Wil jij graag wat meer verdienen?
DE SALARISGEBODEN: 9 tips om te onderhandelen over je loon
Voor elke job zijn er massa’s goeie kandidaten. Opvallen is dus de boodschap. En wie tijdens een sollicitatiegesprek indruk wil maken, moet zich wapenen met voorbereiding en motivatie. Onderhandelen over je loon? Dat kan zeker. Met deze 9 tips sta je sterk in je schoenen.
1. Durf te onderhandelen
Je startloon gaat maanden (of help, jaren!) hetzelfde blijven. Zorg dat jij tevreden bent.
2. Wees zelfzeker
Maar niet arrogant. Bewijs via je kwaliteiten dat jouw voorstel terecht is.
3. Weet wat je wil
Reken uit hoeveel geld je nodig hebt om goed te leven en een beetje te sparen. Hoeveel ben jij waard, op basis van je kwaliteiten?
4. Focus niet alleen op geld
Je kan ook onderhandelen over maaltijdcheques, een gsm, auto, verzekeringen, premies, een 13e maand, loonstijgingen, vakantiedagen, opleidingen...
5. Hou het zakelijk
Zeg niet dat je geld nodig hebt voor een nieuwe auto of dat ene designerjurkje. Focus op wat jij het bedrijf kan bieden en waarom ze jou moeten aannemen.
6. Aanvaard een nee
Luister naar je gesprekspartner, probeer te begrijpen waarom hij weigert. Geraken jullie er niet uit? Zeg dan: ‘Hoe kunnen we tot een oplossing komen?’ en laat hem een voorstel doen.
7. Begin niet als eerste over je loon
Dat is de taak van de werkgever. In het beste geval stelt hij je een cijfer voor. Vraagt hij naar je verwachtingen? Geef dan een loonschaal.
8. Vraag naar details
Krijg je je telefoonkosten vergoed, vraag dan welk bedrag precies. Noteer. Herhaal aan het einde van het gesprek de overeenkomsten.
9. Blijf kalm
Of je nu je gelijk haalt of niet, blijf positief. Als je boos wordt, schrik je je werkgever af.
Wil je weten wat iemand in jouw domein gemiddeld verdient, surf dan naar het salariskompas.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier