Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
weetjes baby
© Getty

Wist je dat baby’s zonder knieschijven geboren worden en meer botten hebben dan een volwassen mens?

31 verrassende wist-je-datjes over jouw spruit

Wie een baby verwacht, heeft tijdens die negen maanden durende zwangerschap al minstens één keer gedacht: hé, dat is gek! Maar dat het altijd nog gekker kan, bewijzen we met deze weetjes over je baby.

To the left, to the left

De meeste moeders dragen hun kindje op hun linkerheup, dus met het hoofdje van het kindje links op hun lichaam. Volgens een onderzoek in Nature Ecology and Evolution draagt zelfs 85 % van de moeders links, om het dan zo te zeggen. Dat heeft alles te maken met de werking van de hersenen. Door de baby links te dragen en contact te maken, wordt de rechterhersenhelft van de moeder geactiveerd. Dat zorgt ervoor dat de moeder voeling krijgt met emoties van anderen, onder wie de baby. Dus: baby huilt, baby wordt links gedragen, baby wordt getroost. Bovendien is links dragen de kortste weg naar het moederhart, letterlijk dan.

Een erwt groot

Een baby kan heel beweeglijk zijn en dus ook zo aanvoelen in de buik. Meestal voelt een moeder vanaf zestien tot achttien weken schopjes in de buik, maar dat kleintje begint eigenlijk al vanaf acht weken zwangerschap met bewegen. Die bewegingen zijn echter nog niet voelbaar voor de moeder omdat de baby in kwestie dan eigenlijk nog maar de grootte van een erwt heeft.

Kletsbol

Als gevolg van een daling van hormonen in het bloed verliezen de meeste baby’s al het haar waarmee ze geboren worden in de eerste vier maanden van hun leven.

Op grootmoeders wijze

Feit: jij zat ooit in de baarmoeder van je grootmoeder. Hoe? In de baarmoeder maakt een foetus zo’n zes tot zeven miljoen eicellen aan. Dat is het hoogste aantal eitjes dat je in je leven hebt, maar dat aantal neemt ook meteen af. Bij je geboorte heb je er nog één tot twee miljoen over. Toen je moeder een foetus was, zat de eicel waaruit jij geboren bent al in een van haar eierstokken. Een deel van jou zat dus ooit in je grootmoeder.

Ademen tijdens drinken

Aanvankelijk ligt het strottenhoofd van een baby erg hoog in de hals: hoger dan de ingang naar de maag. Daarom lukt het om tegelijkertijd de neus met de luchtpijp en de mond met de slokdarm te verbinden. De baby kan zo ademen tijdens het drinken. Op de leeftijd van drie maanden zakt het strottenhoofd en zal dat trucje niet meer lukken.

Geen knieschijven

Baby’s worden geboren zonder knieschijven. Er zit wel kraakbeen op die plek, maar dat ontwikkelt zich later pas tot knieschijf.

270 botten

Een pasgeboren baby heeft ongeveer 270 botten, terwijl volwassen mensen er 206 hebben. Naarmate een baby groeit, worden veel van die botten aan elkaar verbonden door kraakbeen. Uiteindelijk groeien ze samen om de 206 botten te vormen die volwassenen hebben.

Melk uit de tepels

Bij sommige baby’s – zowel jongens als meisjes – kan er in de eerste twee weken na de geboorte een beetje melk uit de tepels komen. Dat heet ‘tepeluitvloed’ en kan voorkomen omdat er in de periode na de geboorte nog moederlijk hormoon of oestrogeen in het bloed van de baby circuleert. Door diezelfde hormonen kunnen pasgeboren meisjes ook vaginaal bloed verliezen. Dat bloedverlies wordt ook wel pseudomenstruatie genoemd en is dus een gevolg van de afscheiding van vrouwelijke hormonen bij de baby.

Geen echte tranen

Baby’s kunnen huilen vanaf het moment dat ze geboren worden, maar tijdens de eerste weken produceren ze meestal nog geen echte tranen bij het huilen omdat hun traanklieren nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Oefenen met huilen

Een baby oefent in de baarmoeder al met huilen, meestal na ongeveer 28 weken zwangerschap. Slikken, schoppen en duimzuigen doen ze zelfs al veel eerder.

100 tot 160 hartslagen

Een pasgeborene heeft een hartslag die varieert tussen 100 en 160 slagen per minuut. Hoe ouder de baby, hoe rustiger het hart klopt. Voor kinderen ouder dan drie maanden is dat zo’n 90 tot 120 slagen per minuut. Over het algemeen bedraagt de hartslag bij volwassenen in rust tussen 60 en 100 slagen per minuut.

Pipi opdrinken

Vanaf de dertiende week van een zwangerschap maakt een baby urine aan. Die plast de baby gewoon uit in het vruchtwater, om het vervolgens weer op te drinken. Dat kan ook helemaal geen kwaad. Denk jij dat je als zwangere vrouw vaak moet plassen? Think again. Een pasgeborene plast namelijk ongeveer iedere twintig minuten. Rond de leeftijd van zes maanden wordt dat een plasje om het uur.

Verschillende smaken

Een baby leert in de baarmoeder al verschillende smaken kennen omdat hij of zij drinkt van het vruchtwater. Het vruchtwater bevat sporen van voedingsstoffen en smaken die de moeder consumeert. Zoutontwikkeling komt er meestal rond de leeftijd van vier maanden of ouder. Het eetgedrag van de moeder tijdens de zwangerschap heeft invloed op het eetgedrag van het kindje. De smaken van de voedingsmiddelen die de moeder consumeert, kunnen worden doorgegeven aan het vruchtwater en later aan de moedermelk. Daardoor komt de baby al vroeg in aanraking met verschillende smaken en kan die een voorkeur ontwikkelen voor voedingsmiddelen die de moeder vaak heeft gegeten. Dat kan invloed hebben op de smaakvoorkeuren van het kind op latere leeftijd en kan bijdragen aan een gevarieerd en gezond dieet.

Fijn, zacht haar

Lanugo is fijn, zacht haar dat zich tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder op de huid van een foetus vormt. Het is een tijdelijk kenmerk en wordt meestal rond de twintigste week van de zwangerschap gevormd. Hoewel lanugo meestal verdwijnt voordat de baby wordt geboren, kan het nog steeds aanwezig zijn bij sommige pasgeborenen, vooral bij vroeggeborenen. Het verdwijnt meestal binnen enkele weken tot maanden na de geboorte.

30.000 smaakpapillen

Met hun meer dan 30.000 smaakpapillen kunnen baby’s fijnproevers genoemd worden, want dat zijn er dertig keer meer dan bij een volwassene. Bovendien zijn de smaakpapillen meer verspreid in de mond: op de tong, het gehemelte en de amandelen, achter in de keel en aan de binnenkant van de wangen.

Melk laten lekken

Een baby is in staat om een mama die borstvoeding geeft – niet noodzakelijk hun eigen moeder! – melk te laten lekken uit haar borsten, simpelweg door te huilen. Dat komt door de toeschietreflex van de moeder, een natuurlijke reactie van haar borsten op baby’s, waardoor de melk gaat stromen op het moment dat de baby honger heeft en huilt.

Vertrouwdheid met geluiden

Baby’s hebben de neiging om vertrouwdheid te ontwikkelen met geluiden die ze in de baarmoeder regelmatig hoorden, waaronder de stem van de moeder, die ze het meest horen – maar dus ook met die van de vader of meemoeder als ze die veel horen, of met een generiekmuziekje uit een soap.

Lachend gezicht

Al van in het begin kijken baby’s liever naar een lachend gezicht dan naar een streng, boos of zelfs neutraal gezicht. Dat kan een gevolg zijn van het feit dat ze meestal ook zo’n glimlach zien wanneer mama of papa hen vasthoudt. Het komt hen vertrouwd voor en stelt hen gerust. Daarom zullen ze ook meer interesse tonen in speeltjes met lachende gezichtjes erop.

Lachen als reflex

Tijdens het slapen en zelfs in de baarmoeder kan het lijken alsof een baby bewust lacht, maar het gaat om een onbewuste training van gelaatsuitdrukkingen, waaronder lachen. Dat bleek uit onderzoek met 3D-echo’s. Na de geboorte blijft de baby oefenen, en vaak ligt er tijdens het slapen een glimlach op dat gezichtje. Lachen is dan een reflex, geen aangeleerde uitdrukking. Pas wanneer de baby vier weken oud is, kan je een reflexglimlach zien als je bijvoorbeeld zachtjes tegen de baby praat. Zo wordt die lach een sociale uiting.

Bepaalde geur

Na de bevalling scheiden de borsten van de moeder een bepaalde geur af, wat de baby helpt om de borst en tepel te vinden en te drinken.

Bijtklaar tandje

De meeste baby’s krijgen na een maand of vier een eerste tandje, maar een op de tweeduizend baby’s komt ter wereld met een bijtklaar tandje in de mond. Een tikje vreemd, maar niets om bezorgd om te zijn.

Klein en groot

Een baby weegt bij de geboorte gemiddeld 3500 gram. Soms is dat iets meer, met de grootste uitzondering van de zwaarste baby ter wereld, die 10,2 kilo woog bij de geboorte. De lichtste baby ooit geboren die in leven bleef, kwam na 25 weken zwangerschap ter wereld en woog 212 gram, zoveel als een appel.

Hond is hond

Pas rond de leeftijd van zes maanden krijgt een baby het besef dat elk object dat hij of zij ziet, uniek is. Daarvóór is voor een baby bijvoorbeeld elke hond dezelfde hond en elke kat dezelfde kat.

Duik- of verdrinkingsreflex

Baby’s worden geboren met een duik- of verdrinkingsreflex, waardoor ze tijdens hun eerste weken onder water ritmische en gecoördineerde zwembewegingen maken. Dat instinctieve gedrag is een overlevingsmechanisme dat ervoor zorgt dat baby’s hun adem inhouden en hun luchtwegen afsluiten als hun gezicht in contact komt met water. De duikreflex is meestal het sterkst bij pasgeborenen en neemt na enkele maanden af. Ga dat echter niet zomaar testen en weet dat een baby die vaardigheid na zo’n zes maanden verliest.

Geboren met blauwe ogen

De meeste baby’s worden geboren met blauwe ogen. Zodra het licht hun oogjes bereikt, stimuleert dat de pigmentcellen om melanine te maken. Door de toename aan pigment verandert de oogkleur geleidelijk in een misschien wel heel andere kleur dan blauw.

Zoon of dochter

Het is de vader die met chromosomen bepaalt of er een zoon of dochter zal komen. Toch heeft hij daar zelf geen invloed op. Dat zou dus betekenen dat het allemaal op toeval berust en er evenveel jongens als meisjes geboren worden. Uit onderzoek blijkt echter dat er meer jongens geboren worden dan meisjes. De reden daarvoor is niet duidelijk.

Invloed van stress

De mate van stress die de moeder tijdens de zwangerschap ervaart, kan effect hebben op de ontwikkeling van een kind. Lees wel: het kán. Iedereen heeft stress, dat kan je niet wegnemen. Het gaat erover hoe je met die stress omgaat en hoe je je nadien focust op de innerlijke binnenwereld van je kind. Als je je daarover bekommert, help dat enorm bij de ontwikkeling van je kind.

Wazig zicht

Het zicht van een baby ontwikkelt zich stap voor stap. Een pasgeborene ziet alles wazig, behalve als iets van erg dichtbij gezien kan worden, zoals de donkere delen in het gezicht van de moeder tijdens het voeden. Verder beperkt het zicht zich tot licht, vormen en bewegingen. Na een week ziet een baby scherp op ongeveer twintig centimeter afstand. Na zes maanden kan de baby al vrij goed zien, maar het zicht ontwikkelt zich verder in de eerste levensjaren. Het vermogen om kleuren te zien is daarentegen niet zo beperkt als we denken. Baby’s hebben geen volledig ontwikkelde kleurwaarneming, maar kunnen wel enige kleurverschillen onderscheiden. Baby’s hebben vanaf de geboorte een voorkeur voor hoge contrasten en felle kleuren, zoals zwart-witpatronen. Binnen enkele weken na de geboorte beginnen baby’s zich bewust te worden van meer kleuren, hoewel hun kleurperceptie in het begin nog niet zo verfijnd is als bij volwassenen.

Uitgerekende datum

Slechts een op de 30 baby’s komt op de uitgerekende datum ter wereld. Het is dus niet zo vreemd dat veel baby’s voor of na die datum geboren worden, wat betekent dat de uitgerekende datum zeker geen einddatum is. Een voldragen zwangerschap is er een van 37 tot 42 weken, en die uitgerekende datum is een schatting van wanneer de baby geboren zou kunnen worden, gebaseerd op een echo en op de laatste menstruatiecyclus van de moeder.

Een staart

Wanneer het embryo drie weken oud is en jij dus vijf weken zwanger bent, heeft het een soort hoofd, een rug en een staart. Die zogenaamde staart verdwijnt na een aantal weken. In zeldzame gevallen wordt er een baby met een staart(je) geboren. Vaak wordt die vlak na de geboorte door middel van een operatie verwijderd.

Voorkeurshouding

De meeste pasgeborenen hebben de voorkeur om hun hoofdje naar rechts te draaien. Al tijdens de zwangerschap heeft 80 percent van alle baby’s vanaf week 36 rechts als voorkeurskant. Jongens hebben die iets vaker dan meisjes. Waardoor een voorkeurshouding precies ontstaat, is niet bekend. Hetzelfde geldt later voor de voorkeur van het gebruik van de linker- of rechterhand. Er wordt aangenomen dat die te maken heeft met de positie van de baby’s in de baarmoeder en de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '