13 redenen om vanavond ’13 Geboden’ niet te missen
Redactrice Lisa mocht op de avant-première de eerste twee afleveringen zien van ’13 Geboden’, de topreeks van VTM die vanavond van start gaat. Het natrillen is voorbij: dit zijn volgens haar de 13 redenen om vanavond present te tekenen.
1. Reeks met schrikgarantie
De avant-première vond plaats in een kerk die voor de gelegenheid tot een filmzaal was omgetoverd. Er waren hapjes, er was chic volk en vooral: het zag er allemaal heel sfeervol uit. Lees: behoorlijk griezelig, zelfs. Ik kan het daarop steken dat ik op het einde van de tweede aflevering zo hard schrok dat ik een meter omhoog sprong. Maar eerlijk is eerlijk: ‘t is gewoon een verschrikkelijk spannende reeks. Als in: oogskes dichtknijpen bij momenten, niet in het donker en best met twee bekijken.
2. De 10 geboden: direct mee
Ik hou van reeksen waar de plot simpel samen te vatten is. In ‘Clan’ willen vier zussen de vreselijke man van de vijfde zus om het leven brengen, in ‘Beau Sejour’ wil de vermoorde Kato haar eigen moordenaar vinden. ’13 Geboden’ heeft ook een – ogenschijnlijk – simpele premisse: een seriemoordenaar baseert zich op de 10 geboden om zijn slachtoffers uit te kiezen. Ook als je even in slaap sukkelt, ben je nog mee.
3. Toch anders dan ‘Se7en’
Oké, in eerste instantie lijkt het verhaal wel heel erg op de Amerikaanse thriller ‘Se7en’, waar de dader de zeven hoofdzonden gebruikt om zijn moorden te illustreren. Maar ’13 Geboden’ is toch helemaal anders. Het gaat niet alleen over hóé de slachtoffers vermoord worden, het gaat ook over hoe de dader steeds populairder wordt bij het grote publiek, ondanks de wreedheid van zijn moorden. Over die wreedheden gesproken: in ‘Se7en’ worden die niet expliciet in beeld gebracht, bij ’13 Geboden’ wel. U bent gewaarschuwd.
4. Marie Vinck is back
Het is vijf jaar geleden dat Marie Vinck op ons televisiescherm te zien was, maar wat zijn we blij dat ze terug is. Ze speelt de rol van de ambitieuze Vicky Degraeve, die jarenlang lid was bij de elite-eenheden van de politie, maar door de gevolgen van een auto-ongeval bij de ‘normale’ recherche terechtkomt. Meest aangrijpende moment: als ze uit de douche stapt en je het litteken, waar geen einde aan lijkt te komen, over haar rug ziet lopen.
5. Duo Van Dyck – Vinck
Dirk Van Dyck speelt Peter De Vriendt, een rechercheur die om nog onduidelijke reden een jaar heeft thuisgezeten met een burn-out. Bij terugkomst hoopt hij opnieuw met z’n partner aan de slag te kunnen, maar de commissaris steekt een stokje voor die bromance. Erg tegen de zin van de twee mannen. Peter wordt gekoppeld aan Vicky en het duo doet meteen denken aan Saga Norén en Martin Rohde uit de eerste seizoenen van ‘The Bridge’. Beiden worstelen met persoonlijke problemen en je kan niet wachten tot uitkomt wát daar aan de basis van ligt.
6. De politiek incorrecte schoft
Bert Haelvoet – Guy uit ‘Spitsbroers’, Nonkel Koen uit ‘De helaasheid der dingen’ – heeft misschien wel de leukste rol gestrikt. Hij speelt de ruwe bolster van de reeks, de politiek incorrecte flik die zowel racistisch als seksistisch is. Love to hate, en hate to love.
7. Het succes in het buitenland
In het Verenigd Koninkrijk speelde de serie al op Channel 4, in de VS was ’13 Geboden’ al te zien via Amazon. En overal worden er enkel superlatieven gebruikt om de reeks te bespreken. Enige nadeel voor ons: de reeks wordt ‘binge-worthy’ genoemd, en wij moeten telkens een week wachten voor de nieuwe aflevering.
8. Typisch Belgische fictie
Walter Iuzzolino, de man die de reeks programmeerde op Channel 4, sprak in een interview met The Guardian over het unieke karakter van Belgische fictie. Volgens hem kan je weinig Belgische reeksen in een hokje stoppen: een thriller kan ook komisch zijn, een komedie kan ook tragisch worden. Volgens hem zijn wij de allerbesten in het mixen van genre en toon. En inderdaad: bij ’13 Geboden’ draai je het ene moment je hoofd weg van een gruwelijke moord, het andere moment lach je met de bromance tussen Dirk Van Dyck en Bert Haelvoet.
9. Een intro die je niet kan wegzappen
De intro doet heel erg denken aan die van ‘The Wire’, zowel muzikaal als beeldmatig. Als een reeks al zó sterk kan beginnen, belooft dat veel goeds.
10. Omdat we fier mogen zijn
Net als de hele wereld viel ik als een blok voor Scandinavische reeksen als ‘The Killing’ en ‘The Bridge’ en behoren ‘joah’ en ‘tack’ nu tot mijn Zweedse talenkennis. ’13 Geboden’ kan er wel eens voor zorgen dat de hele wereld binnenkort een woordje Vlaams kan spreken. Fierheid is gepast!
11. Meepraten op dinsdag
‘t Is duidelijk: de zoektocht naar de moordenaar belooft ons 13 weken lang op het puntje van onze stoel te houden. Niet kijken is eigenlijk geen optie als je op dinsdag nog aan de koffieautomaat wil verschijnen.
12. Aalst in beeld
Als bewoner van Aalst ben ik misschien een beetje bevooroordeeld, maar de stad is prachtig in beeld gebracht. Het hoeft niet altijd Antwerpen te zijn: ook een kleine Oost-Vlaamse stad kan sterallures krijgen.
13. Er wordt geen onderwerp geschuwd
Een eremoord op een jonge moslima, een moordenaar die steeds sympathieker gevonden wordt door het publiek, een moderne Mozes die de fouten in het systeem wil blootleggen: de reeks zet aan tot nadenken en gaat geen enkel pijnlijk onderwerp uit de weg.
Meer programma’s om naar uit te kijken:
- ZIEN: eerste beelden van ‘De Bende van Jan de Lichte’, de nieuwe reeks met Matteo Simoni
- Frances Lefebure ging op geheime missie voor VTM, en we mogen eindelijk weten wat ze deed
- ‘The End of the F***ing World’ krijgt een tweede seizoen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier