Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
ijskraampjes
© Toni Osmundson via Unsplash

Een Italiaanse gids uit Rome deelt al haar geheime tips om de échte gelateria’s te herkennen.

AHA: zo herken je de beste artisanale ijsjes op vakantie

Evi Van Houdt

Nu de temperaturen eindelijk lekker warm zijn, wanen we ons meteen in vakantiemodus. Heb jij nog snel een lastminutereis geboekt? Dan eet je misschien volgende week wel heerlijke ijsjes onder de stralende zon. En met deze tips van een local kies je steeds de beste ijskraampjes met échte gelato uit!

Soms word je overdonderd op vakantie door alle verschillende ijskraampjes, zéker wanneer je in Italië bent! De ene heeft wel honderd smaken, terwijl de andere dan weer een rij tot op straat voor de deur heeft staan. Maar welke ijsjes zijn nu de echte typische gelato’s? Deze Italiaanse gids verklapt tijdens een van haar tours al haar tips zodat je steeds het lekkerste handgemaakte ijsje in een echte gelateria kiest.

Geen deksel

Ga nooit een ijsje halen bij een ijskraam waar een deksel het ijs bedekt. Ijs ziet er ongetwijfeld lekker uit, dus waarom zouden ze je het ijs niet tonen als er niets mis mee is?

Geen bergen

Wanneer je een ijssalon binnenstapt en het ijs bijna als een berg in de toonbank ligt, maak je ook beter rechtsomkeer. Het betekent namelijk dat het ijs opgeklopt is, waardoor het uitzet in de lucht. Je betaalt hier vaak meer, hoewel je minder krijgt want stiekem betaal je voor lucht. Vaak willen deze ijsjeskramen je gewoon imponeren!

Banaan

Als een ijssalon de smaak banaan aanbiedt, dan zou de kleur gebroken wit of lichtbeige moeten zijn, maar absoluut niet geel. Je eet de bananenschil namelijk helemaal niet op. Toch associëren we de kleur geel met de smaak, maar in de realiteit bevatten de felgele ijsjes net het minste aantal bananen. Is het ijs wel felgeel? Dan kan je er zeker van zijn dat het ijssalon een hoop kleurmiddel – en vaak dus ook smaakstoffen – aan z’n ijs heeft toegevoegd.

Pistache

Ook bij pistache zou de kleur een beetje vuilgroen moeten zijn, niet felgroen. Zo zie je meteen in een oogopslag of er veel toegevoegde stoffen inzitten én of je wel echt handgemaakt ijs krijgt.

Muntsmaak

Tot slot kijk je ook best uit naar de smaak munt. Muntijs wordt gemaakt met een extract van de muntplant, waardoor er maar een lichte groene schijn mag in zitten. Als het ijsje bijna licht geeft in het donker, zit je fout!

Geen honderden smaken

Als een ijskraam meer dan honderd smaken heeft, is de kans heel klein dat ze allemaal met de hand gemaakt worden. Dat betekent dus dat je in een industriël ijssalon zit en geen echte gelateria.

Eén valse smaak

Als je een ijsjessalon binnenwandelt en hij voldoet aan alle bovenstaande voorwaarden, kijk dan toch eerst goed of er geen enkele ‘valse’ smaak te vinden is, zoals bijvoorbeeld blauw smurfenijs. Als er één artificiële smaak tussenzit, is al de rest sowieso ook niet met de hand gemaakt.

De smelttest

Twijfel je toch nog of je nu wel echte gelato gekocht hebt? Gewoon ijs wordt gemaakt met room, Italiaanse gelato wordt gemaakt met melk. Daardoor smelt gelato veel sneller dan een gewoon ijsje. De smelttest is dus de ideale test om te achterhalen of je een échte gelateria hebt gevonden of niet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '