In het nieuwe programma baat hij samen met acht mensen met jongdementie een restaurant uit.
Dieter Coppens checkt wat mensen weten over jongdementie naar aanleiding van ‘Restaurant Misverstand’
Je kan vanaf woensdag 16 maart naar het nieuwe programma ‘Restaurant Misverstand’ kijken. Daarin opent Dieter Coppens samen met acht mensen met jongdementie een restaurant. Ze willen zo tonen aan de samenleving dat het leven niet stopt na de diagnose dementie. Maar wat is die ziekte nu precies? Dieter Coppens gaat de straat op om een paar misverstanden de wereld uit te helpen.
‘Alweer een kookshow’ kan je denken als je de naam van het nieuwe Eén-programma ‘Restaurant Misverstand’ hoort. Maar vergis je niet, in het programma draait het om veel meer dan koken alleen. De acht mensen die in de zaal en keuken het beste van zichzelf geven, staan centraal. Zij hebben namelijk allemaal één ding gemeenschappelijk: ze hebben jongdementie, maar dat stopt hen niet om nog alles uit het leven te willen halen. Daarom doen ze ook mee aan dit avontuur: ze willen de maatschappij tonen dat ze wél nog iets kunnen.
Misverstanden
Mieke (64), Marcel (58), Kris (55), John (46), Claude (64), Chris (63), Ingrid (58) en Brigitte (58) worden in ‘Restaurant Misverstand’ begeleid door chef Seppe Nobels, coördinator van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen Anouck de Bruijn en Dieter Coppens. Die laatste ging al even op straat in Mechelen checken wat mensen eigenlijk weten over jongdementie, en helpt op die manier een paar misverstanden de wereld uit.
Dieter vraagt onder meer wat de ziekte is en daar zijn toch nog onzekerheden over. Anouck geeft een eenduidig antwoord: ‘We spreken van dementie op jonge leeftijd van zodra de eerste symptomen zich voordoen voor de leeftijd van 65 jaar.‘
Symptomen
Dieter vraagt zich nog af of mensen weten welke symptomen hierbij komen kijken. Daar hebben mensen wel een beter zicht op. Vergeetachtig zijn, komt vaak terug, maar ook bijvoorbeeld problemen met je motoriek. ‘Soms kan het zijn dat mensen met jongdementie het moeilijk vinden om gevoelens of gedachten van anderen te begrijpen en daardoor ongepast reageren’, vult Anouck aan. ‘Ze krijgen ook problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals zichzelf wassen, koken of telefoneren.’
Heel wat mensen hebben toch hun twijfels of mensen met jongdementie nog kunnen werken. Net daar wil Dieter met ‘Restaurant Misverstand’ verandering in brengen. ‘Ik vind het heel jammer dat heel wat mensen met jongdementie niet meer aan het werk zijn’, vertelt Anouck. ‘Ik ben ervan overtuigd als je sneller rond de tafel kan gaan zitten en nagaat wat wel de sterktes en mogelijkheden zijn , dat er dan nog veel mogelijk is.’
Zelfvertrouwenboost
Tot slot stelt Dieter de vraag of jongdementie erfelijk is. Ook hier weer verdeelde meningen, dus Anouck to the rescue. ‘Bij de meeste gevallen van dementie speelt erfelijkheid geen rol. Bij dementie op jongere leeftijd is het risico op een erfelijk component iets groter dan bij dementie op oudere leeftijd. Maar dan nog blijft het gaan om een minderheid.’
Er is momenteel nog geen medicatie om jongdementie te voorkomen. De buitenwereld weet helaas vaak niet hoe ze met die mensen moet omgaan. ‘Restaurant Misverstand’ wil daar verandering in brengen en geeft hen zo een serieuze zelfvertrouwenboost.
Je kan ‘Restaurant Misverstand’ vanaf 16 maart elke woensdag om 20u35 zien op Eén.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier