Visums, vaccinaties en VISA-kaarten: oh my!
9 dingen waar je aan moet denken als je op reis gaat buiten Europa
Op reis kan je zo spontaan zijn als je wil, maar vooraf is voorbereiding key. Zéker als je naar een ander werelddeel trekt. Pas als je elk puntje op deze checklist hebt afgevinkt, kan je met een gerust hart aan je avontuur beginnen.
1. Paspoort
Het allerbelangrijkste document op je reis buiten Europa is je paspoort. Met een gewone Belgische identiteitskaart geraak je niet-Europese landen niet binnen en al helemaal niet meer buiten. Zorg er dus voor dat je een veilig plekje in je bagage hebt waar je het bordeaux boekje altijd mooi wegstopt, want je paspoort kwijtraken op reis kan voor heel veel stress zorgen. Maak ook een kopie van je paspoort die je ergens anders wegstopt. Dit kan helpen als je je pas toch moest kwijtraken.
Vergeet ook niet dat je paspoort nog voor de hele duur van je reis minstens een half jaar geldig moet zijn. Een internationaal paspoort kost je zo’n 71 euro en is 7 jaar geldig. Tegenwoordig heb je een nieuw paspoort al na een dikke week.
2. Visum
Voor sommige landen buiten Europa is een paspoort alleen niet genoeg, maar moet je ook een visum aanvragen. Op de website van Buitenlandse Zaken kan je checken of dit het geval voor jouw vakantiebestemming.
3. Vaccinaties
Enkele maanden voor je vertrek check je best al welke inentingen nodig zijn voor je bestemming en welke aangeraden worden. Die info kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Voor heel wat Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen zijn verschillende vaccinaties verplicht. Sommige daarvan worden in twee keer gezet of moeten minstens een maand voor vertrek gezet worden om goed te zijn. Check ook of je malariapillen nodig hebt.
4. Geld
Het is altijd een goed idee om even te informeren bij je bank voor je buiten Europa op reis gaat. Zij kunnen je vertellen hoe je ginds best betaalt, wat de wisselkoers is, of het je veel zal kosten om ter plaatse geld af te halen, enzovoort. Vraag je contactpersoon bij de bank ook je bankkaart open te zetten, zodat je deze buiten Europa kan gebruiken. Zorg ervoor dat de limiet op je VISA-kaart niet te laag ligt, voor het geval je tijdens je reis een waarborg moet laten vastleggen op je kaart.
5. Verzekering
Vraag na bij je mutualiteit in hoeverre je (al dan niet) verzekerd bent bij ziekte of ongeval in het land waar je heen trekt en wat je juist moet doen als er iets gebeurt. Neem zeker je World Assistance Card en je bloedgroepkaart mee.
6. Internationale stekkerdoos
Je haardroger, smartphone-oplader en stijltang zullen niet werken buiten Europa als je geen reisstekker bij hebt. Bij Kruidvat vind je internationale stekkerdozen voor een kleine prijs.
7. Internationaal rijbewijs
Van plan met de auto te rijden in het buitenland? In sommige landen is je Belgisch rijbewijs dan niet voldoende, maar moet je een internationaal exemplaar aanvragen. Dat kost je tussen 16 en 25 euro.
8. Taal
Als je denkt dat de hele wereld Engels spreekt, dan denk je verkeerd. In Latijns-Amerika zal je snel merken dat je zonder Spaans – of Portugees – niet ver komt en ook in Azië zullen velen je Engels gebrabbel niet begrijpen. Neem altijd een pocketwoordenboekje mee, al is het maar om je goede wil te tonen.
9. Gebruiken en gewoontes
Neem voor vertrek even de tijd om te googelen wat de gewoontes en gebruiken op je reisbestemming zijn. Zo vermijd je dat je onbeleefd of onvriendelijk overkomt door onbewust iets (niet) te doen want ginds als onbeschoft beschouwd wordt. Zo ervoor dat je weet wat de gewoonte is in verband met fooi geven. In sommige landen wordt een fooi namelijk als iets min of meer verplicht gezien.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier