
Wist je dat de bevolking van dit land zelfs recht heeft op een weekje wellness na een operatie of ernstige ziekte?
AHA: op deze prachtige reisbestemming geniet je van de ultieme wellbeingvakantie
Wellbeingvakanties zitten in de lift. Steeds vaker gaan we op zoek naar een reisbestemming, waar we ons niet alleen kunnen amuseren, maar waar we ook echt tot rust komen. Reisredactrice Evi dompelde zich onder in de wellnesscultuur en deelt dé hotspot voor een eigen wellbeingvakantie.
Hoewel we bij wellness en wellbeing eerder aan Aziatische landen denken, hebben we het hier niet over Bali, Thailand of Japan. Sterker nog, we hebben het over een Europese reisbestemming: Slovenië!
Bij de naam Slovenië denk je misschien meteen aan hoofdstad Ljubljana, maar het prachtige land heeft nog een hoop meer te bieden. Reisredactrice Evi trok op wellbeingvakantie door de Sloveense natuur en raadt iedereen aan om hetzelfde te doen.
Fysieke en mentale gezondheid
Wellness zit ingebakken in de Sloveense mentaliteit. Als je er je arm breekt of een operatie ondergaat, schrijft je dokter je – naast de nodige medicatie en rust – ook standaard een week of twee in een wellness voor. Slovenen gaan dus geregeld relaxen, óp doktersvoorschrift. En ze hebben overschot van gelijk. In Slovenië geloven ze heilig dat je fysiek niet volledig kan genezen als je mentaal niet tot rust komt.
Ze nemen wellness dan ook véél serieuzer dan wij. Terwijl wij stoppen na een sauna, stoombad of duik in het zwembad, kan je bij de Slovenen ook genieten van een blotevoetenpad met ademhalingsoefeningen, een relaxerend sound bath of een silent energy walk bij een lokaal klooster. Kortom: alle facetten van wellness die je maar kan bedenken hebben ze in Slovenië gecoverd!
Puur natuur
Los van echte wellnessactiviteiten speelt de natuur ook een grote rol in de Sloveense cultuur, en dan vooral bij de Slovenen die in het noorden van het land wonen. Ze zijn steengoed in gewoon stilstaan en even zijn. Niet op hun smartphone zitten scrollen, geen to-dolijstjes afvinken in hun hoofd, maar echt aanwezig zijn in het moment. Het is voor Slovenen de normaalste zaak van de wereld om regelmatig te gaan wandelen, zich gewoon in de natuur op een bankje te zetten of te luisteren naar de geluiden rondom zich.
Verser dan vers
Uiteraard kan ook lekker en goed eten niet ontbreken in een gezonde levensstijl. En geloof me: ze kunnen koken in Slovenië. Het is niet voor niets dat het land vorig jaar werd uitgeroepen tot must-visit hotspot voor foodies door reismagazine Travel+Leisure. Door de vele bezettingen van het land vroeger, vind je in de Sloveense keuken verschillende invloeden.
Voor hun eigen eten zorgen zit in hun DNA ingebakken. Zo is er bijna geen enkele Sloveen die geen groenten, fruit of kruiden in z’n tuin of op z’n terrasje heeft staan. Ook je eigen brood bakken, kippen houden voor eieren en zelfs eigen dieren voor vlees, is niet uitzonderlijk in Slovenië.
Vis daarentegen is een ander verhaal, want er is maar één bedrijf in heel Slovenië dat een vergunning heeft om tonijn te vissen. Alle tonijn die op je bord belandt in Slovenië is dus supervers, met respect voor de natuur gevangen én – getest en goedgekeurd – overheerlijk.
Wijnen wijnen wijnen
En nee, ook een glaasje plezier kan niet ontbreken in de wellbeing-mentaliteit. Sterker nog: net zoals hun groenten en fruit, maken veel Slovenen ook hun wijn zelf. In het noorden van het land heeft zo goed als elke inwoner een miniwijngaard naast zijn/haar/hun huis staan, waar ze hun eigen druiven verbouwen en lokale wijnen produceren – voor eigen gebruik én om te delen met hun buren.
Je proeft dan ook tal van unieke wijnen in Slovenië, die stuk voor stuk overheerlijk zijn. Hun grote geheim? Dat zit hem in de kwaliteit van het water. Het water is namelijk nergens in Europa zo puur als in het noorden van Slovenië. Locals verkiezen dan ook steevast kraantjeswater boven flessenwater.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier