Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

'Sloddervossen – zoals ik – moeten extra opletten. Voor je het weet laat je je gsm achter in een taxi, zonder dat je een reisgezel hebt die je op die slordigheid kan wijzen. Ja, echt gebeurd.'

5 dingen die je moet weten als je alleen op reis gaat

‘The magic happens when you step outside your comfort zone’, zegt de melige quote. Alleen op reis gaan lag voor mij ver buiten die veelbesproken zone. Maar met een soloreisje naar Madrid achter de rug ben ik best trots dat ik de stap zette. En kan ik toekomstige travellers een beetje van mijn opgedane wijsheid meegeven.


 

1. Alleen reizen betekent niet per se alleen zijn


Eigenlijk bepaal je helemaal zelf in hoeverre je op je soloreis écht alleen bent. Zo koos ik voor een Airbnb in plaats van een hotel, waardoor ik in een kamer in een gezellig appartement terechtkwam waar nog twee andere kamers verhuurd werden. De huiselijke sfeer zorgde ervoor dat ik me niet snel alleen voelde.

Groepsactiviteiten zijn eveneens een makkelijke manier om contacten te leggen. In elke grote stad heb je free walking tours, gegidste rondleidingen in groep waarvoor je op het einde een zelf gekozen prijs betaalt. Tijdens zo’n wandeling sla je al snel een babbeltje. Op meer exotische bestemmingen is het aanbod aan groepsuitstappen enorm. In eerder toeristische landen zoals Thailand, Bali of Australië zal je bovendien heel wat andere soloreizigers of backpackers treffen. En er is niemand met wie je makkelijker contact legt dan met een backpacker.

2. Maar je kan wel alleen op jezelf rekenen


Hoewel je af en toe sociaal contact zal vinden, ben je wel alleen op jezelf aangewezen. Dat betekent dat je zélf altijd op je spullen moet passen, en bijvoorbeeld naar het toilet gaan wanneer je op café of resto zit dus een beetje tricky wordt. Sloddervossen – zoals ik – moeten extra opletten. Voor je het weet laat je je gsm achter in een taxi op weg naar de luchthaven, zonder dat je een reisgezel hebt die je op die slordigheid kan wijzen. Ja, echt gebeurd.

Je zorgt er ook best voor dat je altijd je oplader of een powerbank bij je hebt, want jouw smartphone is je enige gps. Af en toe een berichtje sturen naar huis is bovendien een goede manier om je minder alleen te voelen, dus je hebt liefst een werkende gsm bij je.

Online inchecken, tours boeken, een leuk adresje om te eten zoeken: je zal zelf heel wat initiatief moeten nemen. Als je gewoon bent om eerder een volger te zijn, kan dit een flinke aanpassing vragen. Voor een Instagramwaardig kiekje van jezelf zal je ten slotte een vreemdeling met je smartphone moeten vertrouwen. Om maar te zeggen dat alleen reizen een paar praktische ongemakken met zich meebrengt.

3. Je kiest best een plek waar je je veilig en op je gemak voelt


Als het idee van alleen reizen je al een beetje angst aanjaagt, ga je voor de eerste keer voor een bestemming die je niet nog meer benauwd maakt. Een Europese stad als Madrid was voor mij een ideale eerste keuze. Niet té ver, een taal die ik spreek, geen immens hoge criminaliteit – hoewel er wel veel zakkenrollers in de Spaanse hoofdstad zijn – en een land waar ik ooit een semester doorbracht en dat ik dus goed ken. Het is nu eenmaal niet de bedoeling dat je een halve vakantie op je kamer doorbrengt omdat je te bang bent om alleen de straat op te gaan, of omdat je je de hele tijd op je ongemak voelt, toch? Zo verdwijnt het ontspannende effect van alleen reizen – want dat heeft het echt wel – helemaal, en dat zou zonde zijn.

4. Je zal uit je comfortzone moeten stappen


Alleen uit eten of op café gaan geeft je een gevoel van onafhankelijkheid, maar het is nu eenmaal niet wat we gewoon zijn. ‘s Avonds alleen een vol restaurant binnenstappen en een tafeltje voor een vragen, is dan ook even een drempel waar je overheen moet. Maar als je die drempel eenmaal voorbij bent, kan je gewoon trots zijn op jezelf dat je het hebt gedaan. En je stiekem een independent woman à la Beyoncé voelen.

5. Met een boek ben je nooit alleen


Alleen eten, een terrasje doen of gewoon een avond gezellig op je kamer doorbrengen: je zal je af en toe moeten bezighouden als je alleen reist. Een boek is de perfecte reispartner als je geen menselijke versie hebt, vooral dan een kleine en minder zware elektronische versie die perfect in je tas past. Geen lezer? Tekenen, schrijven – een reisdagboek, misschien? – of kruiswoordraadsels maken zijn goede alternatieven. Zolang je maar niet de hele tijd met je neus op je smartphone zit, want dan zal je batterij het niet lang volhouden. Je enige gps, remember?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '