Want een beeld zegt meer dan duizend woorden.
KIJKTIP: 13 milieudocumentaires die je ter ere van Wereldmilieudag wil bekijken
Het is vandaag Wereldmilieudag, een dag waarop we wereldwijd dubbel zo hard stilstaan bij onze ecologische voetafdruk en onze impact op het milieu. Maar onder het motto: een beeld zegt meer dan duizend woorden, delen wij vandaag met veel plezier onze favo milieudocumentaires.
Onze impact op het milieu is immens, dat beseffen we allemaal heel goed. Om die impact nogmaals te benadrukken verzamelden we speciaal voor Wereldmilieudag dertien van de beste milieudocumentaires die de oorzaken, gevolgen én oplossingen in beeld brengen.
Our Living World
Gedurende onze Happy Planet-maand bingede redactrice Evi de natuurdocumentaire ‘Our Living World’, een miniserie die op majesteuze wijze toont hoe onze hele wereld – van de kleinste zeedieren over de heftigste onweren en de oudste bomen – geconnecteerd is. Het is de perfecte natuurdocumentaire voor mensen die het beu zijn om steeds met een schuldgevoel achter te blijven, maar net geïnspireerd willen worden en de wonderen van onze natuur willen (her)ontdekken. De docu wordt aan elkaar gepraat door Oscarwinnares Cate Blanchett, wiens stem je geen seconde loslaat. Evi’s volledige review? Die lees je hier.
Je bekijkt ‘Our Living World’ via Netflix.
Kiss the Ground
In deze documentaire staat de grond waarop we leven en hoe we die behandelen centraal. Er wordt uitgelegd hoe het jarenlange gebruik van pesticiden een invloed heeft op de vruchtbaarheid én gezondheid van onze grond, met als gevolg de enorme CO2-uitstoot die onze planeet dagelijks te verduren krijgt. Maar ook hoe we die uitstoot kunnen omkeren. Met ‘Kiss The Ground’ willen de makers van de documentaire de kijkers hoop geven en tonen dat het écht anders kan. Acteur Woody Harrelson die we kennen uit onder andere ‘The Hunger Games’, ‘Now You See Me’ en ‘Triangle of Sadness’ praat het verhaal aan elkaar en moedigt de kijker aan om niet op te geven.
‘Kiss The Ground’ kan je bekijken op Netflix.
Before The Flood
Woody Harrelson is lang niet de enige bekende acteur die zich wil inzetten voor het klimaat. Ook Leonardo Di Caprio ijvert al jaren voor een groenere planeet. In ‘Before The Flood’ reist hij de wereld rond om onderzoek te doen naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde. Maar ook naar de maatregelen die het tij zouden kunnen doen keren. Een fantastische film die bewijst dat er wel degelijk nog hoop is, maar dat we enkel samen het verschil kunnen maken waar we zo wanhopig nood aan hebben.
‘Before The Flood’ kan je bekijken via Disney+.
Home, Grown: The future of building is waste
Geen tijd voor of zin in een lange documentaire? Bekijk dan dit kortverhaal van kledingmerk Patagonia, waarin er gefocust wordt op ons afval en hoe we dat kunnen omzetten in een positief verhaal. In deze korte docu focussen ze niet alleen op het probleem, maar worden er ook concrete oplossingen aangeboden en krijgen we een glimp van hoe de toekomst eruit zou kunnen zien.
‘Home, Grown: The future of building is waste’ is te bekijken op Youtube.
David Attenborough: A Life on Our Planet
‘David Attenborough: A Life on Our Planet’ is misschien wel de meest bekende documentaire rond het klimaat van de afgelopen jaren. Attenborough is voornamelijk bekend van zijn natuurdocumentaires die hij jarenlang maakte voor BBC en begint zijn verhaal dan ook vanuit dat standpunt. Gedurende zijn leven zag de bioloog hoe onze wereld compleet veranderde en welke rol de mens daarin speelde en nog steeds speelt. Attenborough neemt ons mee naar de verschillende continenten en hoopt met zijn documentaire mensen te inspireren om beter te doen. Naast een krachtige boodschap, krijgen we ook prachtige landschappen en natuurfenomenen te zien!
Je kan ‘David Attenborough: A Life on Our Planet’ bekijken via Netflix.
Seaspiracy
In ‘Seaspiracy’ staat de oceaan centraal en de wanpraktijken die zich er steeds vaker voordoen. Wanneer het gaat over vissen zijn er erg strenge regels per gebied in de oceaan. Of die regels worden nagevolgd is dan weer een ander verhaal. Videograaf Ali trok eropuit met zijn camera en filmde enkele gruwelijke daden die dagelijks te gebeuren staan. Bekijk de documentaire om te weten hoe ook jij kan helpen.
‘Seaspiracy’ is te bekijken via Netflix.
The Island President
Al wie denkt dat de klimaatcrisis een probleem is van de afgelopen jaren, moet de documentaire ‘The Island President’ zien. Daarin zien we hoe Mohamed Nasheed, toenmalig president van de Malediven al in 2009 aan de alarmbel trok. Wat logisch is als jouw land bestaat uit eilanden die maar enkele meters boven de zeespiegel liggen en dus het eerst zullen verdwijnen wanneer het waterpeil blijft stijgen. Deze documentaire toont heel goed hoelang we eigenlijk al op de hoogte zijn van de klimaatproblematiek én hoe we het kunnen aanpakken.
‘The Island President’ kan je bekijken via Youtube.
Chasing Coral
In de Netflixdocu ‘Chasing Coral’ observeert regisseur Jeff Orlowski het koraal aan de kust van Indonesië. Gedurende enkele maanden trekt hij elk uur een foto uit hetzelfde perspectief van het koraalgewas. Achteraf maakt Orlowski een timelapse waarin het pijnlijk duidelijk wordt hoe snel het koraalrif afsterft en wat de gevolgen zijn voor de oceaan. Het is een indrukwekkende documentaire die je toch ook een beetje geshockeerd achterlaat. Tegelijkertijd is de documentaire ook hartverwarmend als je ziet hoeveel mensen met man en macht toch proberen het koraal te redden. Orlowski maakte nog een andere documentaire met hetzelfde principe op de Noordpool: ‘Chasing Ice’.
Zowel ‘Chasing Coral’ als ‘Chasing Ice’ zijn te bekijken via Netflix.
The Biggest Little Farm: The Return
Als je nood hebt aan een opbeurendere documentaire is ‘The Biggest Little Farm: The Return’ een echte aanrader. Hier toont de familie Chester hoe ze van een compleet onvruchtbaar stuk land terug een groene en levendige boerderij maken. Met hun specifieke aanpak leer je hoe de natuur reageert als je er op de juiste manier mee omgaat. Een hoopvolle boodschap dat het écht overal nog mogelijk is.
Je kan ‘The Biggest Little Farm: The Return’ bekijken via Disney+.
Brave Blue World
In de documentaire ‘Brave Blue World’ zien we hoe de technologie volop bezig is om oplossingen te bedenken voor het nakend watertekort. Steeds vaker zitten volledige steden en soms zelfs landen gedurende de zomerperiode met een enorm watertekort, ten gevolge van de klimaatcrisis. Acteur Matt Damon schaart zich achter de documentaire, waarin het recyclen van water centraal staat. Een interessante documentaire die technologie en klimaat samenbrengt.
‘Brave Blue World’ kan je bekijken via Netflix.
MILKED
‘MILKED’ is een documentaire die de witwaspraktijken in de melkindustrie blootlegt, gefocust op Nieuw-Zeeland. We horen je al denken: melkmaffia? Absoluut, vooral wanneer een mensenleven minder waard wordt dan het geld dat een koe kan opbrengen. Niet alleen de koeien zelf worden letterlijk en figuurlijk volledig uitgemolken, ook kleine lokale melkboeren gaan eraan onderdoor. De koeien worden vreselijk behandeld en het land wordt zo uitgeput dat er niks groens meer overblijft. Een interessante kijk op de melkindustrie en hoe we met innovatieve technologie naar duurzame melkproductie én plantaardige melkproductie kunnen gaan.
‘MILKED’ is beschikbaar via Apple Itunes en Amazon Prime.
Virunga
Virunga National Park in Congo is een van de meest biodiverse plekken op aarde. Toch wordt er volop gestreden om het natuurgebied, enerzijds door oliebedrijven, anderzijds door de rangers die het gebied met man en macht proberen te beschermen. Het is één van de laatste plekken op aarde waar er nog wilde gorilla’s leven en er een hoop andere dieren die met uitsterven bedreigd zijn. ‘Virunga’ toont de strijd die er dagelijks gevoerd wordt in Congo, waar geld en de natuur het tegen elkaar opnemen.
‘Virunga’ kan je bekijken op Netflix.
Paris To Pittsburgh
Nadat Donald Trump aankondigde dat de Verenigde Staten zich zou terugtrekken uit het klimaatakkoord dat ondertekend werd in Parijs, leek de strijd tegen de opwarming van de aarde even verloren. Want zonder zo’n grote speler als de Verenigde Staten zou veel moeite al verloren gaan. Maar dat was buiten veel inwoners van de Verenigde Staten zelf gerekend. In de National Geographic-documentaire ‘Paris To Pittsburgh’ zie je hoe veel Amerikanen bijna dagelijks te maken krijgen met de gevolgen van de klimaatsveranderingen. Van overstromingen tot bosbranden en tornado’s, de opwarming van de aarde valt er gewoonweg niet meer te ontkennen. In ‘Paris To Pittsburgh’ wordt er dan ook voornamelijk gefocust op het implementeren van hernieuwbare energie en groene materialen.
‘Paris To Pittsburgh’ kan je bekijken via Disney+.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier