Hoewel vooral Frankrijk en Het Verenigd Koninkrijk de volleg laag krijgen van storm Ciarán, mogen we ook hier hevige rukwinden verwachten die wel eens lelijk huis kunnen houden in ons Belgenlandje. Met deze tips zit jij helemaal safe and sound gedurende de storm!
De stormdepressie Ciarán trekt sinds deze nacht over West-Europa en hoewel we vandaag bij ons grotendeels een zonnige dag mogen verwachten, gaat die toch ook gepaard met hevige rukwinden. In de ochtend kunnen die rukwinden zo’n 60 à 80 km per uur gaan, maar die zullen vandaag nog oplopen tot 90 à 100 km per uur, waarschuwt het KMI. Aan de kust worden er zelfs rukwinden van 110 km per uur verwacht. Later op de dag zal het vooral in Oost- en West-Vlaanderen en in Antwerpen hevig beginnen regenen.
Daarom werd in het hele land code geel afgekondigd, aan de kust code oranje en werd het noodnummer 1722 opnieuw geactiveerd. Ook NMBS neemt voorzorgsmaatregelen: in West-Vlaanderen wordt zo goed als al het treinverkeer stilgelegd, zeker de hogesnelheidstreinen die de grootste steden met elkaar verbinden. Maar ook in de rest van het land kan de storm voor verstoringen van de treinen zorgen.
Wat kan je zelf doen?
In huis:
Controleer je ramen en deuren.
Zorg ervoor dat alle ramen en deuren dicht zijn en doe de voor- en achterdeur voor de zekerheid op slot. Heb je een poortje en/of deurtje aan de garage of het tuinhuis? Doe dat dan ook op slot, zodat het zeker niet kan openklappen.
Check je rolluiken.
Rol de rolluiken op of laat ze in ieder geval niet halverwege staan. Sluit ook het zonnescherm en check zeker of het nog stevig vastzit. Het is ook geen goed idee om tijdens de storm voor het raam te gaan staan. Je weet nooit wat er door de lucht kan vliegen.
Wees veilig.
Heb je niets gepland? Ga dan niet naar buiten en blijf veilig binnen. Als je de mogelijkheid hebt om van thuis uit te werken, kies dan voor het telewerken om geen onnodige verplaatsingen te moeten maken.
In de tuin:
Haal alle losse voorwerpen uit je tuin weg.
Berg het losse tuinmeubilair (trampolines, bloempotten, bankjes, parasols,...) veilig op. Niet alleen zodat jij jouw spullen niet kwijtraakt, maar ook zodat er niemand door gewond kan geraken of dat ze dingen kapot zouden maken als ze toch zouden gaan vliegen.
Controleer ook de vaste voorwerpen in je tuin.
Zijn er in de tuin bepaalde zaken vastgemaakt in de grond? Kijk dan zeker na of het nog vast genoeg zit en verstevig indien nodig voor de zekerheid.
In de auto:
Parkeer bewust.
Ben je toch weg met de auto? Parkeer je dan vandaag zeker niet onder een boom. Als je toch de mogelijkheid hebt, opteer dan voor een ondergrondse parkeergarage, zo staat je auto zeker veilig.
Beperk je snelheid tijdens het rijden.
Laat je snelheid zakken en hou voldoende afstand zodat je meer tijd hebt om te reageren. Probeer bruusk remmen vooral te vermijden.
Wees geduldig op de baan.
Houd het stuur met twee handen vast, en al zeker wanneer je iemand voorbij wil steken. Maar vermijd inhalen zoveel mogelijk. Bij een windvlaag kan het voertuig dat je inhaalt namelijk naar je toe zwenken.
Check je banden.
Zorg dat je banden goed opgepompt zijn. Als dat niet het geval is, of als je schokdempers in slechte staat zijn, zal je auto gevoeliger zijn voor wind.
Wees voorzichtig op de autosnelweg.
Rij je op de autosnelweg? Blijf dan zoveel als mogelijk op de meest rechtse rijstrook. Dit geeft je een ‘veiligheidsmarge’ als je naar links afwijkt door plotse, hevige wind.
Na de storm
Is de storm gaan liggen? Blijf dan voor alle zekerheid nog even binnen. Hou zeker het weerbericht en het nieuws in de gaten om up-to-date te blijven over het stormweer. Heb je zelf schade? Neem dan voldoende foto’s die je later aan je verzekering kan voorleggen. Stormschade is verplicht opgenomen in je brandverzekering, dus je hoeft je geen zorgen te maken. Je kan eventueel ook al op zoek gaan naar facturen zodat je de waarde makkelijk kan aantonen.
Controleer de soort schade.
Is de schade beperkt? Bel dan niet meteen de hulpdiensten, zij zullen het ongetwijfeld al druk genoeg hebben. Als het noodnummer 1722 nog actief is, kan je als het nodig zou zijn wel altijd naar dat nummer bellen.
Wees voorzichtig met de schade.
Raak kabels of leidingen die op de grond terecht zijn gekomen zeker niet aan! Ze kunnen namelijk nog onder spanning staan. Zijn er dakpannen losgekomen? Kruip dan vooral niet zelf op een ladder, maar laat dakwerkers een zeil spannen om ergere schade te voorkomen of bel desnoods de brandweer.
Check je omgeving.
Controleer de bomen in je tuin of straat op loshangende takken en knip ze desnoods af. Controleer ook of er geen andere loshangende voorwerpen zijn die eventueel gevaarlijk kunnen zijn.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier