Is het dragen veilig, waar let je op bij het kiezen van een draagzak en hoe weet je of je je kindje juist draagt?
5 vragen over het dragen van je baby beantwoord door een expert
Verwelkom je binnenkort een kleine spruit of ben je al kersverse mama of papa? Dan zit je misschien met een heleboel vragen over het juist dragen van je baby. Kies je best voor een draagzak of draagdoek? Is het wel veilig? En waar moet je op letten bij het kiezen van een goede zak of doek? Ergobaby en draagconsulente Hedwych Veeman nemen vijf prangende vragen onder de loep!
Vanaf wanneer kan ik mijn baby dragen?
Het dragen van je baby kan veel troost bieden, en daar kan een draagzak of -doek een handig hulpmiddel voor zijn. Maar vanaf wanneer kan je dat precies beginnen doen? Volgens Hedwych is er één gouden regel: ‘Luister naar je lichaam. Als je last had van bekkeninstabiliteit of een keizersnede hebt gehad, is het misschien beter om nog even te wachten. Indien mogelijk is het in deze situaties fijn als een andere persoon, partner of grootouder de baby kan dragen en de moeder extra kan ontlasten.‘
Is het wel veilig om mijn kindje te dragen?
Ja, het dragen van je kindje is absoluut veilig. Meer nog: het voelt voor je baby erg vertrouwd aan volgens Hedwych. Maar het is wel belangrijk dat je de houding van je kindje in de gaten houdt: ‘Sommige ouders zijn bang dat hun kindje niet goed kan ademen. Je kan dit eenvoudig controleren door te kijken of de mond en neus van je kleintje voldoende zichtbaar zijn. Omdat het zo vertrouwd aanvoelt, kan het zijn dat je kindje in slaap valt. Op dat moment ontspannen de spieren en kan je baby wat onderuit zakken. Pas in dat geval de ondersteuning aan en zet je baby weer in de juiste draaghouding. Zo kan hij/zij zorgeloos verder slapen.’
Hoe kies ik tussen een draagzak en een draagdoek?
Een foute keuze kan je niet maken, want zowel een draagdoek als -zak zijn goede opties. Het gaat eerder om waar jouw eigen voorkeur naartoe gaat. Vaak worden ouders wat afgeschrikt van een draagdoek, omdat het wat moeilijker lijkt. Maar Hedwych vergelijkt het een beetje zoals het strikken van je veters: iedereen kan het, je moet het gewoon leren. ‘Bij een draagzak denken mensen vaak dat die automatisch goed zit. Dat is niet altijd het geval. Je moet een draagzak ook aanpassen aan je eigen lichaam en dat van je kleintje’, aldus Hedwych.
Hoe weet ik of ik mijn kindje op een juiste manier draag?
Volgens Ergobaby begint het met het kiezen van een juiste draagzak. Zo raadt het merk aan om eentje te gebruiken die vandaag het best bij je baby past, en niet voor een model op groei te kiezen. Ergonomie voor mama en baby is dus van essentieel belang.
Zorg bij het zoeken van de juiste draagzak of-doek dat die rugvriendelijk is, zowel voor het kindje als de drager. Controleer ook goed of het hoofdje en de nek voldoende ondersteund worden, of er geen druk op de rug van de baby komt, en zorg ervoor dat de knieën altijd hoger zijn dan de heupen. Ook wel gekend als de zogenaamde M-vorm. Maar denk ook aan je eigen comfort! Zit de tailleband te laag, dan zakt niet alleen je baby naar beneden, maar ga jij ook een bepaalde druk voelen.
Hoe lang mag ik mijn kindje dragen?
Een ding is zeker: je kindje zal zelf aangeven wanneer het niet langer gedragen wil worden. Volgens Ergobaby zal een peuter die leert lopen dan ook meer geneigd zijn om de benen te strekken dan te vragen om gedragen te worden. Ergobaby raadt aan om de behoefte van je kindje om gedragen te worden nooit te negeren. Wanneer ze troost of contact zoeken, aarzel dan niet om ze dicht bij jou te nemen. Trouwens, we weten allemaal hoe snel die kleine spruitjes groot worden!
Wil je meer tips rond het dragen van je baby? Neem dan een kijkje op www.wrapyouinlove.nl, waarmee Hedwych (groot)ouders begeleidt om hun (klein)kindje te dragen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier