Er zijn 84 % meer vuurhaarden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is shocking!
Het Amazonewoud staat in brand: alles wat je moet weten over het brandende regenwoud
Het Amazonewoud, het grootste regenwoud op Aarde, staat in brand. En hoewel dat één grote ramp is, wordt daar nogal weinig over gecommuniceerd. Hier lees je alles wat je moet weten over het brandende Amazonewoud en waarom je daar vooral amper iets over hoorde.
Het Braziliaanse Amazonewoud staat in brand. Volgens recente gegevens van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE), dat de ontbossing bewaakt met behulp van satellieten vanuit de ruimte, zou het ontbossingspercentage sinds dezelfde periode van 2018 met maar liefst 84 % gestegen zijn. 84 % meer vuurhaarden, zichtbaar vanuit de ruimte! Dat vinden wij behoorlijk shocking.
Die periode valt trouwens – wellicht niet geheel toevallig – samen met dezelfde periode waarin Jair Bolsonaro de functie van Braziliaans president betrad. Moet je weten dat Bolsonaro een hardnekking climate change denier is die de inspanningen voor het behoud van het regenwoud niet bepaald gunstig gezind is en veeteelt op de eerste plaats zet. Noem hem gerust het Braziliaanse antwoord op Donald Trump.
Hoe is het allemaal begonnen?
Eerlijk is eerlijk: de maanden juli en augustus zijn ontzettend droog in Brazilië en dus ontstaan veel van de vuurhaarden in het Amazonewoud spontaan. Maar het is ook bekend dat boeren er maar al te graag gretig gebruik van maken om zelf illegaal brand te stichten. Waarom? Grote delen van het woud kunnen op die manier geschikt gemaakt worden voor veeteelt. Volgens recente rapporten van de BBC gaat er zelfs elke minuut een gebied ter grootte van een voetbalveld verloren in het Amazonewoud.
Allemaal de schuld van Bolsonaro die met zijn beleid dat vernietigende gedrag zou aanmoedigen, klinkt het bij verschillende milieuorganisaties. Zijn reactie? ‘Het is nu eenmaal droogseizoen. Vroeger werd ik Captain Chainsaw genoemd, nu ben ik blijkbaar ook keizer Nero omdat ik het hele land in brand zou zetten’, klinkt het.
Waarom hebben we er nog niets van gehoord?
Goede vraag. We hoorden allemaal binnen enkele minuten van de brandende Notre Dame. Beroemdheden en miljardairs sprongen meteen in de bres en doneerden zonder problemen belachelijke sommen geld. Het Amazonewoud staat al bijna drie weken in brand en toch is het pas nu dat de ramp stilletjes aan onder de aandacht wordt gebracht. Dankzij zijn machtspositie wist Bolsonaro al snel de impact van de branden te ontkennen en te bestempelen als ‘normaal voor deze tijd van het jaar’.
De Braziliaanse president ging zelfs zover dat hij het hoofd van INPE ontsloeg na een geschil over de gegevens en beschuldigde lokale NGO’s – zonder enig bewijs – van het starten van de branden ‘in een poging de regering te ondermijnen’. Alberto Setzer, een onderzoeker bij INPE, ziet dat anders: ‘Het klimaat gedraagt zich dit jaar perfect normaal in het Amazonegebied. De hoeveelheid neerslag zit slechts lichtjes onder het gemiddelde. Natuurlijk zijn de omstandigheden nu ideaal om een vuur aan te wakkeren, maar meestal zijn het mensen die zo’n brand veroorzaken. Ofwel per ongeluk, ofwel met opzet.’
#PrayforAmazonia
Op Twitter en andere social media gaat de hashtag #PrayforAmazonia momenteel viraler dan ooit. Vooral nadat er massaal foto’s gedeeld werden van miljoenenstad São Paulo, op zo’n 2.000 km van de brandhaarden, waar de dag wel nacht leek door de gigantische hoeveelheid rookwolken boven de stad.
🌎Just a little alert to the world: the sky randomly turned dark today in São Paulo, and meteorologists believe it’s smoke from the fires burning *thousands* of kilometers away, in Rondônia or Paraguay. Imagine how much has to be burning to create that much smoke(!). SOS🌎 pic.twitter.com/P1DrCzQO6x
— Shannon Sims (@shannongsims) August 20, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het is trouwens niet alleen het Braziliaanse regenwoud dat momenteel in brand staat. Ook de bosbranden in buurlanden Paraguay, Bolivia en Peru bevinden zich op een ernstig niveau, grotendeels als gevolg van beleidsinactiviteit en wanbeheer door de respectievelijke regeringen in die landen.
Wat betekent het voor ons?
Het Amazonewoud is ‘s werelds grootste regenwoud en vertegenwoordigt 40 % van het wereldwijde totaal. Alleen al in Brazilië zijn er meer dan 3 miljoen soorten planten en dieren en 1 miljoen inheemse mensen. Het is een vitale wereldwijde koolstofopslagplaats die als buffer dient tegen de klimaatverandering door schadelijke gifstoffen uit de atmosfeer te spoelen en aan te vullen met schone zuurstof. Kortom: de groene long van de wereld die van vitaal belang is voor het overleven van de planeet.
Hoe kunnen wij helpen?
Doneren aan Amazon Frontline is een goed begin. Op langere termijn is het verminderen van onze vleesconsumptie een goede manier om de vraag vanuit de industrie, die de massale ontbossing in Brazilië stimuleert, te verminderen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier