Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© #ShowUs by Dove / Getty Images

Laat alles even bezinken en haal niet meteen een nieuw huisdier in huis.

Dit moet je doen bij het verlies van een huisdier (+ tips om ermee om te gaan)

Het verlies van een huisdier valt ons vaak ontzettend zwaar. Jarenlang maakte je dier deel uit van je gezin en plots is de tijd gekomen om afscheid te nemen van je beste maatje. Wij hebben alvast de mogelijke opties om vaarwel te zeggen op een rijtje gezet en vroegen enkele tips aan dierendokter Joshua om het verlies te verwerken.


Als de tijd gekomen is om afscheid te nemen van je huisdier heb je drie mogelijkheden. Je kan je hond of kat thuis begraven of je kan kiezen voor een individuele of groepscrematie. Als je je huisdier thuis wil begraven, moet je wel navragen bij je gemeente of het is toegelaten. Bij sommige gemeentes is dit namelijk verboden. Mag het wel? Ook dan moet je nog steeds rekening houden met een aantal voorwaarden. Eerst en vooral mag je huisdier niet gestorven zijn door een besmettelijke ziekte en mag het niet meer dan 10 kilogram wegen. Verder mag de grond niet klei- of leemachtig zijn, moet de put die je graaft minstens een halve meter diep zijn en mag je het dier niet begraven in plastic of een andere slecht afbreekbare verpakking.

Wil je je huisdier liever laten cremeren? Dan kan je kiezen tussen een individuele crematie of een groepscrematie. Bij een groepscrematie ligt het basistarief rond de 35 euro. Vervolgens moet je er per kilo lichaamsgewicht 3 euro bijtellen. Bij deze vorm plaatsen ze je huisdier gezamenlijk met maximum drie andere dieren in een oven. Aangezien het om een gemeenschappelijke crematie gaat, krijg je de as uiteraard niet terug. Vaak worden deze wel uitgestrooid op een strooiweide. De prijzen voor een individuele crematie liggen nog net iets hoger. Hier is het basistarief meestal 75 euro en ook hier moet je per kilo lichaamsgewicht zo’n 3 euro extra rekenen. Achteraf krijg je dan de as van je huisdier en kan je tegen een meerprijs nog een urne of een juweeltje kopen om deze in te bewaren.

De meeste huishoudens kiezen vaak voor een groepscrematie, maar dierendokter Joshua ziet de laatste jaren een stijging op vlak van individuele crematies. ‘Dit is een positieve evolutie als je het mij vraagt. Vroeger was een dier een dier, maar nu beschouwen we ze steeds meer als lid van het gezin. De emotionele band tussen baasjes en hun huisdier is veel sterker tegenover vroeger. Zo gaan eigenaars steeds veel verder in de zorg voor hun dier. Daarnaast helpt een individuele crematie om het verlies van een geliefd huisdier beter te verwerken’, aldus dierendokter Joshua.

Tips van dierendokter Joshua


Hoe kan je als gezin het beste omgaan met het verlies van je huisdier?

‘Het verlies van een huisdier is heel moeilijk en is voor elk gezin anders. Wat ik meestal adviseer, is om even te wachten met een nieuw dier in huis te halen. Je moet het verdriet een plaats geven en de tijd nemen om alles even te laten bezinken. Zeker naar kinderen toe is dit belangrijk. Voor hen is het vaak iets moeilijker om te begrijpen en wanneer je te snel een nieuwe kat of hond in huis haalt, krijgen ze het idee dat huisdieren makkelijk vervangbaar zijn. Probeer daarom om – naar gelang de leeftijd van je kinderen – om een eerlijk gesprek met hen te voeren.’

Wat met eventuele andere huisdieren en moet je je gedrag aanpassen?

‘Zeker bij honden laat je ze best ruiken aan het lichaam van het dier dat gestorven is. Het is moeilijk om te zeggen of dit echt werkt, maar het wordt wel vaak aangeraden. Daarnaast is het belangrijk om je huidige routines zo goed mogelijk aan te houden. Voor andere huisdieren werkt dit vaak geruststellend. Ging je bijvoorbeeld altijd op een bepaald tijdstip wandelen? Blijf dit dan zo goed mogelijk doen en laat het leven voor de rest verder gaan zoals het voordien was.’

Dierendokter Joshua: Mijn passie voor dieren’ is vanaf nu verkrijgbaar. Verder is ook het tweede seizoen van ‘Beestig’ vanaf 25 april te zien op VTM.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '