Van Fettuccine Alfredo over Pastéis de Belém tot Bun Cha.
7 culinaire reisbestemmingen die je wil proberen (én wat je er wil eten)
Bij reizen hoort lekker, authentiek en véél eten. Zoek jij een reisbestemming waar het een culinair paradijs op aarde is? Op deze zeven plekjes vind je de allerlekkerste gerechten.
Aandacht aan alle foodies! Ben jij nog op zoek naar een leuke reisbestemming waar het culinaire aspect even belangrijk is als al de rest? We got you. Er is dan ook niets leuker dan op vakantie genieten van lokaal lekkers. Daarom verzamelden wij enkele van de meest culinaire reisbestemmingen ter wereld én delen we daarbij wat je er wil proeven.
Hanoi – Vietnam
Het allerlekkerste eet je volgens de Travelers’ Choice Best of the Best-award van Tripadvisor in Vietnam. Aziatische streetfood waar je vingers van wil aflikken, vind je dan ook ongetwijfeld in de gezellige straatjes van de hoofdstad Hanoi. Ze zijn er best trots op hun eten, en dat voel je ook. De traditionele gerechtjes zijn er gemaakt met liefde.
Deze drie gerechten moet je proberen in Hanoi:
- Pho: hét nationale gerecht van Vietnam, rijstnoedelsoep met rundsvlees of kip. De soep heeft een rijke en krachtige kruidensmaak.
- Cha Ca: een gegrilde visspecialiteit gemaakt met hemibagrus, een geslacht van de meervallen. De vis wordt in stukjes gesneden en gemarineerd in een saus op basis van kurkuma, garnalenpasta of vissaus, gember en chilipepers.
- Bun Cha: het populairste ontbijt in Hanoi, al moet je je er geen koffiekoeken bij voorstellen. Bun Cha zijn gegrilde balletjes van varkensvlees op witte rijstnoedels en kruiden met een dipsausje bij. Vrijwel overal te vinden in Hanoi.
Rome – Italië
Ook la bella Italia, hartje Rome, scoort zonder twijfel hoog in dit lijstje. Van verse pasta’s over gebakken artisjokken tot een mals stoofpotje van ossenstaart: alle culinaire wegen leiden naar Rome.
Deze drie gerechten moet je proberen in Rome:
- Coda alla vaccinara: een heerlijk mals stoofpotje van ossenstaart met selderij, wortels, kruiden, ui, knoflook, ham en spek. De ingrediënten worden in wijn en tomaten bereid en bijgezoet met suiker of soms zelf een stukje chocolade.
- Carciofi alla giudia: Rome staat ook gekend om zijn gerechten met artisjokken, en Carciofi alla giudia is er daar één van. Het recept is in wezen een gefrituurde artisjok en is ontstaan in de Joodse gemeenschap van Rome.
- Fettuccine Alfredo: héérlijke pasta met boter en Parmezaanse kaas.
Kreta – Griekenland
Het hart van de mediterrane keukenliefhebber slaat sneller bij het horen van Griekenland. Op het Griekse eiland Kreta kan je genieten van lokale gerechten en een bom van smaken. Groenten spelen in veel gerechten de hoofdrol, maar de Griekse keuken staat ook bekend om zijn gegrilde vlees- en visspecialiteiten.
Deze drie gerechten moet je proberen in Kreta:
- Marathopita: van simpel én lekker gesproken, dit Griekse platbrood is gevuld met spinazie, venkel, verse kruiden en feta. Fantastisch bij een uitgebreide mezze.
- Bougatsa: ideaal voor de patisserieliefhebbers onder ons. Dit Grieks gebakje bestaat uit ontelbaar veel flinterdunne laagjes filodeeg en is gevuld met heerlijke mizithra kaas, afgetopt met suiker en kaneel.
- Chochlioí Boumpouristoí: of in de Vlaamse volksmond: in wijn gestoofde ‘karakollen’.
Firenze – Italië
Nog een Italiaanse topper in deze lijst, maar met een andere soort keuken dan in Rome. Firenze is niet alleen een culturele, maar ook een culinaire grootstad. Het is er paradijs op aarde voor alle foodies die houden van pure en simpele smaken.
Deze drie gerechten moet je proberen in Firenze:
- Fettunta: simpeler kan gastronomisch genieten niet zijn. Toscaans geroosterd brood met een scheutje rauwe knoflook en olijfolie vormen dit heerlijke hapje.
- Toscaanse crostino: voor dé aperitivo perfecto! Crostino is een typisch Toscaans hapje van kipleverpastei op een toastje verrijkt met ansjovis en kappertjes.
- Fiorentina: een must-eat voor de vleesfanaten onder ons. Deze Florentijnse gegrilde T-bone steak is van zo’n goede kwaliteit dat het enkel wat peper, zout en olijfolie nodig heeft om je culinair versteld te doen staan.
Parijs – Frankrijk
Mais oui, Paris! De Franse keuken verdient ook een plekje in deze opsomming. Van sterrenrestaurants met Michelinsterren tot patisserie die je doen terugdenken aan een zondagnamiddag met je grootmoeder: Parijs is de stad van de liefde, en liefde gaat door de maag.
Deze drie gerechten moet je proberen in Parijs:
- Macarons: je vindt ze in Parijs is alle smaken en kleuren. De ronde en luchtige koekjes met zachte vulling zijn de ideale versnapering voor alle zoetebekjes onder ons.
- Franse uiensoep: mét kaaskrokantje bij weliswaar. Het klinkt misschien niet heel appetijtelijk: toch is het dé-li-cieux!
- Coq au vin: een smaakexplosie van wijn en heerlijk zachte kip. Het perfecte gerecht op een koude winteravond.
Barcelona – Spanje
Barcelona, nog zo’n Zuiderse stad waar je kan smullen van vanalles en nog wat. Overal vind je er heerlijke tapas en frisse sangria. Bracht je al eens een bezoekje aan La Bocquería? Deze overdekte markt is een ware droom voor alle foodies.
Deze drie gerechten moet je proberen in Barcelona:
- Pan con tomate: krokant stokbrood ingewreven met tomaat, een snufje zout en olijfolie. Je vindt het écht bijna overal in Barcelona op de kaart.
- Fideuà: een heerlijke variant op de typisch Spaanse paëlla. In plaats van rijst als basis voor dit gerecht, wordt Fideuà met pasta vermicelli gemaakt. Je krijgt er vaak een lekkere aioli bijgeserveerd.
- Crema catalana: ook wel de Spaanse crème brûlée genoemd. Dit dessertje op basis van Catalaanse crème wordt evenals met een bunsenbrander afgewerkt. Het grote verschil zit zich in zijn zachte smaak van kaneel en citroen.
Lissabon – Portugal
Authentiek en smaakvol, zo kan je de Portugese keuken wel beschrijven. In Lissabon vind je het beste van deze heerlijke keuken bij elkaar, en dat mag je zeker uitgebreid zien. Met verse ingrediënten en de liefde voor simpele dingen wordt Lissabon een stad waar je niet op je honger blijft zitten.
Deze drie gerechten moet je proberen in Lissabon:
- Pastéis de Belém: de bekendste taartjes uit Portugal. In Lissabon vind je de charmante wijk Belém, waar dit romige pasteitje met kaneel en suiker zijn oorsprong vindt.
- Peixe espada: een gegrilde zwaardvisspecialiteit die het allerlekkerste is aan de kuststreek in Lissabon.
- Cataplana: een eenpansgerecht met mosselen, ham, worst, ui, knoflook, paprika en peterselie in een chilisaus met witte wijn.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier