Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
lopen-in-winter
© Getty

Zo heb je geen excuus meer om in de zetel te blijven zitten!

10 trucjes die het minder pijnlijk maken om buiten te lopen in de winter

Ben jij net als redactrice Jolien aan het trainen voor een (halve) marathon, maar heb je geen zin om weer en wind te trotseren? Wij begrijpen je volledig, maar gelukkig bestaan er een heleboel kleine trucjes die het minder pijnlijk maken om in het koude weer te lopen. Het proberen waard, denken wij dan!

Lopen in de zomer met de zon op je rug, is heerlijk. Lopen in de winter terwijl het koud is en vaak ook nog eens aan het regenen is not so much. Gelukkig bestaan er een aantal trucjes die je kan proberen om je winterse work-out een stukje aangenamer te maken.

Warm je spieren op voor je naar buiten gaat

Voor je begint te lopen, wil je binnen eerst even opwarmen. Probeer daarom eens gedurende 30 seconden een vijftal makkelijke oefeningen te doen zoals bijvoorbeeld jumping jacks. Zo is je hartslag meteen wat hoger en voelt het minder koud aan wanneer je naar buiten gaat.

Draag een sportshort of -rokje boven je legging

Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar als je in de winter gaat lopen, wil je ervoor zorgen dat je voldoende laagjes draagt. Het helpt om je gevoelige zones warm te houden zonder je benen te verzwaren. Daarnaast kan je zo’n short of rokje makkelijk uitdoen wanneer je het warm genoeg hebt.

Loop kleinere rondjes

Vaak vinden we het aangenamer om grotere rondes te lopen. Als we een iets kleiner parcours volgen, beginnen we namelijk al snel kilometers te tellen, wat deprimerend kan worden. Toch is het in de winter net een goed idee om wat korter bij de deur te lopen. Als je het echt te koud krijgt, ben je namelijk een stuk sneller thuis.

Zoek een loopmaatje

Onder het motto ‘samen afzien is leuker dan alleen’ kan het helpen om een loopmaatje in te schakelen. Zo kunnen jullie elkaar aanmoedigen of samen klagen over hoe koud het is. Ook als jullie eens een keertje niet samen kunnen gaan, kunnen jullie elkaar altijd op de hoogte houden via sms. Laat elkaar bijvoorbeeld weten hoe snel je gelopen hebt of deel je route met elkaar.

Bescherm de huid die niet bedekt is

Enkelkousjes dragen en het stuk huid tussen je schoenen en je legging bloot laten? Niet zo’n goed idee tijdens de wintermaanden. Zorg ervoor dat je huid zo goed mogelijk bedekt is. Kies dus voor iets langere sokken, draag een muts om je oren te bedekken en koop een aangepaste sjaal om je nek te beschermen.

Vergeet niet om voldoende te drinken

Wanneer we niet of minder aan het zweten zijn, hebben we niet altijd door dat ons lichaam nog steeds dorst heeft. Maar ook wanneer je in koude temperaturen gaat sporten, moet je voldoende drinken. Zorg er wel voor dat je sportdrank of water niet te koud is. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je lichaamstemperatuur nog sterker gaat dalen en dat wil je juist vermijden.

Plak je schoenen af met tape

De meeste loopschoenen bevatten kleine gaatjes die ervoor zorgen dat je voeten nog steeds kunnen ademen als je aan het zweten bent. Alleen zijn deze gaatjes gevoelig voor wind, regen en sneeuw. Om te voorkomen dat je last krijgt van koude of natte voeten, kan je je schoenen voorzichtig afplakken met een stuk tape.

Draag wanten in plaats van handschoenen

Heb jij – ondanks het feit dat je handschoenen draagt – nog steeds last van koude vingers tijdens het lopen? Ruil je handschoenen dan eens in voor een paar sportwanten. Je vingers hebben het namelijk sneller warm wanneer ze niet van elkaar gescheiden worden door een bepaalde stof.

Vergeet niet dat je lichaam went aan de koude temperaturen

De eerste keer dat je in de koude gaat lopen, lijkt het misschien alsof je aan het sterven bent, maar je zal merken dat het de volgende keer al stukken beter gaat. Wanneer je lichaam een paar keer blootgesteld wordt aan koude temperaturen, past het zich automatisch sneller aan.

Zorg dat je het na het lopen snel weer warm krijgt

Weet jij dat je het na je work-out nog uren koud zal hebben? Probeer dan eens het volgende. Eerst en vooral wil je na je loopsessie weer zo snel mogelijk naar binnen. Loop niet langer dan nodig in je vochtige, koude sportkledij rond. Neem vervolgens een lekker warme douche en drink nadien nog een warme tas thee om je lichaam weer volledig op temperatuur te krijgen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '