
Nog meer redenen nodig om je koffers te pakken?
8 redenen waarom (vaker) reizen goed voor je is
Hoewel je niet gestudeerd hoeft te hebben om te weten hoe leuk het is om op vakantie te gaan, is de wetenschap het wel roerend met ons eens: reizen biedt je zoveel innerlijke rijkdom. Deze acht wetenschappelijke onderzoeken bewijzen zwart op wit waarom jij pronto verlof moet vragen, je koffers moet pakken en weg moet wezen.
Wat zijn de voordelen aan reizen? Wij sommen ze met veel plezier voor je op.
Reizen ontwikkelt je hersenen.
Nieuwe omgevingen brengen nieuwe prikkels mee. En daar houden je hersenen wel van. Of zoals neurowetenschapper Paul Nussbaum van de University of Pittsburgh het met meer poeha stelt: reizen houdt je brein actief door neuroplasticiteit te stimuleren. Neuroplasticiteit is het vermogen van je hersenen om zich aan te passen en nieuwe verbindingen te maken. Je brein blijft met andere woorden je hele leven evolueren. Reizen draagt daar op een positieve manier aan bij. Zo blijkt dat mensen die in hun leven in verschillende culturen wonen of langdurig rondreizen creatiever zijn en een flexibelere geest ontwikkelen.
Je krijgt een realitycheck over de wereld.
Als je altijd in je eigen bubbel blijft, denk je al snel dat jouw manier van leven de standaard is. Ga je daarentegen je boodschappen doen op een Marokkaanse soek of cruise je in een bus zonder airco door Colombia, dan merk je pas hoe verschillend het leven op andere plekken in de wereld kan zijn. Sociaal psycholoog Michael Bond benadrukt in zijn onderzoek The Handbook of Culture and Psychology dat culturele blootstelling je perceptie en begrip van andere levensstijlen verruimt. Daardoor krijg je meer empathie en krik je je culturele intelligentie op. Dat is goed voor jou en voor je medemens.
Je ontwikkelt betere sociale skills.
Aan iemand die jouw taal niet spreekt proberen uit te leggen dat je vegetariër bent of nieuwe vrienden maken in een gedeelde hostelkamer, het zijn maar een paar manieren waarop reizen je dwingt om je sociale vaardigheden aan te scherpen. Je leert beter luisteren, begrijpen en communiceren. Volgens een studie in The Journal of Cross-Cultural Psychology hebben mensen die meer internationale ervaringen opdoen een verhoogde emotionele intelligentie en sociale aanpassingsvaardigheden. Dat helpt je tijdens het reizen zelf, maar ook later in je professionele en persoonlijke relaties.
Reizen maakt je creatiever.
Nieuwe plekken, nieuwe geuren, nieuwe smaken. Je brein krijgt een complete make-over als je reist. Onderzoek wijst uit dat mensen die veel reizen vaak creatiever zijn, simpelweg omdat ze het gewend zijn om buiten hun comfortzone te denken. Adam Galinsky’s onderzoek naar multiculturele ervaringen en creativiteit toont aan dat blootstelling aan diverse culturen leidt tot diepere en flexibelere denkprocessen, wat je creativiteit ten goede komt. Of je nu fotograaf, marketeer of TikTokdanser bent, reizen geeft je inspiratie waar geen brainstormsessie aan kan tippen.
Het brengt je dichter bij je eigen waarden.
Gek eigenlijk, dat een keertje van het pad afwijken je net meer op je eigen pad brengt. En toch klopt het als een bus. Dat bewijst een psychologische studie gepubliceerd in The Journal of Environmental Psychology. Volgens die publicatie helpt tijd doorbrengen in onbekende omgevingen bij introspectie en het versterken van persoonlijke waarden. Even helemaal weggaan uit je dagelijkse sleur geeft je dan ook de kans om na te denken over wat écht belangrijk is. Misschien besef je op een verlaten strand in Thailand (of in Nederland) dat je een carrièreswitch wil maken. Of dat je helemaal niet gelukkig wordt van die ratrace waarin je leeft. Reizen helpt je zo om los te komen van verwachtingen en je eigen koers te bepalen.
Je leert omgaan met het onverwachte.
Je trein missen, verdwalen in een stad zonder Google Maps of ontdekken dat je hotelkamer dubbel geboekt is: reizen dwingt je om flexibel en probleemoplossend te zijn. Dat soort ervaringen bouwen veerkracht op en helpen je om ook in het dagelijks leven stressbestendiger te zijn. Dat beaamt de studie van Adam Galinsky, onderzoeker aan de Columbia Business School.
Je krikt je zelfvertrouwen op.
De eerste keer solo reizen? Dat is doodeng. Maar zodra je het hebt overleefd zonder je moeder die alles voor je regelt, voel je je onoverwinnelijk. Je ontdekt dat je zelfstandiger bent dan je dacht en dat je kan omgaan met het onbekende. Dat gevoel neem je mee in alles wat je daarna doet. Psycholoog Albert Bandura’s theorie over zelfeffectiviteit stelt niet voor niets dat nieuwe ervaringen waarbij je je angsten overwint, direct bijdragen aan een verhoogd zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.
Je wordt er gewoon gelukkiger van.
Een studie van Thomas Gilovich, onderzoeker aan de Cornell University, bewijst dat geld uitgeven aan ervaringen (zoals reizen) meer geluk oplevert dan spullen kopen. Mensen zijn gelukkiger met ervaringen dan met materiële bezittingen, omdat herinneringen en sociale connecties een grotere impact hebben op langdurig welzijn. Plus, als je reist, ben je vaker buiten, actiever en meer in het moment. Allemaal ingrediënten voor een happy mind. Dus, waar wacht je op? Je brein, je humeur en je sociale skills smeken je om die reis te boeken. En als iemand vraagt waarom je plots naar Peru, Vietnam of IJsland vertrekt? Gewoon zeggen: ‘Omdat de wetenschap zegt dat het beter is!’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier