Dé gouden regel volgens onze columniste Nele? Drink niet. Of hou het bij één drankje als het echt moet.
Van stotteren naar snotteren: zo schrijf je de perfecte speech in 10 stappen
Wat. Een. Eer! Jij werd als getuige gevraagd voor het huwelijk van je bestie. ‘Maar, euhm…’ vraag je schoorvoetend, ‘moet ik dan ook een speech schrijven?’ Het antwoord is ja! En zo wordt dit – ook voor jou – een van de hoogtepunten van de dag.
Meer weddingcontent? Laat je inspireren door ons weddingmoodboard op Pinterest.
Het gaat niet over jou
Jij bent ongetwijfeld de belangrijkste persoon in het leven van de bruid of bruidegom. Net daarom sta jij daar aan die micro en niet bij die drie gasten die rechtsachter op hun hurken zitten omdat ze eigenlijk te laat waren. Maar die drie gasten en vermoedelijk ook het merendeel van de andere gasten weten niet wie jij bent. Het is daarom goed om kort te vertellen wie je bent. Let wel: de rest van de speech gaat dan ook over die andere. Dit is hun dag, niet die van jou.
Voorbereiding is alles
Niks zo vervelend wanneer iemand een speech moet geven en die persoon niet verder komt dan wat gestamel. Bereid je daarom voor op de speech. Denk na over wat je juist wil en kan vertellen. Neem er je tijd voor. Ruim op voorhand. Als in: weken op voorhand. Schrijf en herschrijf, lees en herlees. En zorg dat die speech uiteindelijk zo vlot uit je mond rolt als je eigen naam. Hou desnoods een spiekbriefje bij de hand, maar probeer het wel zo spontaan mogelijk te brengen. Niemand heeft zin om naar een afgelezen spreekbeurt te luisteren.
ROFL
Er zijn mensen die beweren dat je een goede speech moet openen met een grap. Om vervolgens nog een grap te maken. En daarna nog één. Of twee. Dat kan, maar dan moeten het wel goede grappen zijn. Inside jokes werken niet heel goed, net omdat het publiek geen benul heeft waarover het gaat. Ook grapjes die dienen om de bruid of bruidegom met een knipoog te schande te maken, schrap je beter. Bij twijfel: niet doen.
Dissen valt ook onder die categorie. Iedereen mag dénken wat een geluk het is dat hij of zij eindelijk van straat is, maar dat wordt niet hardop gezegd op een huwelijksdag. Dat is wel zo vriendelijk. Probeer ook de referenties naar exen te beperken. Zij zijn waarschijnlijk niet uitgenodigd op het feestje en horen dus ook niet in de speech.
De anekdotes
Het was vast heel grappig toen je vriendin met drie proppers in bed belandde tijdens jullie singlesvakantie in Kusadasi zoveel jaar geleden. En vast heel wat mensen willen meer weten over die keer dat je de bruid naar het ziekenhuis moest brengen omdat ze te veel spacecake gegeten had. Maar niet tijdens jouw speech.
Wil je het persoonlijk maken en toch iets delen over jullie dolle avonturen? Deel dan die avonturen die voor de schoonfamilie geen reden zijn om alsnog een voorhuwelijkscontract op stellen en erfenissen te herzien. Zorg dat die speech uiteindelijk zo vlot uit je mond rolt als je eigen naam.
Praat over de liefde
Er was een moment waarop de bruid of bruidegom wist dat zij/hij/die met de ware te maken had. En dan was er het moment waarop jij wist dat zij/hij/die met de ware te maken had. Dat zijn vaak mooie en memorabele momenten, die niet mogen ontbreken op zo’n heuglijke dag. Breng daarom jouw versie van hun feiten. Hoe merkte je dat het serieus was tussen hen? Wat werd er gezegd? Wat werd er gedaan? Zolang hun liefdesverhaal niet te gênant is, is het vast ook een anekdote waard.
Bejubel de keuze
Je vriend of vriendin heeft een keuze gemaakt: er wordt getrouwd en het is de bedoeling dat het huwelijk een leven lang meegaat. Het is aan jou om die keuze te bejubelen. En wel op de juiste manier. Ga niet lopen roepen dat je graag zelf met die partner zou trouwen, of dat hij/zij/die je moet bellen als het toch tot een scheiding zou komen. Benoem liever waarom zij zo goed bij elkaar passen, waarom zij elkaar aanvullen, waarom zij het perfecte koppel zijn.
De complimenten
De locatie, het eten, de muziek, ... Er komt heel wat kijken bij het plannen van een bruiloft. Het koppel heeft z’n best gedaan om alles tot in de puntjes te regelen zodat het plaatje voor hen klopt. Erken die moeite. Zeg dat ze er goed uitzien, de locatie prachtig is en het eten en drinken heerlijk. Ook als je moet liegen.
Deel wat wijsheid
‘Een gelukkig huwelijk bestaat niet, dus maak er het beste van!’ Gescheiden gasten en singles zullen hier misschien om gniffelen, maar verder val je de trouwers beter niet lastig met zulke overbodigheden. Wijs hen liever de weg naar dit gelukkige huwelijk, geef hen advies dat ze kunnen waarderen. Herinner hen aan de liefde, stel hen de vraag waarom ze elkaar zo graag zien en moedig hen aan om net dat te blijven doen.
Don’t drink and speech
Het is een gouden regel om niet te drinken en te rijden, en diezelfde regel geldt ook voor het geven van een speech. Drink niet of hou het bij één drankje als het echt moet. Je wil worden herinnerd als ‘die met die goede speech’, niet als de zatte tante of nonkel.
Hef het glas
Als je voor die speech beter niet te veel drinkt, mag dat na die speech wel. En de toost is daar het startteken voor. Sluit dus niet af met een ongemakkelijk kuchje of gemompeld mopje, maar hef het glas. Toost op het gelukkige koppel, nodig de aanwezigen uit om je voorbeeld te volgen en geef de tortelduifjes al je gelukwensen en een applaus, terwijl je zelf nederig en bescheiden terug naar je plaats gaat.
Bruid in spe? Lees dan ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier