Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
hond gedachten

3. Je trouwe viervoeter ziet je als deel van de roedel.

AHA: dit is wat je hond écht van je denkt

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Mocht je kunnen blaffen, dan zou je elke dag koffieklets willen houden met je viervoeter(s). Want wat gaat er eigenlijk om in dat kopje van je trouwe loebas? Veel, zo blijkt uit een studie die onderzocht hoe honden doorgaans over hun baasje denken.

De taalbarrière tussen hond en mens kan niet groter zijn. En hoewel je woef op andere manieren goed kan laten merken hoe hij zich voelt, zou je toch graag eens in zijn kopje kruipen om te achterhalen wat hij echt van je denkt. Zoöloog Jules Howard onderzocht het hondenbrein én hun gedrag, en bespreekt in zijn boek ‘Wonderdog: The Science of Dogs and Their Unique Friendship with Humans’ wat hij tijdens zijn diepgaande studie zoal ontdekte over de gedachtengang van onze viervoeters. Opvallend: je hond zou je weleens beter kunnen kennen dan je denkt.

Je ruikt lekker.

Als honden konden lezen, dan zouden ze dat volgens Howard doen met hun neus. Volgens de zoöloog gaat 10 % van alle lucht die ze inademen rechtstreeks naar hun hersenen, waardoor ze veel meer geuren kunnen identificeren dan de mens. Het is dan ook geen wonder dat je viervoeter geobsedeerd is door jouw geur. Uit zijn onderzoek blijkt dat de geur van een baasje hetzelfde gebied in de hersenen activeert als de geur van hun favoriete eten, wat betekent dat je hond even enthousiast wordt van jouw geur – hoe hard je ook mag stinken 😝 – als van een lekker snoepje. Mooi complimentje, niet?

Je bent voorspelbaar.

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat je viervoeter gedijt op routine. Je gaat er elke ochtend mee wandelen, je geeft ‘m een snoepje voordat je naar het werk vertrekt, na het avondeten mag ie bij jou in de zetel komen liggen,... Maar het is niet alleen jouw eigen hond die je goed kan voorspellen. Uit het onderzoek van de zoöloog blijkt namelijk dat ook straathonden die niet gedomesticeerd zijn mensen graag observeren, en ook in het gedrag van wildvreemden snel een routine kunnen vinden. ‘Een hond kan zelfs je snelste, meest onopvallende lichaamsbewegingen lezen. Ze pikken ons onbewuste gedrag op als een manier om de omgeving te interpreteren, en genieten ervan als ze een routine gevonden hebben‘, schrijft hij. Leuk weetje: op basis van iemands gedrag kan een hond volgens Howard zelfs afleiden of die persoon goed- of net kwaadaardig is.

Je bent onderdeel van de roedel.

Je hond ziet je, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet als een alfa, maar wel als een lid van een roedel. Hij ziet je dus eerder als een teamgenoot, en niet zozeer als een ‘baas’. Maar dat betekent volgens de auteur niet dat je je hond geen geen grenzen of regels moeten aanleren. ‘Nogmaals: honden houden van routine, dus trainen en zaken aanleren is voor hen net leuk. Ze vinden het dus niet saai’, benadrukt hij. Hij geeft daarbij nog een cruciale tip: ‘Train niet vanuit de alfamindset, maar wel vanuit de kennis die je hond al heeft. Stel grenzen, bekrachtig goed gedrag en vergeet tussendoor niet te spelen als beloning.’

Hij houdt van je.

Niet alle dierenartsen en zoölogen zijn het ermee eens, maar uit meer dan tien jaar aan studiemateriaal kan Howard toch afleiden dat honden liefde voelen én ook echt houden van hun hooman. Zo zou de hartslag van je viervoeter verlagen wanneer je hem aait en net versnellen van excitement wanneer je na het werk weer thuis komt.

Hij vindt het leuk als je praat.

Jullie kunnen dan misschien niet praten, maar je hond geniet er volgens onderzoek wel van als je tegen hem praat. Meer zelfs: af en toe een babbeltje slaan met je viervoeter zou jullie band nóg sterker kunnen maken. ‘Asielhonden die regelmatig naar menselijke stemmen luisterden, waren beter uitgerust en sliepen beter dan honden in opvangcentra waar geen audioboeken werden afgespeeld. Dat geeft aan dat het geluid van een stem honden kan ontspannen’, klinkt het. Wanneer je tegen je hond praat, denkt die dat je van plan bent om ‘m informatie te geven. Dat is volgens de studie dan ook de reden waarom je de aandacht van je hond veel beter al pratend kan trekken dan met een vreemd geluid, zoals een klap in je handen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '