Wist je dat je door twee minuten minder lang te douchen zo’n 12 (!) liter water kan besparen?
AHA: met deze 9 makkelijke tips verspil jij voortaan minder water in huis
Nu het steeds warmer wordt, hebben we de neiging om meer water te verbruiken: om onze planten te besproeien of om een verfrissende douche te nemen. Toch is waterverspilling één van de belangrijkste aspecten wanneer het gaat over ons milieu. Door slimmer én bewuster om te gaan met je waterverbruik, verspil je plots een stuk minder water! Wij delen onze beste tips.
De meeste tips om waterverspilling tegen te gaan, zijn voor de hand liggend. Toch kunnen ze een wereld van verschil maken. Wij lijstten 9 van de gemakkelijkste, maar ook effectiefste tips voor je op.
Neem een douche in plaats van een bad.
We houden allemaal van een fijn me time momentje in bad. Toch is het belangrijk om te beseffen dat je bij een bad zo’n 120 à 160 liter water verbruikt, terwijl dat bij een douche tussen de 20 en 60 liter ligt. Probeer daarom je aantal badmomentjes te verminderen en vaker voor de douche te kiezen. Zo geniet je trouwens dubbel zo hard van de keren dat je dan wél in bad gaat!
Douche korter.
Neem je zelden of nooit een bad, maar kan je wel minutenlang onder de douche staan? Probeer dan minstens twee minuten korter dan je normaal gewend bent te douchen. Als je een gewone douche hebt, bespaar je met die twee minuten al zo’n 12 (!) liter water.
Doe de kraan dicht.
Hoewel iedereen deze tip ongetwijfeld kent, wordt hij nog te vaak niet gebruikt. Of je nu je handen aan het wassen bent, je tandenpoetst of snel iets wil afwassen: doe de kraan dicht als je het water niet echt gebruikt! Het duurt misschien maar enkele seconden dat er water verloren gaat, maar toch is de verspilling immens. Zeker als je het op dagelijkse basis doet.
Hergebruik je water.
We gooien te vaak water weg. Denk maar aan het water waarin je je zachtgekookte eitjes hebt gekookt, of het water dat nog in je beker zit na het tandenpoetsen. Probeer je water daarom steeds te hergebruiken waar mogelijk. Laat bijvoorbeeld je gekookt water weer afkoelen en geef het aan een van je planten – op voorwaarde dat er geen bouillonblokje of dergelijke inzit.
Hergebruik je servies.
Niet alleen je water kan je hergebruiken, maar ook je servies. Het is echt niet vies om twee dagen op rij hetzelfde bord te gebruiken voor je ontbijt. Staan jij en je huisgenoot elk op een ander tijdstip op ‘s ochtends? Hergebruik dan ook elkaars bord in plaats van allebei een nieuw te nemen.
Kies voor het afwasmachine.
Hoewel het soms lijkt alsof je afwasmachine veel meer water verbruikt dan een simpele afwas met de hand, is dat vaak niet zo. Akkoord: je afwasmachine gebruikt erg veel water, maar is vaak ook efficiënter en sneller. Zeker wanneer je het slim vult en elke ruimte gebruikt.
Grote afwas.
Was je echt liever met de hand af of heb je geen afwasmachine? Wacht dan tot je een grote afwas hebt. Zo kan je in één keer alles met hetzelfde water proper maken en verspil je een hoop minder water. Sta ook stil bij de dingen die je wil afwassen. Heb je uit een glas bijvoorbeeld enkel water gedronken en is het voor de rest niet vuil? Dan is het voldoende om er even met een propere handdoek door te gaan. Probeer daarnaast ook het koude water op te vangen, terwijl je staat te wachten tot je water warm genoeg is om af te wassen. Dat kan in een waterkan, een gieter of zelfs een kookpot om wat later op de avond mee te koken!
Let op je voedselverspilling.
Hoewel we de twee niet altijd meteen aan elkaar linken, heeft voedselverspilling ook een grote impact op ons waterverbruik. Er is namelijk erg veel water nodig om ons voedsel te produceren. Het weggooien van voedsel is dus ook een beetje het weggooien van het water dat ervoor gebruikt werd. Maar hoe je dat dan tegengaat? Deze handige tips helpen je op weg.
Was je kledij minder.
Ook je wasmachine verbruikt een hoop water. Probeer daarom een keertje kritisch naar je kledij te kijken en vraag je af of die broek – die je maar één keer hebt aangedaan – echt gewassen moet worden. Een vuile T-shirt of trui kan je eventueel nog een keertje aandoen als je toch een vies taakje moet doen zoals kuisen of in de tuin werken. Dat is niet alleen goed voor je waterverbruik, maar ook voor je portemonnee en je kleren, want die gaan een stuk langer mee!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier