Mieke en Ward verbouwden een oud fabriekspand tot een multifunctionele plek mét een room with a view.
BIJZONDER PLEKJE: bij Studiomie One Room Hotel in Gent slaap je in een zeecontainer
Van een boomhut tot een huiskamerrestaurant: België herbergt een heleboel bijzondere plekjes. Voor zo’n uitzonderlijk uitje kan je een nacht in het Studiomie One Room Hotel doorbrengen. Daar slaap je in hartje Gent in een zeecontainer hoog boven de grond. Een architecturaal meesterwerkje!
In de Bomastraat in Gent wandel je tussen het Patershol en de Oude Dokken door een ondergewaardeerd stukje 9000 en kan je ter hoogte van nummertje 20 een knap staaltje architectuur aanschouwen. Enter: Studiomie One Room Hotel waar je slaapt in een zeecontainer en design, cultuur en sfeer één worden. De kamer maakt deel uit van Studiomie, de designstudio van Mieke De Maeyer. Zij werkt én leeft op datzelfde nummertje 20 en verhuurt er daarnaast verschillende knappe ruimtes.
Tiny house boven de grond
‘Toen mijn man en ik op zoek gingen naar een pand waar we konden wonen én ik mijn studio kon uitbouwen, droomden we er stiekem wel van om eentje te vinden waar we ook een B&B in zouden kunnen uitbaten. Het liefst had dat pand dan ook nog wat fabrieksallures’, vertelt Mieke. En wie zoekt, die vindt, want ze werden helemaal verliefd op de charmante uitstraling van het fabriekspand te Bomastraat nummer 20, dat overigens groot genoeg was om het om te toveren tot een woning slash studio slash gastenkamer. ‘Tijdens de verbouwingen bleek die kamer zelfs helemaal niet zo’n slecht idee. We knipten een aantal stukken van het dak weg om meer open ruimtes te creëren, maar daardoor werd de voorgevel instabiel. Die moest gestut worden, en zo werd Studiomie One Room Hotel uiteindelijk geboren: we stutten de gevel met een container die meteen ook kon dienen als gastenkamer, een soort van tiny house boven de grond.’
Die container kwam er niet geheel toevallig. Het koppel kon de architecten overtuigen om verschillende zeecontainers in hun plan te verwerken. ‘Ze hebben voor mij een sentimentele waarde. Ik ben bij wijze van spreken opgegroeid in de haven. Ik zag die vroeger dan ook als een grote blokkenspeeltuin, want die gekleurde containers lijken met een beetje verbeelding op gigantische blokkendozen’, lacht Mieke.
Geen toeters en bellen
De inrichting van de gastenkamer nam Mieke grotendeels zelf voor haar rekening. ‘Het industrieel karakter van de buitenkant van de container wilde ik graag behouden, maar binnenin voelt het alsof je in een warm dekentje terechtkomt. Ik kleedde de ruimte in één materiaal aan (Poolse Grenen, red.). De grote glaspartijen, het hout en de sobere inrichting maken er een knus plekje van. Ik koos er ook bewust voor om geen nachtlampjes aan het bed te installeren, omdat die vaak voor jou bepalen hoe je moet liggen. In plaats daarvan zweven er verschillende lichtballetjes in de ruimte die dimbaar zijn en voor extra sfeer zorgen’, legt Mieke uit.
De kamer is niet voorzien van veel toeters en bellen, maar heeft wel alles voor een gezellig avondje op hotel. ‘Er staat een koffiezetapparaat, er is een grote koelkast en je ontwaakt met een fantastisch uitzicht over Gent.’ Wat wil een mens nog meer, toch? Een ontbijtje misschien? Daar zorgt Mieke niet voor, wel stuurt ze haar gasten naar FranzGustav, een brunchrestaurantje een paar stappen verderop. ‘Toen we hier tien jaar geleden kwamen wonen was het hier nog heel rustig en regelden we zelf het ontbijt. Maar de buurt is nu zo hip geworden dat we onze gasten liever ook andere adresjes laten ontdekken.’
Brainstormruimte en voortuin
‘Kom je hier slapen, dan wandel je langs een aantal delen van ons huis. Dat vinden de meeste gasten heel tof, omdat ze dan ook eens bij ons naar binnen kunnen piepen’, vertelt Mieke. We merken ook wel dat de meeste mensen die hier komen slapen wel geïnteresseerd zijn in architectuur. Of ze zijn aan het verbouwen en ze komen inspiratie opdoen. Een geweldig compliment, natuurlijk! Maar voor mij zijn de gastenkamer en de andere ruimtes die we verhuren allesbehalve paradepaardjes. Het is eerder a way of living. Het is mijn manier van leven: gewoon mijn ding doen.’
Mieke verhuurt ook nog een prachtig ingerichte brainstormruimte en (deels overdekte) voortuin waar kleinschalige (trouw)feesten georganiseerd kunnen worden. Meer info, prijzen en beschikbaarheid vind je op studiomie.be.
Ben of ken jij zelf iemand met een bijzonder plekje in eigen land (of net over de grens)? Of je nu een huiskamerrestaurant uit de grond stampte, in een kapel woont, vrolijke vrienden met groene vingers ontvangt in je pluktuin of een leuke boomhut verhuurt in the middle of nowhere: laat het ons weten!
Meer bijzondere plekjes:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier