Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Bleef jouw koffer ooit al achter?

YESSS: binnenkort kan jouw koffer niet meer kwijtraken tijdens het vliegen

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Een koffer die niet op zijn bestemming geraakt? Het is een ergernis waar al veel te veel onder ons mee te maken kregen tijdens een vliegreis. Nieuwe internationale regels moeten daar nu een eind aan maken.


Daar sta je dan in de aankomsthal. Fantastische vakantie achter de rug, Instagramfoto’s voor weken én de perfecte tan. Alles wat een mens maar wensen kan, los van die vermiste koffer. Uren aan een lege bagageband staan is één van de vaakst voorkomende ergernissen op de luchthaven. Al wordt dat binnenkort misschien wel voor goed verleden tijd...

23,1 miljoen zoekgeraakte koffers


Dankzij nieuwe internationale regels worden luchtvaartmaatschappijen verplicht om de koffers van reizigers beter op te volgen. De regels werden geformuleerd door IATA, de internationale koepel van luchtvaartmaatschappijen. Uit hun berekening uit 2015 blijkt namelijk dat er jaarlijks op duizend passagiers toch zo’n 6,5 bagagestuks zoek raken.

Ook al wordt daarvan een groot deel binnen de 24 uur terug bij de eigenaar afgeleverd, zijn er nog steeds zo’n 23,1 miljoen koffers die jaarlijks veel te laat of nooit tot bij de reiziger geraken. Een duur kostenplaatje, zo blijkt. Luchtvaartmaatschappijen verliezen er 1,96 miljard euro door, om nog maar van de imagoschade te zwijgen.

Controlemomenten


Concreet moeten luchtvaartmaatschappijen op vier momenten tijdens een vlucht kunnen aantonen waar een koffer zich precies bevindt. Dat wordt namelijk geregistreerd bij de check-in, het moment dat de koffer de laadruimte ingaat, het wisselen van vliegtuig tijdens een overstap en tenslotte ook op het moment dat de koffer de bagageband opgaat.

Voorlopig wordt verloren bagage dan ook opgespoord aan de hand van de bag tag, ofte het papiertje met streepjescode dat bij de check-in aan je koffer wordt gehangen. Omdat deze tags snel beschadigd raken en dus niet altijd nog ingelezen kunnen worden, wil men overstappen op chips. Die zijn minder gevoelig voor beschadigingen en erg betrouwbaar. We zijn benieuwd!

Tekst: Chloë Foubert


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '