Laat de hitte je vakantie niet verpesten!
11 tips voor een geslaagde vakantie als het extreem warm is op je reisbestemming
Hoewel wij even hebben moeten wachten op de zon, schijnt hij al een tijdje in het Zuiden van Europa. Griekenland, Italië, Spanje en het zuiden van Frankrijk kreunen al bijna een maand onder de warmte en zien de ene na de andere hittegolf passeren. Met deze tips geniet je toch van je vakantie, ook als het bakken en braden is op je reisbestemming!
Begrijp ons niet verkeerd: we zijn dolgelukkig nu de zomer eindelijk in’t land is. Maar we kunnen er gewoonweg niet omheen dat het in sommige landen echt té heet is. Toch een vakantie geboekt naar zo’n zonnige reisbestemming? Dan wil je je extra goed voorbereiden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan én nog steeds keihard kan genieten van je reis!
Vul je koffer slim.
We hoeven je heus niet te vertellen dat je bij warm weer best luchtige outfits draagt. Daarnaast neem je liefst (meer dan!) voldoende zonnecrème, een pet of hoed, sandalen, draagbare miniventilator, gezichtsspray, vochtige doekjes, een drinkbus en haarelastiekjes mee. Een voorbereid mens is er twee waard!
Upgrade je hotelkamer.
Is je hotelkamer al geboekt, maar koos je voor eentje zonder airco en/of die langs de zonnekant ligt? Vraag dan bij aankomst of het mogelijk is om nog een andere kamer te kiezen – eventueel eentje met een balkon waarop je ‘s avonds kan afkoelen. Dat zal je hoogstwaarschijnlijk iets meer kosten, maar wel besparen van die slapeloze nachten.
Vraag raad in het hotel en/of aan locals.
Op sommige plaatsen worden bij extreme hitte maatregelen genomen. Winkels sluiten vroeger, attracties blijven dicht, natuurdomeinen moeten vermeden worden,... Vraag in het hotel of aan locals welke maatregelen er juist genomen werden. Zijn er bosbranden in de buurt? Blijf dan zeker extra goed op de hoogte en vraag na waar die zich juist bevinden, zodat je je reisroute of -planning eventueel nog kan aanpassen.
Pas je activiteiten aan.
Twintig kilometer wandelen of uitzichtpunten beklimmen is bij warm weer echt géén goed idee, hoe sportief je ook bent. Het is niet gezond én je wordt er hoogstwaarschijnlijk alleen maar chagrijnig van. Als het echt heet wordt, ga je liever een coole kerk of museum bezoeken. Als je graag een dagje wil shoppen, kijk dan eens of er zich geen groot winkelcentrum in de buurt bevindt of zoek kleine straatjes op waar niet te veel zon schijnt.
Plan je dag slim in.
Wil je toch echt een paar dingen bezoeken of een actievere uitstap doen? Sta dan op tijd op, vóór de hitte. Zo kan je in de voormiddag nog vanalles bezoeken en na een uitgebreide lunch even gaan afkoelen aan het zwembad in de namiddag. Dat is niet alleen belangrijk voor je energiepijl, maar ook om je lichaam voldoende verkoeling te geven! Tip: check de locaties van je activiteiten goed vooraleer je eropuit trekt. Zijn er twee bezienswaardigheden vlakbij elkaar? Doe ze dan op dezelfde voormiddag, zodat je geen kostbare tijd verliest gedurende je vakantie.
Gebruik het (ondergronds) openbaar vervoer.
Althans, als er goed werkende airconditioning is. Vaak is het in ondergrondse metrostations een stuk koeler dan boven. Het heeft echt geen zin om op een overvolle bus te gaan zitten, waar de temperaturen nog hoger oplopen – en je gemoed alleen maar slechter wordt – dan buiten. Treinen zijn vaak wel voorzien van goede airco, al vraag je dat ook best na bij de locals. Heb je echt geen andere optie? Maak dan gebruik van een taxi of Uber, maar probeer ‘m zoveel mogelijk te delen met andere toeristen. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee.
Houd een siësta.
In sommige Europese steden en dorpen is de siësta een officiële middagpauze waarbij banken, bezienswaardigheden en winkels twee tot soms wel vijf uur gesloten kunnen zijn. De beste uitvinding ever, als je ‘t ons vraagt! Maar ook als het geen officiële siësta is, kan je tijdens de heetste uren van de dag een middagje chillen. Je hoeft daarvoor niet per se naar het hotel te gaan om een dutje te doen, maar spaar je energie wel en probeer jezelf niet uit te putten, zodat je daarna weer enkele activiteiten kan doen. Plan bijvoorbeeld een middag gezelschapsspelletjes in of lees eindelijk dat éne boek dat je al een hele vakantie meezeult uit.
Zet enkele wateractiviteiten op de planning.
Of je nu een waterrat bent of niet: als het zo warm is kunnen wateractiviteiten hemels zijn. Gaan jullie picknicken? Zoek dan een plekje uit in de buurt van een rivier of meer waar je kan zwemmen. Een wandeling gepland? Kort ‘m dan in en eindig ergens aan een verborgen strandje. Of je nu gaat snorkelen, surfen, naar een waterpretpark gaat of gewoon de hele dag in het zwembad chillt: je lichaam is je ongetwijfeld dankbaar. Tip: een dag waarop je echt geen water ziet? Neem dan een petje mee en maak het geregeld nat met water uit je drinkbus, zo blijft je hoofd toch koel!
Vermijd lange wachtrijen.
Twee uur aanschuiven voordat je een museum of gebouw kan bezoeken? Dat is altijd afzien, en zeker in de zomer. Probeer daarom om zoveel mogelijk tickets op voorhand te bestellen, zodat je ter plaatse meteen naar binnen kan. Hetzelfde geldt trouwens voor trein- of bustickets!
Trek er ‘s avonds eens op uit.
Ga ook s’ avonds eens op ontdekking. Wedden dat jouw reisbestemming by night niet alleen stuk frisser is, maar ook bruist van het leven? Sommige monumenten zijn misschien zelfs mooier als het wat donker wordt en alle lichtjes worden aangestoken!
Verkoelen, verkoelen, verkoelen!
We kunnen het niet genoeg zeggen: verkoeling is key! Zorg dat je altijd zonnecrème en een flesje water bij je hebt als je eropuit trekt. Drink doorheen de dag genoeg water, óók als je geen dorst hebt. Bestel op restaurant geen té zware gerechten, maar kies ook voor verfrissende dingen zoals salades, watermeloen en een ijsje! Alcohol kan, maar weet gewoon dat je sneller uitdroogt met die temperaturen. En als je toch het gevoel hebt dat je oververhit aan het raken bent, breng dan wat water aan in je nek, aan je polsen en zoek zo snel mogelijk de schaduw op.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier