam zijn voor kersverse moeders!
Een baby is te jong om met opzet kuren uit te halen.
‘Dat kleintje heeft al volledig begrepen hoe ze haar mama moet overhalen’, ‘zou je wel met haar in bed slapen? Want dan leer je haar slechte gewoontes aan!’ en ‘je geeft je kind amper de kans om te huilen’... Het zijn aan zulke charmante opmerkingen dat je je kan verwachten eens je kleintje hier op de wereld is. En dan komen die vooral van de vorige generatie...
Het enige wat jouw pasgeborene nodig heeft, zijn de beste zorgen en onvoorwaardelijke liefde.
Maar maak je geen zorgen, want dat kleine minimensje dat nog maar pas uit je buik komt, is veel te jong om nu al manipulatie onder de knie te krijgen. We willen als mama alleen maar het beste voor onze baby, en het enige wat jouw pasgeborene nodig heeft, zijn de beste zorgen en onvoorwaardelijke liefde. Alleen op die manier geef je je kindje het zelfvertrouwen dat hij of zij nodig heeft om zich volledig te ontplooien. Het bewijs? Ik deed aan co-sleeping, gaf borstvoeding wanneer ze het vroeg en knuffelde mijn oudste in overvloed, waardoor ze op eigen houtje zelfstandig en zelfzeker begon te worden wanneer ze er klaar voor was.
Die huilbuien in de avond zijn normaal en zullen mettertijd overgaan
Er zullen vast en zeker momenten zijn waarbij je kindje de longen uit zijn of haar lijfje schreeuwt op het einde van de dag, zonder enige reden. In het begin is dat even verschieten of je zit zelfs met je handen in het haar. Maar maak je niet al te veel zorgen. Want als je weet dat al zijn of haar behoeftes zijn vervuld, kan het goed zijn dat de baby gewoon even nood heeft om te ontladen. Het enige advies dat ik je kan geven, is vooral geduldig zijn. Meestal gaan die huilbuien na enkele maanden voorbij.
Je baby in een draagdoek dragen is ontzettend handig én nodig
Een draagdoek is iets wat ik de drie eerste maanden écht niet kon missen wanneer mijn baby werd geboren. Op die leeftijd wil je baby zich nog veilig voelen – zoals in de baarmoeder – en dus zo dicht mogelijk bij mama in de buurt blijven. Wil je je moederschapsverlof ook nog productief doorbrengen, dan heb je met een draagdoek de handen vrij om ook je eigen ding te doen. En nog een gouden tip? Die draagdoek was voor mij dé oplossing om een huilende baby in slaap te sussen...
De EASY-methode helpt je het ritme van je baby te begrijpen
Verpleegster Tracy Hogg omvat in haar boek ‘Wat je baby vertelt’ een gemakkelijke en toegankelijke methode om het ritme van je baby beter te begrijpen. De EASY-methode staat voor Eat (eten), Activity (activiteit), Sleep (slapen), You (jijzelf). Dat wil zeggen dat wanneer je baby wakker wordt, het meestal behoefte heeft aan eten (E). Dat wordt dan gevolgd door een fase van rustige waakzaamheid (A) waarna je baby misschien onrustig begint te worden omdat hij of zij moe is (S). Wanneer het tijd is om je kindje weer in te stoppen, is het jouw beurt (Y) om uit te rusten en je eigen ritme even op te pikken. Voor mij was dit ezelsbruggetje een lifesaver!
Een huilende, onrustige baby is niet altijd klaarwakker
Ik vond het frustrerend dat mijn dochter maar erg korte dutjes deed. Maar de dag dat ik hoorde van ‘onrustig slapen’ bij baby’s, was een openbaring voor mij. Want ook zij slapen in cycli, zoals een stille en actieve slaap. Bij die laatste hebben ze de neiging om te wriemelen of te huilen met gesloten oogjes. Dus pak ze niet meteen op, want je baby is hoogstwaarschijnlijk nog aan het slapen. De kans is groot dat je baby zich door die actieve fase heen slaapt.
Vertrouw je eigen moederinstinct
Aangezien jij je kindje 9 maanden lang in je buik hebt gedragen, ken jij hem of haar beter dan eender wie. Toen mijn dochtertje amper een jaar oud was, vond ik dat ze er wat benauwd uitzag. Volgens mijn huisdokter was het maar een kleine verkoudheid die ik thuis gemakkelijk kon behandelen met een fysiologisch serum. ‘Ga enkel naar het ziekenhuis als ze koorts krijgt’, vertelde hij me. En hoewel haar temperatuur stabiel bleef, kreeg ik toch het gevoel dat het niet beter met haar ging. Ik besloot toch met haar naar de spoed te gaan, en gelukkig maar. Want ze leed aan ademhalingsproblemen waardoor ze een week in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Mijn instinct loog er niet om!
Moedermelk kan ook gebruikt worden als geneesmiddel
Het heeft even geduurd vooraleer ik deze tip te horen kreeg, maar moedermelk hoeft niet enkel gedronken te worden. Je natuurlijke melk heeft heel wat genezende eigenschappen, en kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij eczeem of acne. Neem een watje doordrenkt met moedermelk, en wrijf het zachtjes over de huid. Je baby’tje krijgt zo zijn gezonde velletje weer terug! Onze melk zou trouwens ook wonderen doen voor bindvliesontstekingen en tepelkloven.
Jij en je partner vormen als koppel de pijler van het gezin
We hebben de neiging om onze pasgeboren spruit op de allereerste plaats te zetten, waardoor onze relatie meer op de achtergrond begint te komen. Maar vergeet niet dat je kindje de vrucht is van jullie liefde. Daarom is het zo belangrijk om met z’n tweeën een hecht team te vormen tijdens het ouderschap. Zo kan je, door op elkaar te rekenen, door die eerste vermoeiende maanden heen komen en de bijhorende twijfels bij elkaar af toetsen.
Een gelukkige mama staat gelijk aan een gelukkige baby
Voel je vooral écht niet schuldig wanneer je wat tijd voor jezelf neemt om je batterijen op te laden. Ga naar de fitness, trakteer jezelf op een massage, breng nog eens een zalige avond door met je vriendinnen (karaoke misschien?) of ga op date met je partner. Het zijn momenten als deze die je toestaan om je rol als moeder even los te laten en terug te keren naar jezelf. Geloof me, je kinderen zullen dat als iets positiefs aanvoelen!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier