Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Innocent, Bosses, T-Jay of Xiniy.

OMG: Vlaamse babynamen worden steeds bizarder

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

De tijd dat er in elke klas minstens 3 Jannen en 2 Maria’s zaten is voorbij. De Vlaamse ouders kiezen meer dan ooit een speciale voornaam voor hun kinderen.


Uit onderzoek van Statbel, de statistische dienst van de overheid, blijkt dat ouders de afgelopen jaren de meest exotische namen kozen voor hun nageslacht. Het aantal verschillende voornamen steeg in de laatste 30 jaar van 40.000 naar 100.000, dat is meer dan een verdubbeling. In 1989 waren er zo’n 7.100 meisjesnamen en zo’n 5.700 jongensnamen die minstens vijf keer voorkwamen. In 2017 zijn die aantallen respectievelijk 16.500 en 14.000, een pak meer variatie dus!

Uniek


Het zijn er zelfs nog veel meer, want namen die maar één keer voorkomen worden niet opgenomen in de statistieken en die zijn net het talrijkst. Volgens Kind en Gezin zijn momenteel 7 van de 10 namen uniek. Bosses, Xiniy, Braytens, T-Jay, Britney: het zijn maar enkele voorbeelden van voornamen die je in de jaren 80 of 90 amper hoorde, maar waar we nu amper nog van opkijken. Speciale namen zijn geen uitzondering meer, er zijn dan ook meer dan 100.000 verschillende voornamen enkel en alleen al in Vlaanderen.

Multiculturele samenleving


We hebben deze nieuwe namen vooral te danken aan onze multiculturele samenleving. Mensen uit bijvoorbeeld China of Turkije die in ons land komen wonen, geven hun kinderen graag nog een naam uit hun eigen cultuur. We trekken ons ook steeds minder aan wat anderen denken. ‘Vroeger had je de invloed van de pastoor of de ouders/grootouders bij het kiezen van een voornaam’, aldus Gerrit Bloothooft van de universiteit van Utrecht in Het Nieuwsblad.

Aanstootgevend


De regels zijn bovendien minder streng. Vroeger moest een kind een bestaande naam krijgen, nu is dit geen vereiste meer. De enige voorwaarden zijn dat de naam niet verwarrend, aanstootgevend of belachelijk mag zijn. Je mag ook geen familienaam gebruiken.

Hype


Bloothooft ziet een verschil tussen hoog- en laagopgeleide mensen. Die laatsten kiezen vaker voor een Engelse naam zoals Innocent of McKenzie. Mensen zijn ook gevoeliger voor hypes. Zo is een bepaalde naam een aantal jaar heel populair en daarna verdwijnt ie weer. Zo noemden heel wat ouders hun zoon in de jaren 80 Kevin, terwijl die naam nu amper nog gekozen wordt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '