Meer rust, beter eten en minder verspilling.
Mealpreppen voor je baby? Met deze tips wordt het een makkie
Hoewel er niks mis is met potjesvoeding, wil je ongetwijfeld af en toe ook vers eten op tafel toveren voor je kleintje. Al neemt dat vaak wat tijd in beslag. Misschien ben je al aan het mealpreppen voor jezelf, dus waarom ook niet voor je baby? Wij delen onze favoriete tips uit het boek ‘Slim koken voor je baby’.
Haal op zondag je koksmuts boven, want vanaf nu sta jij in het weekend twee uurtjes in de keuken om het tijdens de week wat rustiger te hebben. Yep, ook voor je baby is mealpreppen een heel goed idee. Zeker nu je misschien je fulltime job met fulltime moederen en het huishouden moet combineren.
Het boek ‘Slim koken voor je baby’ deelt makkelijke, lekkere recepten in handige weekmenu’s voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon voor je baby (vanaf vier maanden).
3 goede redenen om te mealpreppen
- Meer rust. Niet meer elke morgen in paniek bedenken wat je die dag voor je baby moet maken. Met koken in porties is alles geregeld, je hoeft je geen zorgen te maken. De kleine potjes met zelfgemaakt eten kun je ook nog makkelijk meenemen en opwarmen.
- Beter eten en alleen uit eigen keuken. Door goed te organiseren heb je elke dag een oplossing uit eigen keuken, hoe simpel ook. Je hoeft dus niet meer steeds je toevlucht te nemen tot kant-en-klare potjes.
- Minder verspilling. Alles wat je koopt, wordt gebruikt. Je kookt sneller de verse producten, vooral de groenten; die blijven niet meer in de groentela liggen tot ze bederven. En alle restjes vries je in.
Hoe bewaar je wat je hebt gemaakt?
- Je hebt potjes of bakjes nodig van 150 ml, 250 ml en iets groter voor maaltijden van baby’s die ouder zijn dan 12 maanden. Je kan eventueel potjes uit de supermarkt hergebruiken.
- Een zelfgemaakte puree of compote kun je het beste binnen 48 uur eten. Vries daarom het eten in op de dag dat je het maakt. Het beste kan je de potjes of bakjes de avond van tevoren of ‘s ochtends in de koelkast laten ontdooien.
- Wil je ingevroren rauwe voedingsmiddelen (doperwtjes, spinazie, etc.) gebruiken in een gerecht dat je moet koken, dan is het geen probleem om dit gerecht daarna in te vriezen.
- Heb je nog restjes, vries ze dan gerust in in ijsblokjesvorm: eenmaal ingevroren kun je de blokjes in zakjes doen. Vergeet niet om ze duidelijk te etiketteren (gewicht, datum en inhoud), anders wordt het al snel een chaos.
- Let erop bij het invriezen dat je de potjes niet tot de rand vult, zeker niet die van glas: het vocht gaat bevriezen, waardoor het volume tijdens het invriezen vergroot en het glas kan breken. Vries iets wat ontdooid is niet opnieuw in.
‘Slim koken voor je baby’ van Keda Black, via Kosmos Uitgevers – € 22,50 – Standaard Boekhandel
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier