Ik ga kamperen en ik neem mee...
CHECKLIST: 17 dingen waarop je zéker moet letten als je voor het eerst gaat kamperen
Kamperen, er komt meer bij kijken dan je zou denken, en al zeker als je van plan bent om in het buitenland je tentje op te stellen. Ga jij binnenkort back to basics? Vergeet dan niet om deze dingen te controleren alvorens je gepakt en gezakt aan je kampeeravontuur begint.
Als er één ding is wat je ooit op je bucketlist moet afvinken, dan is het wel kamperen. En neen, niet iedereen is gemaakt om in een tent te slapen, maar met een aantal handige tips kan je er in ieder geval wel voor zorgen dat je avontuur vlekkeloos verloopt en je er geen trauma’s aan overhoudt. Meer zelfs, dankzij deze overzichtelijke checklist lukt het jou om zonder zorgen die tent in te duiken en krijg je de smaak van het kamperen misschien zelfs wel te pakken.
De camping
Het uitkiezen van de juiste camping is niet zo simpel. Je weet op voorhand niet of er voldoende schaduw zal zijn, of het er wel hygiënisch is en of er in de omgeving van de camping wel degelijk iets te beleven valt. Ben je niet van plan om in het wild te kamperen? Controleer dan eerst onderstaande zaken voordat je een camping uitkiest, zodat je er niet voor verrassingen komt te staan.
✓ Waar ligt de sanitaire blok? Kies je voor een grote camping, dan kan je best even nagaan waar de sanitaire blok ligt voordat je een kampeerplaats uitkiest. Je wil niet te dicht bij de toiletten staan, maar ook zeker niet te ver. Niemand vindt het fijn om in het holst van de nacht kilometers te moeten wandelen om naar het toilet te kunnen gaan.
✓ Is er drinkwater aanwezig? Op de meeste campings kan je drinkwater tappen, maar dat is heus niet op alle plaatsen het geval. Wil je je bestek en borden met proper water wassen? Ga dan zeker na of je op de camping leidingwater kan gebruiken.
✓ Kan je er elektriciteit gebruiken? Op de meeste campings kan je ervoor kiezen of je elektriciteit wil gebruiken of niet, maar sommige campings bieden nog geen elektriciteit aan. Ga ook zeker na hoeveel stopcontacten je mag gebruiken en waar het verdeelpunt van jouw pitch staat, zodat je weet of je een verlengkabel en/of extra stekkerdoos nodig hebt.
✓ Wanneer kan je in- en uitchecken? Net zoals hotels hebben ook campings vaak bepaalde tijdstippen waarop je kan in- en uitchecken. Ben je te laat? Dan is de kans groot dat je voor een gesloten slagboom staat en je de camping niet meer op kan. Zorg er dus zeker voor dat je op tijd op de camping arriveert.
✓ Hoe groot zijn de staanplaatsen? Wie een grote tent heeft, kan best even nagaan hoe groot de staanplaatsen voor tenten precies zijn, want op sommige campings kunnen die verraderlijk klein uitvallen.
✓ Wat zijn de extra kosten die aangerekend kunnen worden? In de meeste gevallen zit het gebruik van elektriciteit nog niet inbegrepen in de kostprijs van je verblijf op de camping. Ook het gebruik van drinkwater, het meenemen van je hond, de toeristenbelasting en het gebruik van een parkeerplaats (lees: op sommige campings mag de wagen niet aan de tent blijven staan) moeten meestal nog apart aangerekend worden. Controleer dus zeker hoeveel een staanplaats op de camping die jij in gedachten had werkelijk kost, voordat je je verblijf registreert.
Je materiaal
Wie wil kamperen, moet veel meer inpakken dan alleen maar een reiskoffer. Is jouw checklist volledig afgevinkt? Zorg er dan voor dat je ook onderstaande zaken zeker gecontroleerd hebt.
✓ Heb je je tent al eens opgezet? Is dat niet het geval, dan raden we je aan om dat toch nog even te doen. Controleer of er voldoende piketten in de zak zitten, kijk na of alle naden goed zijn, doe de ritssluiting een aantal keer open en dicht en gooi eventueel een paar emmers water over de tent om na te gaan of er nergens water door kan dringen. Zet ze voordat je vertrekt eventueel een paar dagen in de tuin om na te gaan of ze wel comfortabel en degelijk genoeg is.
✓ Hoe blaas je je (lucht)matras op? Wat voor je tent geldt, geldt ook voor je slaapmat of luchtmatras: test ze eerst eens uit voordat je ze meeneemt. Heb je een zelfopblaasbaar slaapmatje? Slaap er dan eens een nachtje op om te controleren of ze nergens lucht verliest. Heb je een luchtmatras? Zorg er dan zeker voor dat je de juiste pomp meeneemt om ze op te blazen.
✓ Kan je je tent voldoende koel houden? Neem het maar van ons aan: het kan heet worden in een tent. Zorg er daarom voor dat je het juiste materiaal hebt om ze lekker koel te houden. Wij geven je enkele tips!
✓ Heb je de juiste stekker mee? Vergis je niet, op bijna alle campings heb je een speciale stekker nodig om elektriciteit te kunnen gebruiken. En om het nog moeilijker te maken: niet elke camping gebruikt hetzelfde systeem. Op de meeste Europese campings kan je een CEE-stekker gebruiken die je moet aansluiten, maar in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland kan het zijn dat je een andere stekker nodig hebt.
✓ Hoe goed kan je je materiaal beschermen tegen regen? Slapen in de buitenlucht betekent ook dat je af en toe eens opgeschrikt kan worden door een hevige regenbui. Zorg er daarom voor dat je al je materiaal kan beschermen tegen de regen als dat nodig zou zijn. Kan je je koelkast, vuile was, kampeerstoelen- en tafel, kooktoestel,... kwijt in je tent? Dan hoef je je geen zorgen te maken, maar in het algemeen geldt: hoe minder materiaal je meeneemt, hoe beter.
✓ Kan je je materiaal veilig opbergen? Wil je overdag ergens naartoe? Dan moet je je tent en al je persoonlijke spullen onbewaakt achterlaten op de camping. Dat kan in het begin nogal creepy aanvoelen, maar heb vertrouwen in de andere reizigers en zorg ervoor dat je dure spullen (denk: laptops, camera’s, tablets,...) goed opbergt, meeneemt tijdens je trip of gewoon thuis laat.
Je papierwerk
Kamperen brengt vaak een hele papierwinkel met zich mee. Zorg er dus voor dat je papierwerk in orde en gestructureerd is, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.
✓ Heb je een checklist gemaakt? Je spullen inpakken zonder een checklist is nooit een goed idee en al zeker niet als je in the middle of nowhere gaat kamperen. Zorg ervoor dat je er eentje maakt, en liefst ruim op voorhand, zodat je niet last minute nog naar de kampeerwinkel moet hollen.
✓ Zijn de papieren van de auto in orde? De kans is groot dat jij met de wagen en niet met het vliegtuig richting je kampeerplaats trekt, maar dat wil niet zeggen dat ook daar geen papierwinkel bij komt kijken. Heb je het correcte verzekeringspapier mee, zit het kentekenbewijs tussen je papieren, is je wagen gekeurd en is je rijbewijs nog geldig? Dan hoef je je normaal gezien geen zorgen te maken. Controleer voor de zekerheid ook of je een wegenvignet of milieusticker moet aanschaffen om in de landen te rijden die jij moet doorkruisen.
✓ Heb je voldoende cash geld mee? Koos je voor een afgelegen camping, dan is de kans groot dat je je verblijf nog contant zal moet betalen, net zoals je in de vele plaatselijke winkels ook nog niet met een betaalkaart zal kunnen betalen. Belangrijk om te weten, en al zeker als je in dat land niet met euro kan betalen en je je geld op voorhand moet aanvragen bij de bank.
✓ Heb je het bewijs van reservatie afgedrukt? Heb je op voorhand een staanplaats gereserveerd en/of een voorschot betaald? Zorg er dan voor dat je het bewijs daarvan hebt afgedrukt. Sommige campings liggen pal in de natuur waardoor je er geen data of wifi hebt en het misschien niet mogelijk is om je reservatie of betaalbewijs op je gsm te laten zien.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier