Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© MICHIEL DEVIJVER & JULES CÉSURE

Gratis, dichtbij én coronaproof!

12 kleurrijke steden waar je een streetartwandeling kan doen

Streetart fleurt niet alleen de gevels van grootsteden Antwerpen en Brussel op, ook in Leuven, Luik en Lier kan je verloren lopen tussen het muurmoois. De ene artiest creëert puur decoratief, de andere maakt een statement. Ontdek ze allemaal!

1. Oostende


In Oostende spot je dankzij het jaarlijkse kunstenfestival The Crystal Ship graffitikunstwerken op de muren in alle uithoeken van de stad, vaak met een boeiend verhaal erbij. De kussende zeemeermin (Zelliklaan) is bijzonder, want die is gemaakt door D*Face, een artiest die het festival al jaren probeert te strikken omdat hij tot de wereldtop behoort. Een recent werk is dat van de Brusselse artiest Eres. Die maakte een werk in zijn typische collagestijl als eerbetoon aan de zorgsector tijdens de coronacrisis. Je vindt het werk tegenover het AZ Damiaan-ziekenhuis. Ook de moeite: New Yorker Andrew Pisacane schilderde op de Visserskaai een kleurrijk reddingsvest als ode aan de vluchtelingen die het leven lieten op zee. Het duo Cyrcle bracht een hommage aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel: een bloemenmuur op de parkeertoren van de Edith Cavellstraat.

© JULES CÉSURE & TOERISME OOSTENDE VZW

2. Hasselt


De oudste streetartstad van ons Belgenland? Dat is Hasselt, want daar dook veertig jaar geleden al een eerste streetartkunstwerk op. De stad vierde vorig jaar het tienjarige bestaan van hun Street Art Festival en nodigde daarvoor tien weken lang een andere Belgische artiest uit om iets nieuws te creëren in hun straatbeeld. Laat er je al fietsend of wandelend verrassen door meer dan tachtig muurschilderingen, waarvan een groot deel van wereldspelers als Inti of Roa komt. Die laatste schilderde een gigantische uil op de Mouttoren van Hasselt, een gebouw dat normaal gezien afgebroken zou worden, maar nu blijft staan omdat het werk van Roa het tot een landmark maakte.

3. Antwerpen


Flaneer door de straten van de verschillende wijken van de koekenstad en ga op zoek naar onder andere de gigantische werken die acteur Matthias Schoenaerts aka Zenith er neerzette. Ook de moeite: ter ere van de dood van Julie Van Espen maakte Djoels (Julie Bouckhuyt) recent een indrukwekkend kunstwerk op het Candico-fabrieksgebouw aan het Albertkanaal. Keer zowel het stadscentrum als de randgemeenten – bijvoorbeeld Deurne, Berchem en Merksem – binnenstebuiten.

© JASPER LEONARD

4. Brussel


Plan je een uitstap naar onze hoofd­stad? Dan word je verrast door alle streetart die in 2019 gemaakt werd in het kader van het Bruegeljaar. Het Brusselse collectief Farm Prod gebruikte de meester als inspiratie en fleurde de Brusselse straten op met hun hedendaagse interpretatie van zijn werken. Indrukwekkend! Het grootste deel van hun kunst vind je in de gezellige Marollenwijk. Helemaal anders, maar ook erg leuk (zéker met kinderen) is de stripwandeling in Brussel. Je struint door de straten van de binnenstad en ontdekt meer dan zestig stripwerken op de gevels. Je kan de wandeling ook samen met een gids maken.

© VISIT BRUSSELS – JEAN-PAUL REMY

Een opmerkelijke streetartkunstenaar in onze hoofdstad is Bonom (Vincent Glowinski), een Franse kunstenaar die al jaren in Brussel woont en daar misschien wel de grootste straatkunstenaar is. Hij zet werken op de meest onmogelijke plaatsen – lees: heel hoog en in één nacht tijd – in de stad en durft ook geregeld te choqueren. Zo schilderde hij een masturberende vrouw op de zijgevel van een gebouw op de Avenue Louise en langs het kanaal. Net nieuw en ook de moeite om naar op zoek te gaan, is het werk dat onlangs als ode voor George Floyd gemaakt werd. De Black Lives Matter-muurschildering vind je op het kruispunt van de Koninginnelaan en de Paleizenstraat.

5. Gent


2020 was het jaar van Jan van Eyck. De Seven Senses Tour laat je de stad door de ogen van de meester ontdekken, en dat met al je zintuigen. In dat par­cours ontdek je ook heel wat street­ art, want de stad nodigde heel wat nationale en internationale arties­ten uit om straatwerken te maken die geïnspireerd zijn op het Lam Gods. Leuk om te weten: Gent is de thuisstad van Roa, een van de bekendste streetartkunstenaars ter wereld. Er is een route die je langs al zijn werken brengt. Mis ook zijn laatste bijdrage niet: dierenskeletten op het nieuwe Universiteitsmuseum van de stad.

© MICHIEL DEVIJVER

6. Brugge


Lokaal streetartkunstenaar Wietse riep The Bridges: Street Art Festival in het leven en nodigde eind augustus 2020 vijf artiesten uit om nieuwe werken te komen schilderen.

© FERDINAND FEYS

7. Lier


Tijdens het Lier Up-festival zorgde de Antwerpse artiest Joachim samen met andere kunstenaars dat er een dertigtal kunstwerken op gevels verschenen. Ga dat zien!

© STREET ART ANTWERP

8. Luik


Streetartkunstenaars fleuren Luik al enkele jaren op. Je vindt de werken zowel in het centrum op de linkeroever als in Outremeuse, een wijk aan de andere kant van de Maas. Je kan zelf op stap met de app of een gegidste wandeling (in het Frans) boeken.

9. Mechelen


Het Mechelen Muurt-project laat je de stad ontdekken aan de hand van z’n gevelschoons.

© STREET ART ANTWERP

10. Charleroi


Dankzij de verschillende edities van streetart-biënnale Asphalte is ook Charleroi een echt streetartparadijs en werd de stad tot streetarthoofdstad van Wallonië gebombardeerd. Langs het jaagpad van het kanaal vind je heel wat werken.

11. Leuven


Bisser is de lokale Leuvense kunstenaar en zorgt ervoor dat er ook in die studentenstad plaats is voor streetart.

© STREET ART ANTWERP

12. Bergen


Wie op verkenning wil in het zuiden van ons land, moet naar Bergen. Daar is streetart namelijk aan een stevige opmars bezig. Het L’art Habite la Ville-project zorgde ervoor dat ook die stad sinds kort een plekje op de streetartkaart verdient. Het thema waar artiesten nu aan werken, luidt lokale folklore.

© STREET ART ANTWERP

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '