Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

3. Ga voor een plat stuk weg zonder hellingen en met geen of heel weinig verkeer.

THEY SEE ME ROLLIN’: 9 tips voor als je begint met rolschaatsen

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Jog je absoluut niet graag en heb je zin om eens iets anders te doen dan wandelen of fietsen? Kies dan voor rolschaatsen! Het is niet enkel plezant, het is ook nog eens een goede work-out.


Het is zonde om binnen te blijven zitten als dat zonnetje buiten eindelijk schijnt. Zoek je nog een leuke activiteit en mag er wel wat actie aan te pas komen? Dan is rolschaatsen zeker iets voor jou. Het is een plezante manier om te sporten, het is heel effectief voor de beenspieren en het is een pak minder belastend voor je lichaam dan lopen. Wil je het liefst met de beide voetjes, inclusief rolschaatsen, op de grond blijven staan? Dan hebben wij enkele nuttige tips zodat alles op rolletjes loopt, figuurlijk én letterlijk.

Koop de juiste maat.

Rolschaatsen moeten goed rond je voeten aansluiten en daarbij mogen ze niet te strak, maar ook niet te los zitten. Zoals bij gewone schoenen mogen je tenen niet de neus van de schoen raken. Meestal moet je voor rolschaatsen één maatje groter kiezen dan je normale schoenmaat. Maar dat varieert van merk tot merk, dus passen is de boodschap.

Investeer in bescherming.

Heel wat mensen kopen skates, maar vergeten er bescherming bij te kopen of vinden dat er niet cool uitzien. Wij raden aan om ook onmiddellijk de juiste accessoires aan te schaffen. Vooral je knieën, ellebogen en polsen krijgen het zwaar te verduren, dus koop hiervoor de juiste bescherming. Een helm is ook geen overbodige luxe en draag zeker een paar lange sokken in de skates. Dat helpt tegen schuurwondjes als gevolg van de wrijving.

Kies een plat stuk weg uit.

Als je voor de allereerste keer (terug) op rolschaatsen staat, is het een goed idee om een goede ondergrond te kiezen als oefenterrein. Ga voor een plat stuk weg zonder hellingen en met geen of heel weinig verkeer. En zorg ervoor dat de grond niet bezaaid ligt met kiezeltjes of aarde.

Neem iemand mee.

Vraag je beste vriendin, mama, papa, zus, broer of lief om je voor die eerste keren te vergezellen. Zo heb je iemand waar je op kan terugvallen, letterlijk dan. Die persoon kan je begeleiden, ondersteunen en indien nodig dus opvangen als je even je evenwicht verliest. En het is ook gewoon gezellig!

Leun lichtjes naar voren.

Om het je gemakkelijk te maken, doe je je skates best aan als je op een stoel zit. Geloof me, de allereerste keer rechtstaan met wieltjes onder je voeten als je op de grond zit, is niet simpel! Zet je voeten op schouderbreedte en buig lichtjes door je knieën. Leun ook een beetje meer naar voren, zo bewaar je het best je evenwicht. Zet je dan zachtjes af met je ene voet, rol door met je andere naar voren en wissel af. Dit is de basisbeweging die je voortdurend herhaalt.

Leer zo snel mogelijk remmen.

Ook al zoef je nog niet vrolijk door je wijk, toch is het een goed idee dat je van in het begin al leert remmen. Het bespaart je enge momenten als de weg per ongeluk afhelt, en je afstevent op een doornstruik. True story, helaas... Door je ene voet horizontaal achteruit te steken en over de grond te laten slepen, loodrecht op je rijrichting, rem je af.  Doe dit in begin aan een heel trage snelheid, want het heeft wat oefening nodig vooraleer je het onder de knie hebt. Als je remblokjes voor- of achteraan je skates hebt, kan je deze ook gebruiken. In het eerste geval duw je stevig de tip van een van je skates op de grond en in het laatste geval je hiel.

Ontspan.

Verwacht niet dat je op één minuut kan rolschaatsen. Als je te snel wil gaan, ga je sowieso veel en hard vallen. Dus neem je tijd, heb een beetje geduld en vooral ontspan. Sta niet stijf als een stok op die skates, maar relax. Schud desnoods eens alles goed los voor je eraan begint.

Beweeg je benen in een vloeiende beweging.

Rolschaatsen lijken dan misschien wel op gewone schoenen (met wieltjes dan), maar dat zijn ze niet. Stap er dus niet mee zoals met een gewone schoen, maar glij over de asfalt in lange en vloeiende bewegingen.

Vallen hoort erbij.

Je zal het misschien niet zo graag horen, maar vallen hoort er helaas bij. Het is zo’n sport die je letterlijk met vallen en opstaan moet leren. Vandaar dat puntje 2 zo belangrijk is. Bereid je er op voor dat je een paar keer de grond van heel dichtbij zal zien, maar laat je niet ontmoedigen. Voor je het weet, rol je als een echte pro door je straat.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '