Valkuil numero uno volgens honeymooncoach Evi Poncelet? De dag na het trouwfeest op huwelijksreis vertrekken.
AHA: dit zijn de 9 meest voorkomende fouten bij het plannen van een huwelijksreis
Wanneer boek je het best je huwelijksreis? Is het afsluiten van een reisverzekering een must? Hoe bepaal je het reisprogramma? En hoe kies je de bestemming? Honeymooncoach Evi Poncelet, beter bekend als The Travel Planner, begeleidt koppels in hun zoektocht naar the honeymoon of their dreams en onthult hier de 9 meest voorkomende fouten bij het plannen van een huwelijksreis.
Te hoge verwachtingen hebben
First things first: wie geen verwachtingen heeft, kan niet teleurgesteld worden. Door alle perfecte plaatjes op sociale media geraken koppels al snel verblind, waardoor de verwachtingen vaak (te) hoog zijn. Logisch, want je trouwt maar één keer – hopen we toch voor jou – en gaat dus ook maar één keer op huwelijksreis. Maar vaak matcht het al redelijk hoge, budget niet met het prijskaartje van de luxeresorts die je op Instagram ziet passeren. Hou dus niet alleen je budget, maar ook je verwachtingen realistisch.
Je laten beïnvloeden door anderen bij het kiezen van de bestemming
Nee, een huwelijksreis is niet pas geslaagd wanneer je er voor naar de andere kant van de wereld moet reizen. Rijd jij liever richting de Franse champagnestreek met de camper of neem je graag de trein om doorheen Italië te reizen? Helemaal prima! Kies vooral een bestemming en soort huwelijksreis – avontuurlijk, stedelijk, zonnig of net lekker koud – die dichtbij jezelf ligt. Neem jullie interesses als startpunt en match die met de juiste bestemming.
Geen rekening houden met het weer ter plaatse
Ongeveer 80 % van de koppels trouwt tijdens de zomermaanden en wil graag kort nadien op huwelijksreis vertrekken. Maar tijdens onze zomer is het op veel plaatsen winter of regenseizoen. Check dus zeker het klimaat van de bestemming voor je de reis vastlegt. Je wil géén vakantiealbum gevuld met beelden van een natgeregend kersvers echtpaar onder een paraplu.
De verkeerde reisdocumenten meenemen
Reispassen, visums, inentingen… Bij bepaalde reisbestemmingen is het niet genoeg om enkel je identiteitskaart mee te nemen. Wanneer je zelf een reis boekt, staat het echter niet altijd even duidelijk aangegeven welke reisdocumenten er vereist zijn. Boek je via een reisprofessional, dan mag je erop vertrouwen dat die persoon dat allemaal voor je uitzoekt.
Niet genoeg tijd uittrekken voor de reisvoorbereiding
Iedere bruid weet dat er bij het organiseren van een huwelijk veel meer komt kijken dan initieel gedacht. Vaak hebben koppels daarom geen tijd of zin meer om ook nog eens uitgebreid de huwelijksreis te plannen. Jammer, want zelfs als je meer van het go-with-the-flow-type bent, is het toch handig om zulke belangrijke vakantie enigszins uit te stippelen. Al was het maar omdat het zonde zou zijn om een wereldwonder te missen. Of de beste pizza van Italië.
Voor een te druk reisprogramma kiezen
Niets plannen is geen goed idee, maar te veel plannen ook niet. Een bomvol reisprogramma waarbij alles tot in de puntjes is uitgestippeld, is alleen maar vermoeiend. Zeker als je meteen na je huwelijksfeest zou vertrekken, is het geen al te best idee om op de eerste dag van je vakantie al een wandel- of fietstocht van ettelijke kilometers te plannen. Voorzie tijdens de reis dus zeker voldoende ruimte om te relaxen en lekker niets te doen.
Te lang wachten met boeken
Een mooie huwelijksreis boeken, kost tijd en wil je dus vooral níét lastminute doen. Welke bezienswaardigheden wil je zeker bezichtigen? Loopt er een interessante tentoonstelling? Reserveer je best een plek op voorhand als je wil gaan varen/paragliden/bungeejumpen? Of je je huwelijksreis nu zelf vastlegt of de hulp van een professional inschakelt, het vraagt best wat tijd om tot de juiste ‘match’ te komen. Wanneer je te lang wacht, loop je het risico dat je snel moet beslissen en dat de eerste keuze volzet is of de prijzen torenhoog. Jammer, toch? Probeer daarom toch zeker 11 à 12 maanden voor het geplande vertrek uit te kijken naar bestemmingen, tickets en verblijfplaatsen.
Geen annulatie- of reisverzekering afsluiten
Een huwelijksreis is vaak al duur genoeg, waardoor koppels een annulatie- of reisverzekering makkelijk links laten liggen. Of er simpelweg niet aan denken om (een van) beide te nemen. Maar stel dat er voor de start van je reis wat misloopt – je breekt je voet op de dansvloer tijdens je trouwfeest of er is een plots sterfgeval in de familie – dan is de kans groot dat je liever thuisblijft. Een annulatieverzekering betaalt je reissom dan al dan niet volledig terug. Gebeurt er tijdens de reis iets waardoor je dringend geopereerd of zelfs gerepatrieerd moet worden, zal een reisbijstandsverzekering de – vaak hoge – kosten dekken.
De dag na het trouwfeest al meteen vertrekken
Deze is uiteraard completely up to you. Sta jij de ochtend na het feest graag in je jurk op de luchthaven om de eerste vlucht naar warmere oorden te nemen, dan is dat jouw goed recht. Al klinkt dat idee misschien net iets romantischer in je hoofd dan het in de realiteit eigenlijk is. Na een slopende, emotionele dag en een hele avond en/of nacht op de dansvloer, is de kans groot dat je toch even wil recupereren van alle feestvreugde voor je op vakantie vertrekt. Zeker wanneer je een vliegreis boekt, is het belangrijk om tijdens het reserveren goed te kijken naar het uur van je vlucht. Wees je ervan bewust dat wanneer je een avondvlucht boekt op de dag na je bruiloft, de kans bestaat dat die nog gewijzigd wordt naar een ochtendvlucht. En dan sta je dus alsnog in je bruidsjurk op de luchthaven.
Bruid in spe? Lees dan ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier