
‘Het was zo erg dat ik wel 164 keer per dag mijn handen stond te wassen, telkens in een veelvoud van 3.’
Deze 7 moedige mensen delen het verhaal rond hun dwangstoornis in ‘Durf te vragen’
In ons land kampt ongeveer 1,5 à 2 % van de bevolking met een dwangstoornis, al dan niet in een milde vorm. Mensen kennen het ook onder de afkorting OCS, een obsessief compulsieve stoornis of in het Engels OCD, obsessive compulsive disorder. In ‘Durf te vragen’ delen zeven moedige mensen openhartig het verhaal rond hun dwangstoornis.
Van een overgeeffobie over skin picking tot poets- en symmetriedwang: zeven getuigen laten zich in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Durf te vragen’ langs hun moedigste maar ook kwetsbaarste kant zien. Presentatrice Siska Schoeters krijgt van hen eerlijke antwoorden op heel wat vragen: Schaam jij je? Ben je niet gewoon een controlefreak? Kan je genieten van een ongedwongen moment?
Van skin picking tot poetsdwang
Hieronder kom je al iets meer te weten over die zeven moedige getuigen.
Nele (40) uit Gingelom
Wat begon bij Nele als kleine dwangmatige en onschuldige handelingen, mondde uit in het monster dat OCD heet. In 2021 ging het licht uit: de OCD had al haar levenskwaliteit weggenomen. Nele kampte met stapdwang, teldwang en een overgeeffobie. Ze ging in dagtherapie. Dankzij de professionele hulp en de onvoorwaardelijke steun van haar gezin en familie, is er weer licht aan het einde van de tunnel, hoewel het dagelijks vechten blijft tegen de dwang.
OCD is een sluimerend gif met vreselijke gevolgen.
Roan (26) uit Leuven
Roan werkt als zakenadvocaat op de luchthaven in Brussel. Hij kampte al enkele jaren met een dwangstoornis maar de schaamte om erover te praten was heel groot, tot hij crashte en professionele hulp nodig had. Roan kampt met teldwang en magische dwang: dwangen waar hij vandaag mee kan leven en die hij grotendeels onder controle heeft.
Het ergste aan een dwangstoornis is dat je weet dat je het hebt … Je denkt echt dat je zot aan het worden bent.
Annelies (39) uit Gent
Annelies’ leven staat al van jongs af aan grotendeels in teken van dwang waaronder smetvrees en controledwang. Ze heeft allerlei behandelingen gevolgd: van opnames tot verschillende therapieën en staat vandaag al een heel stuk verder. De dwang is er nog steeds, maar het is leefbaar geworden en bepaalt niet langer haar leven.
Op een bepaald moment was het zo erg dat ik wel 164 keer per dag mijn handen stond te wassen, telkens in een veelvoud van 3.
Mila Noor (23) uit Sint-Niklaas
De 23-jarige Mila Noor is studente politieke wetenschappen. Al van kleins af aan kampt ze met dwangen of ‘tics’. Haar voornaamste vorm van dwang is skin picking disorder, het dwangmatig of obsessief krabben aan de huid. Hoewel haar familie en goede vrienden het weten, is het iets waar ze zich erg voor schaamt en dat ze probeert te verstoppen.
Mijn familie is denk ik de enige die echt weet hoe zwaar ik het soms heb.
Paul (56) uit Halle
Op zijn 22ste ontdekte Paul dat hij OCS had door een documentaire op televisie. Hij kampt met verschillende dwangen waaronder poetsdwang, smetvrees en symmetriedwang. Hij onderging verschillende behandelingen om ze onder controle te krijgen. Vandaag is hij niet meer in behandeling en maken zijn dwangen het dagelijkse leven erg moeilijk voor hem.
Mijn hele leven wordt gehypothekeerd door dwang.
Kevin (41) uit Ternat
Kevin heeft H-OCD: een vorm van dwang waarbij je als hetero je obsessief de vraag stelt of je misschien holebi bent. Hij heeft jarenlang met een heel groot schaamtegevoel geleefd over zijn gedachten. Ondertussen helpt hij lotgenoten en weet hij hoe belangrijk het is om erover te praten.
Dwang heb je voor het leven, dat voel ik ook, maar voor mij is het zeer leefbaar geworden.
Delphine (31) uit Waarschoot
Delphine is mama van twee kleine kindjes en is gelukkig, maar de dwang hangt de hele tijd als een donderwolk boven haar leven. Ze kampt met ziekte- en sterfdwang. Ze denkt de hele tijd dat er met haar iets zal gebeuren waardoor ze sterft of ernstig ziek zal worden.
Ik weet zelf heel goed dat wat ik denk nergens op slaat maar toch is het er.
‘Durf te vragen’ zie je dinsdag 26 maart om 20u45 op VRT 1 en VRT MAX.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier