Test-Aankoop raadt 7 van de 9 onderzochte toestellen af.
OPGEPAST: videobabyfoons kunnen gemakkelijk gehackt worden
Wanneer je net mama bent geworden, zijn babyfoons met een camera superhandig. Maar blijkbaar zijn deze toestellen niet altijd evengoed beveiligd. Dat blijkt uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop.
Ben jij net mama geworden? Dan staat er waarschijnlijk een babyfoon op je geboortelijst. Logisch, want dankzij dat toestel hoef je niet onnodig 100 keer de trap op en af te rennen bij het minste kreuntje van je kleine spruit. Maar volgens een recent onderzoek van Test-Aankoop kunnen de meeste babyfoons met een video te makkelijk gehackt worden. En dat is nog niet alles, want de toestellen geven daarbovenop zelden een duidelijk signaal als er een probleem is met de verbinding.
Slechte beveiliging
Tegenwoordig werken de meeste babyfoons via een app op je smartphone of tablet waardoor je je baby kan horen en zien. Een handige uitvinding, maar volgens Test-Aankoop zit de beveiliging bij de meeste toestellen niet helemaal snor.
‘Slecht beveiligde babyfoons kunnen makkelijk worden gehackt. Zo kunnen vreemde zien wat er bij je thuis gebeurt en kunnen ze de camera draaien om een andere kijkhoek te verkrijgen’, klinkt het bij Test-Aankoop. ‘Het risico op een hacking is niet enorm groot, maar dat mag geen reden zijn voor fabrikanten om zo weinig oog te hebben voor de bescherming van je privacy.’
Geen duidelijk signaal
Niet alleen de beveiliging kan op de meeste videobabyfoons beter, ook het signaal wanneer er een probleem is met de verbinding staat niet helemaal op punt. Op deze manier worden de ouders onvoldoende gewaarschuwd wanneer het internet uitvalt of wanneer het beeld of geluid het plots niet meer doet.
Voor het onderzoek nam Test-Aankoop 9 babyfoons onder de loep en maar liefst 7 werden er afgeraden:
- Beurer BY88
- Motorola MBP845 Connect
- Motorola MBP85 Connect
- iBaby M6S
- NUK Smart Control Multi 310
- Tattou Vio 1631
- Foscam FosBaby P1
De organisatie heeft het probleem al verschillende keren aangehaald bij de autoriteiten, maar tot hiertoe zonder weinig resultaat.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier