Redactrice Evi verloor er haar hart aan de tropische temperaturen, de indrukwekkende onderwaterwereld én de mensen.
ZON IN DE WINTER: 11 goede redenen waarom je nú een reisje wil boeken naar Bonaire
Nu de feestdagen voorbij zijn en we maar al te goed beseffen dat we nog minstens drie maanden in de kou zullen zitten in ons Belgenlandje, is de drang om onze valiezen te nemen des te groter. Het liefst gaan we naar een zonnige bestemming, met prachtige natuur én waar we kunnen relaxen. Enter: Bonaire!
Hoewel het erg Frans klinkt, is Bonaire wel degelijk één van de Nederlandse ABC-eilanden, voor de kust van Venezuela. Dat betekent mooi weer, hete temperaturen en uitzichten om u tegen te zeggen. Redactrice Evi vloog met Corendon naar het paradijselijke Bonaire en deelt elf ijzersterke redenen waarom jij het eiland ook wil bezoeken!
Het weer.
Je las het hierboven al, maar het weer is in our humble opinion één van de voornaamste redenen om het eiland te bezoeken. Bonaire ligt zo’n 70 kilometer voor de kust van Venezuela en geniet daardoor ook van de warme temperaturen die van over de zee komen aanwaaien. Denk: 30 graden, volle zon en af en toe een verfrissend briesje! En de beste periode om het eiland te bezoeken? Dat is van januari tot en met april, al raden de locals je de periode maart – april aan! Dan is het er lekker zomers én groen. Winterreisje, iemand?
Het eten.
Aangezien je op een klein eiland zit, moet al het eten ofwel geïmporteerd worden, ofwel lokaal geproduceerd/gevangen/geoogst worden. Ze eten er voornamelijk veel vis en vangen die dan ook dagelijks, met enorm veel respect voor de natuur. Daardoor is het meeste van wat er op je bord belandt, supervers. En geloof ons: dat proef je! Denk: verse sushi, vis op de grill of overheerlijke ceviche. Maar ook geit – hét dier dat je overal gewoon op straat tegenkomt in Bonaire – is er een ware delicatesse. De echte durvers kiezen voor een leguaanstoofpotje met bakbanaan!
De inwoners.
Soms kom je tijdens je vakantie op zo’n paradijselijk stukje aarde terecht, dat het wel lijkt alsof alle stress en chaos van de wereld de locals niet raakt. Ook bij de Bonairianen is dat het geval. Hun levensmotto bestaat dan ook uit genieten, zich niet te veel zorgen maken en lekker blijven lachen. Hun warme persoonlijkheden en openheid, zorgt er voor dat je je meteen thuisvoelt. Desondanks de armoede op het eiland en het feit dat veel inwoners geen water of elektriciteit hebben, ontvangen ze je steeds met open armen.
De wateractiviteiten.
Voor echte waterratten is Bonaire de reisbestemming bij uitstek. Van boottochtjes over snorkeluitjes tot kite- of windsurfen: je kan het er allemaal. Het water is er niet alleen lekker warm – handig als je voor het eerst op een windsurfplank staat – maar ook prachtig helder. Tijdens het snorkelen zie je er dan ook zó veel verschillende onderwaterwonderen dat je tijd al snel vergeet. Van de kleurrijkste vissen over indrukwekkende koralen tot – als je geluk hebt – schattige schildpadden. Wil je gaan snorkelen? Boek dan een boottochtje bij Sea Cow, waar je op verschillende plekken in het water mag, uitgebreide uitleg krijgt over al het leven dat je ziet én je tussendoor een lekkere cocktail aangeboden krijgt aan boord: genieten! Leer je liever wind- of kitesurfen? Dan wil je een middagje bij The Frans Paradise boeken voor een windsurfinitiatie. En geloof ons: Giovanni kan echt iédereen leren windsurfen!
De indrukwekkende natuur.
Hoewel het eiland op sommige stukken dor en grijs lijkt, maakt het dat meer dan goed met het immense natuurdomein, de vele prachtige stranden en groene mangroves. Naast de prachtige onderwaterwereld, is ook het Washington Slagbaai Nationaal Park een echte aanrader. Je rijdt er tussen de enorme cactussen, spot er overal zuurstokroze flamingo’s en krijgt er het ene mooie uitzicht na het andere.
Ze spreken er Nederlands.
Als je niet zo goed Engels spreekt, of het gewoon fijn vindt om in het Nederlands te blijven babbelen tijdens je vakantie, is Bonaire de ideale reisbestemming. Zo goed als iedereen op het eiland spreekt er namelijk Nederlands. Al heeft Papiaments, de lokale taal van de Bonairianen, ook echt z’n charme. Hun vrolijkheid en gastvrijheid merk je op bij elk woord dat ze uitspreken!
De rust.
Hoewel er veel te doen is op Bonaire, is het eiland niet erg groot. Dat en de chille mentaliteit van de locals zorgt ervoor dat je automatisch op een lager pitje gaat leven. Het rustgevende geluid van de zee, de flexibiliteit van de mensen en de stralende zon: overal rondom je voel je pure rust. En daarvoor gaan we net op vakantie, toch?
De kleurrijke huizen.
De hoofdstad Kralendijk heb je misschien al wel eens zien passeren op sociale media, want hun kleurrijke huisjes zijn er iconisch. Elk gebouw is dan ook voorzien van een fel kleurtje en rijkelijk versierd met lichtjes, slingers of funky muurtekeningen. Gewoon rondlopen in Kralendijk geeft je onmiddellijk een dopamineboost!
De visie op het leven.
Zoals je eerder al kon lezen zijn Bonairianen heerlijke mensen, die relaxen en genieten voorop stellen. Geen ruzie, geen gezeur en geen gehaast: daar streven ze naar. Je zal dan ook al snel merken dat er zoiets bestaat als ‘Bonaire-time’, ofte hét excuus van de locals om steevast een kwartiertje te laat te zijn. Maar let op: aangezien Bonaire een Nederlandse kolonie was, leven er ook een hoop Nederlanders op het eiland. Zij zijn (meestal) wel gewoon op tijd en appreciëren laatkomers iets minder! Al moeten we toegeven dat het leven er een stuk rooskleuriger uitziet wanneer je alles niet al te serieus neemt!
Het respect voor de natuur is er immens.
Een aspect van hun visie op het leven, is dat ze enorm veel respect hebben voor de natuur. Zo wordt er continu gecheckt welke vissen er (te) talrijk aanwezig zijn, om het leven in de oceaan zo goed mogelijk te beschermen en overbevissing tegen te gaan. Ook beschermen ze op het mini-eiland voor de kust, Klein Bonaire met man en macht de eieren van schildpadjes én is het water waarin de flamingo’s staan strikt verboden toegang. Daarnaast is het ook niet toegestaan om schelpen of stenen die groter zijn dan 2 centimeter mee naar huis te nemen, maar wordt ook bij de kleinere schelpen als onbeleefd beschouwd. ‘Waarom zou je iets meenemen uit z’n natuurlijk habitat en de volgende persoon dat geluk om zo’n mooi stukje natuur te zien, ontnemen?’, klonk het bij onze gids. Een wijze les, die me enkel nog meer respect voor de inwoners van Bonaire bezorgde!
De zonsondergangen.
Tot slot zijn ook sunsetlovers aan het juiste adres op Bonaire. De uitgestrekte uitzichten op het water zijn het ideale toneel om te genieten van spectaculaire zonsondergangen, die de hele lucht paars, roze, oranje en geel kleuren. En dat word je nu eens echt nóóít beu.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier