Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Ann Danilina via Unsplash

Soms vóélt iets belangrijk, en dan is het wel fijn als je die gevoelens en emoties verder kan onderzoeken.

7 stappen die je helpen je dromen beter te begrijpen

Word jij elke ochtend wakker na een nacht vol levendige, verwarrende of fantastische dromen en wil je weten wat ze betekenen? Je kan leren om je dromen beter te begrijpen, en dat in zeven stappen!


De Zwitser Carl Jung legde de basis voor de droominterviewmethode die veel therapeuten gebruiken. Wil je zelf je dromen beter begrijpen? Met de volgende stappen kan je via een soort van droominterview proberen je dromen beter te begrijpen, te interpreteren en er je voordeel mee te doen. Voor je dat kan doen, moet je natuurlijk nog weten wat je hebt gedroomd. Vergeet jij je dromen altijd? Met deze vijf tips onthoud je ze beter.

Droomcoach Nicoline Douwes Isema: ‘Niet alles wat je droomt, zit vol briljante invallen of behoeft nadere verklaring, net zoals je gedachten overdag. Maar soms vóélt iets belangrijk, en dan is het wel fijn als je die gevoelens en emoties verder kan onderzoeken.’

1. Bepaal de locatie.


Waar ben je? Hoe ziet die plek eruit? Is het er licht of donker? Ben je buiten of binnen? Komt de plaats je bekend voor of ben je er voor het eerst? Welke associaties roept de locatie op? Word je er vrolijk van, of net niet?

2. Ga na wie er bij je is.


Wie is er bij je? Ben je alleen, met iemand of in groep? Zijn het goede bekenden of niet? Hoe voel je je bij hen? Doen ze je aan iemand denken? Hebben ze al eens eerder je leven beïnvloed? Wie is de belangrijkste persoon in je droom?

3. Ontdek je emoties.


Hoe voel je je? Denk je bij het wakker worden meteen aan een fijne gebeurtenis uit het verleden? Welke emoties roept je droom op? Hoe voelde je je in de droom? Zo kan je in het echte leven bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen proberen te verbergen, zelfs voor jezelf, maar zijn die emoties voor je psyche geen geheim.

4. Onderzoek je lichaam.


Hoe voelt je lijf aan? Voel je fysieke sensaties? Voelt je lichaam gespannen?

5. Ga na wat ervoor gebeurde.


Wat ging er (de dag of de week voor de droom) aan vooraf? Dromen komen vaak ’s nachts, precies op het juiste moment, en hun verschijning kan een reactie zijn op de gedachten en gebeurtenissen van die dag of week. Heb je recent belangrijke beslissingen genomen of je ergens zorgen over gemaakt?

6. Probeer je droom te vervolgen.


Kan je de droom vervolgen? Stel dat zich een interessante mogelijkheid voordeed. Wat zou er gebeuren als je die in werkelijkheid doorvoerde? Zou je die optie aangrijpen of afwijzen? Welke emoties komen bij je op wanneer je dat overweegt? Dat alles kan je helpen om een besluit te nemen.

7. Vergroot je droom met woorden.


Vraag aan de dromer/jezelf: ‘Stel dat ik X nog nooit heb gezien, hoe leg jij mij dan uit wat X is?’ Die vraag komt van Carl Jung, maar psycholoog Gayle Delaney borduurt daarop voort en stelt voor om te vragen: ‘Stel dat ik een alien ben, vertel me dan: wat is een X?’ Zo ga je meteen naar het benoemen van de essentie van de zaak.

Droomcoach Nicoline Douwes Isema: ‘Op die manier stimuleer je de dromer om het droombeeld te verwoorden en er zijn of haar eigen betekenis aan te geven. Jij droomt bijvoorbeeld dat je tanden afbrokkelen of uitvallen, maar wat zijn tanden voor jou? Sommigen zullen zeggen: “Die heb ik nodig om te eten”, anderen zullen zeggen: “Die heb ik nodig om te lachen, zodat mensen me aardig vinden”. Voor een ander betekent het misschien gewoon dat hij of zij naar de tandarts moet voor een controle. Als je dat antwoord kan terugkoppelen – “is er iets in je leven dat lijkt op…?” – en letterlijk herhaalt wat de dromer net zei, zie je soms echt een lichtje aangaan: zo zit het precies! Dan kan de dromer daarop voortborduren.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '